Teollisuuden lajit esittäytyivät Tekniikka 2016 -messuilla

Ammattitaitolajien karsintakilpailut tuovat toiminnallisuutta ammattialan messuille ja arvokasta kokemusta yleisön edessä kilpailemisesta nuorille. Automaatioasennus-laji on järjestänyt jo monet karsinnat yhteistyössä Jyväskylän Messut Oy:n kanssa. Sekä messujärjestäjä että Skills-lajipäällikkö kannustavat muita lajeja vastaavaan yhteistyöhön.

Marraskuun alussa Jyväskylän Paviljongissa pidettyjen Tekniikka 2016 -messujen yleisö pääsi seuraamaan automaatioasennus-lajin WorldSkills-karsintoja. WorldSkills-karsintakilpailuilla valitaan Suomen edustajat Abu Dhabissa 2017 käytävään ammattitaidon MM-kilpailuun.

Teollisuuden lajiperhe oli muutenkin näyttävästi esillä tapahtumassa: Jyväskylän ammattiopiston opiskelijat toteuttivat mekatroniikan ja robotiikan lajinäytöksiä Feston messuosastolla. Kilpailulajin ja messujärjestäjän yhteistyö on hedelmällistä molemmille osapuolille. Ammattialan messuilla kohderyhmä on hyvin rajattu, joten sekä Skills-toiminta, ammattitaitolaji, koulutuksen järjestäjä että messujärjestäjä saavat näkyvyyttä juuri oikeanlaisen kohderyhmän keskuudessa.

– Kilpailut tuovat mukanaan toiminnallisuutta messuille, kertoo myyntipäällikkö Harri Mäkinen Jyväskylän Messut Oy:stä. – Nuoret ja opiskelijat ovat myös tulevaisuuden messukävijöitä ja näytteilleasettajia, hän avaa yhteistyön hyötyjä.

– Messujen aikana yleisö oli hyvinkin aktiivisesti läsnä osastolla. Kilpailijoidenkin kanssa oli juttusilla päivittäin useita kiinnostuneita keskustelijoita, kiittelee automaatioasennus-lajin lajipäällikkö Jarmo Kainumaa Luksiasta.

Skills Finlandin lajipäälliköt vastaavat WorldSkills- ja EuroSkills-karsintojen järjestämisestä, joten he voivat pitää ne parhaaksi katsomassaan paikassa. Automaatioasennuksen lajissa jo neljät karsinnat on kilpailtu Tekniikka-messuilla, ja kaikkiaan laji on ollut mukana tapahtumassa jo kuudesti. Vuotuisten Tekniikka-messujen ajankohta on ollut karsintakilpailujen kannalta sopiva.

– Olemme kilpailijoiden kanssa kokeneet, että puitteet tuovat kilpailuun lisää todentuntua, Kainumaa kertoo.

Lajin WorldSkills-karsintojen toinen ja ratkaiseva osa järjestetään Lohjalla alkuvuodesta.

Yhteistyö pitää resurssit kurissa

Jyväskylän Messut Oy:n Harri Mäkinen kannustaa muidenkin lajien toimijoita mukaan messuille. – Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä messujärjestäjiin. Kilpailun organisoiminen messujen yhteyteen ei toki synny itsestään vaan vaatii varmasti ponnisteluja, mutta jälkeenpäin palkitsee tekijöitään. Meillä yhteistyö Skills-kilpailun kanssa on sujunut hyvin ja olemme omalta osaltamme tyytyväisiä.

Jarmo Kainumaakin kannustaa olemaan yhteydessä oman alan messujärjestäjiin.

– Edellytyksenä on tietysti se, että varsinaisesta kilpailualueesta koituvat kustannukset voidaan minimoida ja sen kompensaationa tuodaan kaikki tarvittavat puitteet itse paikalle. Suositeltavaa on tietysti tehdä koko paketti tiimityönä useamman henkilön toimesta, hän vinkkaa.

– Lajien kilpailuissa ja niiden julkaisuissa voidaan pitää esillä toimittajien valikoimia tuotteita, jolloin materiaalikustannuksetkin saadaan tolkullisiin puitteisiin, Kainumaa rohkaisee muiden lajien toimijoita.

Messuilla kilpaillaan pitkällä tähtäimellä

Automaatioasennus-lajissa kansainvälisiin kilpailuihin valmentautuminen nähdään pitkänä jatkumona, jolloin yksittäisten messujen sijoittuminen kalenterivuoteen tai yksittäisen kilpailijan ikä eivät ole esteitä karsintojen järjestämiselle messuilla.

Tekniikka 2016 -messuilla lajin WorldSkills-karsintoihin osallistui tällä kertaa neljä kilpailijaa, ja lisäksi EuroSkills-maajoukkueessa Suomea edustava Mika Raudaskoski treenasi paikan päällä joulukuun EM-kilpailuun.

– Lajin valmennusrinkiin tullaan pitkällä tähtäimellä, Kainumaa painottaa.

Nyt karsintoihin osallistuneiden nuorten valmentautuminen jatkuu siis kohti kaikkia niitä tulevia kansainvälisiä Skills-kilpailuja, joihin kunkin on mahdollista ikänsä puolesta osallistua.

Karsinnat käynnissä muissakin lajeissa

Karsimme parhaillaan maajoukkuetta WorldSkills Abu Dhabi 2017 -kilpailuun, joka käydään lokakuussa 2017. Automaatioasennuksen kaksivaiheisten karsintojen toinen osa kilpaillaan tammi–helmikuussa 2017; lisätiedot siitä ja kaikkien muiden lajien karsinnoista löydät verkkosivuiltamme.

Karsintojen saama tuki Jyväskylän Messut Oy:ltä ja yrityksiltä oli hyvin tärkeää järjestelyjen onnistumisen kannalta.  Semifinaalin mahdollistivat panostuksellaan seuraavat yritykset: SIEMENS, WAGO, ENSTO, SLO, IFM, UTU, SICK ja PJC. Lisää automaatioasennus-lajista ja sen tukijoista maajoukkueen verkkosivulla.

 

Messuosastolla ammattiopisto sai hyvin näkyvyyttä. Jarmo Kainumaa kuvassa oikealla.

Mika Raudaskoski treenasi messuilla tulevaan EuroSkills-kilpailuun. WorldSkills-karsintoihin hän ei osallistunut, koska on kilpaillut jo kerran MM-kilpailussa.

 

Teksti: Liina Luukkonen

Powered by Aava 3