Taitaja9-paikalliskarsinnat ovat elämys

Turun Taitaja9-paikalliskarsinnat käytiin tiistaina 8.11. Turun ammatti-instituutissa. Peltolan koulutalossa järjestetty tapahtuma oli aivan kuin Taitaja pienoiskoossa.

Turun alueen yläkoulujen opot olivat tuoneet kaikkiaan 73 kolmen hengen joukkuetta leikkimieliseen kädentaitoja ja hoksottimia vaativaan kilpailuun. Peltolan koulutalossa pidetty 7.–9.-luokkalaisten tapahtuma oli elämyksellinen, innostava ja erilainen koulupäivä.

Moni opoista kertoi tuovansa joka vuosi joukkueita Turun Taitaja9-paikalliskarsintoihin, koska se on heidän mielestään paras tapa esitellä ammatillista koulutusta nuorille. Karsinnoissa pääsee kokeilemaan, mitä koulutus on ihan käytännössä.

– Tehtävät esittelevät konkreettisella tavalla ammatillisia aloja, mutta niiden tekemiseen ei tarvita sellaisia taitoja, joita yläkoululaisilla ei jo olisi, kiitteli oppilaanohjaaja Kirsi Jarkia Rieskalähteen koulusta. Jarkian oppilaat komppasivat opoansa.

Oppilaanohjaajille tapahtuma on hyvä paikka verkostoitua toisten alueen opojen kanssa ja myös päivittää tietojaan ammatillisesta koulutuksesta.

Kymmenen alaa ja 80 opiskelijaa

Turun paikalliskarsinnoissa oli esillä kymmenen TAIn koulutusalaa. Suurin osa tehtävistä toteutettiin koulutusalojen omilla osastoilla, joten yläkoululaiset pääsivät samalla tutustumaan ammattikoulun tiloihin. Kunkin alan tehtäväpisteellä alan opiskelijat ohjasivat ja tuomaroivat tehtävien suorittamista, ja suorituksen päätteeksi he näyttivät kilpailijoille oikean ratkaisun.

– Järjestelyissä oli mukana 15 opettajaa ja 80 opiskelijaa Peltolasta, kertoo tapahtuman primus motor, lehtori Jarmo Linkosaari.

Opiskelijat olivat silmin nähden innoissaan päästessään näyttämään yläkoululaisille, mitä ovat jo oppineet omasta ammattialastaan.

Taitaja9-kilpailuun pääsivät aiemmin osallistumaan vain yhdeksäsluokkalaiset, mutta tästä syksystä lähtien myös 7.- ja 8.-luokkalaiset ovat voineet osallistua.

– Meillä oli mukana noin 8 kahdeksasluokkalaisten joukkuetta. Ensi vuonna markkinoimme tapahtumaa myös 7.-luokkalaisille. Linkosaari pitää tärkeänä, että 7.- ja 8.-luokkalaiset pääsevät mukaan, koska ammatinvalinta on pitkä prosessi.

Markkinointia parhaimmillaan

Taitaja9-karsintojen järjestäminen on ammattikoululle hieno tilaisuus esitellä sekä oppilaitoksen tiloja että tarjolla olevia koulutusaloja.

– Taitaja9-kilpailut ovat nimenomaan markkinointia, Jarmo Linkosaari painottaa.

Linkosaari on huolehtinut, että tapahtumasta kerrotaan oppilaitoksen verkkosivuilla ja tuloksista tiedotetaan mediaa. Mutta mihin alueen hallitseva ammatillisen koulutuksen järjestäjä enää tarvitsee markkinoimista?

– Kilpailemme niitä kotiin jääviä nuoria vastaan, erityisesti heidät me haluamme tänne opiskelemaan, hän sanoo.

Paikalla olevien opojen viesti on samansuuntainen: Peruskoulussa istumaan ja lukemaan pakotetut "vilkkaat nuoret miehet" ovat Taitaja9-karsinnoissa elementissään. He rauhoittuvat kun pääsevät tekemään käsillään. Tämä verrattain iso ryhmä tekemällä oppijoita taitaakin olla yksi syy siihen, että kouluista lähdetään vuosi toisensa jälkeen Peltolan karsintoihin. Peltolassa tuoksuvat autot ja sahanpuru, ja niistä voi tehdä itselleen nopeasti ammatin.

Laboratorioalan tehtävä vaati ohjeiden huolellista lukemista. Tuomarien mukaan yläkoululaiset suoriutuivat tehtävistä hienosti kun vain malttoivat tutustua ohjeisiin.

Rakennusteollisuuden Mesta.net oli yhteistyökumppanina hyvin esillä mm. muuraustehtävän työpisteellä.

Turun paikalliskilpailun karsintoihin osallistui joukkueita 16 peruskoulusta Turun, Paraisten, Sauvon ja Kaarinan alueilta. Paikalliskarsinnoista viisi parasta joukkuetta selvittivät tiensä aluekilpailuun, josta parhaiden matka jatkuu loppukilpailuun. Loppukilpailu käydään toukokuussa Taitaja2017-tapahtumassa Helsingissä. Katso paikallis- ja aluekilpailujen aikataulut verkkosivuiltamme ja Turun paikalliskarsintojen voittajat Turun ammatti-instituutin verkkosivuilta.

 

Teksti: Liina Luukkonen

Powered by Aava 3