Skip to main content

Hiusmuotoilun hopeamitalin metsästys

Taiju Koivula sijoittui hopealle hiusmuotoilulajissa WorldSkills Abu Dhabi 2017 -kilpailussa lokakuussa. Taiju ja kilpailussa tuomarina toiminut ekspertti Heli Råglund kertovat haastattelussa kisakokemuksesta.

Taiju Koivula: Kisa oli todella vaativa ja fiilikset vaihtelivat vähän riippuen, miten työt olivat sujuneet. Osa töistä onnistui loistavasti ja osa olisi voinut mennä vähän paremminkin. Osasin odottaa, että hyvin meni mutta mitalista ei silti ollut mitään varmuutta. Eli ihan yllätyksenä tuli hopeamitali. Erityisen hyvin onnistuin siinä, että yhdeksän eri työkokonaisuutta olivat tasalaatuisia. Joissakin töissä kilpailuaika oli niin tiukka, että tuli kiire.

Tutustuin muiden maiden kilpailijoihin ja osan kanssa ollaankin oltu yhteydessä kisan jälkeen. Yhteishenki oli hyvä, mutta osa kilpailijoista ei puhunut ollenkaan englantia mikä toki hankaloitti kommunikaatiota.

Osallistuin myös EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailuun, ja kisojen välillä on eroa. Worldskillsissa meidän lajissa tehtiin yhdeksän eri työkokonaisuutta, kun taas EuroSkillsissa kuusi. Vaatimustaso on Worldskills-kilpailussa kovempi ja osaamista testataan laajemmin. WorldSkillsissa tuli jokaiseen kilpailutyöhön muutoksia juuri ennen kilpailuajan alkua ja se vaatii huomattavasti enemmän ammattitaitoa. WorldSkillsissa yksi työ tehtiin live-mallille, kun EuroSkillsissa kaikki työt tehtiin harjoituspäihin.

Olisimme saaneet ottaa harjoituspäähän tehdyt työt muistoksi, mutta matkalaukussa ei ollut tilaa, joten en saanut otettua yhtäkään mukaan. Otin kuitenkin yhdestä työstä lisäkkeet ja hiuskorun muistoksi.

Ammattitaitokilpailussa mahdollisesti voisi kiinnostaa valmennus sekä tuomarointi. Kilpailut ovat olleet huikeita kokemuksia ja kasvattaneet ammatillista taitoa sekä itsevarmuutta. Suosittelen kaikille kilpailuhenkisille!

Heli Råglund: WorldSkills eroaa Taitajasta ja EuroSkillsistä selvästi, sillä kilpailutöiden määrä kasvaa kilpailun vaativuuden mukaan (Taitaja 4, EuroSkills 6 ja WorldSkills 9 työtä). Kansainvälisissä kilpailuissa itse lajijärjestelyt riippuvat paljon järjestäjämaasta, paikallisista toimijoista sekä muista toimijoista (erityisesti pää- ja varapääekspertti). Euro- ja WorldSkills kilpailuissa lajialue ei ole ollut valmiina, kun ekspertit ovat saapuneet paikan päälle, Suomessa Taitajissa on järjestelyt tehty hyvissä ajoin valmiiksi kilpailua varten. Taitaja- ja EuroSkills-kilpailuissa kilpailijoiden väliset tasoerot ammatillisessa osaamisessa ja työskentelyssä eivät ole niin suuria kuin WorldSkills-kilpailussa. Tämä selittyy varmasti osaksi erilaisella koulutuksella sekä maaeroilla töiden suhteen. Kaikissa maissa eivät esimerkiksi naiset voi tehdä kaikkia miehille tehtäviä töitä (mm. partakäsittelyt). Myös erot esimerkiksi työturvallisuudessa ja työn organisoinnissa ovat suurempia WorldSkills-kilpailussa. Suomessa hiusmuotoilulajissa ei ole ns. tuomaripeliä, jolla omaa kilpailijaa pyrittäisiin nostamaan sijoituksissa ylöspäin toisten kustannuksella. Sama pyrkimys on myös kansainvälisissä kilpailuissa, mutta sen eteen on tehtävä vielä paljon töitä. Seuraavissa EuroSkills-kilpailuissa tulemme toivottavasti näkemään selkeästi muutosta parempaan.

Arviointi ei edelleenkään ollut täysin oikeudenmukaista, mutta muutosta parempaan oli havaittavissa. Eksperttinä jouduin puuttumaan useisiin asioihin kilpailun aikana, mm. kilpailijan työturvallisuuteen, tehtävän tulkintaan ja sääntöihin sekä tuomarityöskentelyyn. Tähän asiaan olin varautunut ja haluan tehdä töitä sen eteen, että kilpailijat saavat hyvän kokemuksen ja heitä arvioidaan oikeudenmukaisesti.

Taiju suoriutui töistään omalla tasollaan erinomaisesti, hän oli valmistautunut kilpailuun niin hyvin kuin mahdollista ja olimme keskittyneet juuri oikeisiin asioihin. Kilpailija kokee aina kilpailussa onnistumisia ja epäonnistumisia, niitä on vain opittava käsittelemään kilpailijan luonteen mukaisesti. Olin todella ylpeä Taijun suorituksesta Abu Dhabissa, hän todella teki sen mitä salaa uskalsin häneltä odottaa.

Tavoitteenani on aina ollut ammatissani kehittyä ja tuntea, että minun panoksellani on merkitystä. Se, että olen päässyt kansainvälisiin kilpailuihin tuomariksi ja sitä kautta myös vara- ja pääekspertiksi, on antanut minulle paljon itseluottamusta. Olen myös ollut jokaisen kilpailun jälkeen ylpeämpi suomalaisesta osaamisesta. Tämä kattaa ammatillisen, kasvatuksellisen ja koulutuksellisen osaamisen. Meitä arvostetaan ja ihaillaan maailmalla ja meidän tulisi olla siitä erityisen ylpeitä. Myös se, että teen aivan samaa työtä päivittäin opiskelijoiden kanssa antaa uskoa siihen, että pienillä teoilla on suuri merkitys. Jokainen onnistuminen, joka saa hyvän mielen nuorelle on tavoittelemisen arvoista. Kilpailutoiminta on antanut minulle enemmän kuin olisin ikinä osannut kuvitellakaan.

Jaan kilpailuista saamaani osaamista keskustelemalla ja kertomalla kilpailuista, sosiaalisessa mediassa sekä kaikissa tilaisuuksissa, joihin minulla on mahdollisuus osallistua. On paljon asioita, joita voimme yhdessä tehdä ja kehittää. Toivon, että tähän löytyy aikaa ja toimijoita jatkossa entistä enemmän. Toivoisin myös, että oppilaitos sekä kaikki kilpailutoiminnassa mukana olevat tahot antaisivat enemmän resursseja ja mahdollisuuksia tiedon ja osaamisen jakamiselle.

Eksperttien ja valmentajien koulutuksia ja hyvien käytänteiden jakamista voisi kilpailutoiminnassa vielä kehittää. Kouluttajiksi tarvittaisiin henkilöitä, jotka ovat itse olleet kansainvälisinä ekspertteinä. Enemmän toimijoita (myös työelämän edustajia) ja kilpailijoita mukaan valmennukseen. Yhteistä valmennusta lisää jo opiskelujen aikana. Lisää lajien välistä ja kansainvälistä yhteistyötä on suunnitteilla. Toivotaan, että tälle kehitystyölle löytyy tulevaisuudessa myös enemmän resursseja.

Ammatillinen koulutus ja osaaminen ovat Suomessa huipputasoa. Seuratkaa ammatillisia kilpailuja. Ollaan ylpeitä suomalaisesta ammattitaidosta ja lisätään sen tunnettuutta Suomessa ja kansainvälisesti.

  • Heli ja Taiju päättäjäisjuhlassa

    Heli ja Taiju päättäjäisjuhlassa

    Kuva: Skills Finland / Minna Alanko-Pirinen

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide