Pohjoista yhteistyötä Arctic Skills -kilpailussa

Ammattiopisto Lappian ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijat osallistuivat huhtikuussa Venäjän Murmanskissa käytyihin Arctic Skills -kilpailuihin. Barentsin alueen ammattiin opiskelevien ammattitaitokilpailu kokoaa yhteen nuoria Suomesta, Norjasta ja Venäjältä. Kilpailun tarkoituksena on tiivistää pohjoisten koulutuksenjärjestäjien yhteistyötä ja vahvistaa ammatillisen koulutuksen imagoa alueella.

Kilpailu järjestettiin nyt toista kertaa. Viime vuonna kilpailtiin Norjan Kirkkoniemessä ja vuoden kuluttua kisat käydään Suomen Torniossa. Ensi vuoden kilpailujen järjestämisestä vastaa Ammattiopisto Lappia.

– Murmanskin kilpailut käytiin oppilaitosten tiloissa. Niitä voisi verrata Taitaja-semifinaaleihin, joskin mittaluokka oli pienempi, kuvailee kisoja paikalla seurannut Taitaja-päällikkömme Pekka Matikainen.

Kustakin maasta saattoi osallistua kuhunkin lajiin yksi opiskelija. Useimmissa lajeissa kilpailut kestivät yhden päivän. Mukana oli esimerkiksi Skills-kilpailuista tutut hiusmuotoilu ja sähköasennus, ja lisäksi kilpailtiin saamelaiskäsitöiden valmistuksessa.

Lajeja oli kaikkiaan 13 ja ne oli hajautettu eri puolille kaupunkia, minkä lisäksi osa niistä toteutettiin Norjassa. Suomalaiset osallistuivat yhdeksään lajiin. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Katerina Blinnikova otti voiton duodji-lajissa eli saamen käsitöissä. Ammattiopisto Lappian putkiasentaja Matias Goman voitti kultaa, sähköasentaja Aleksi Orasvuo, lähihoitaja Saara Ämmänpää ja kokki Ella Harju hopeaa. Autonasentaja Tuomas Huotari sekä parturi-kampaaja Eveliina Pränni saivat pronssia.

Kisavieraille oli järjestetty myös seminaari, jossa myös Pekka Matikainen jakoi Taitajassa hyviksi havaittuja käytäntöjä. Skills Finland ei ole mukana Suomessa ensi vuonna järjestettävien kilpailujen järjestelyissä, mutta tarjoaa kokemuksensa ja tietotaitonsa Ammattiopisto Lappian käyttöön.

Teksti: Liina Luukkonen
Kuvat: Ammattiopisto Lappia ja Pekka Matikainen

Powered by Aava 3