Verkostot vievät vieraskilpailijaksi

Elektroniikka-lajin kilpailija, lajipäällikkö ja ekspertti kävivät kilpailemassa, kouluttamassa ja hakemassa oppia Kiinasta. Matka kirkasti käsitystä omista vahvuuksista ja heikkouksista.

Kiinalaiset kilpailijat seurasivat mielenkiinnolla Esa Varemon projektin etenemistä.

Suomessa tehdään suunnittelu ja tuotekehitys, Aasiassa tuotanto, summaa elektroniikka-lajin pitkäaikainen ekspertti Jari Koskinen Kiinan ja Suomen välisiä eroja alalla.

Ero konkretisoitui myös maaliskuussa elektroniikka-lajin WorldSkills-karsinnoissa Kiinassa, missä paikalliset kilpailijat loistivat ohjelmoinnin sijaan ennen kaikkea asennus- ja kokoonpanotehtävissä. Samat tehtävät suorittanut Suomen ammattitaitomaajoukkueen Esa Varemo puolestaan menestyi ohjelmoinnissa.

  Kunpa meilläkin ymmärrettäisiin, että kaikkien toisen asteen ammattien ei tarvitsisi suoraan johtaa töihin, vaan meillä voisi olla aloja, jotka tähtäävät jatko-opintoihin, kuten lukiokin. Hyvin suuri osa elektroniikka-alan huippuosaajista on mennyt jatko-opintoihin ja sieltä työelämään ammattikoulun kautta, Jari Koskinen sanoo.

Koskinen työskentelee lehtorina Kouvolan seudun ammattiopistossa. Syksyn MM-kilpailussa Abu Dhabissa hän toimii elektroniikka-lajin pääeksperttinä. Pääeksperttinä hän ohjaa ja tukee lajin muiden tuomarien eli eksperttien työskentelyä. Hän vastaa siitä, että tiimi on tehtäviensä tasalla ja toimii kilpailun sääntöjen mukaisesti.

Verkostot veivät vieraskilpailijaksi

Jari Koskinen on ollut Skills-toiminnassa mukana jo pitkään. Hän kokee, että erityisesti pääekspertin rooli on tuonut hänelle yhteyksiä muiden maiden tuomareihin.

 Meille Suomeen olisi tulossa vieraskilpailijoita elektroniikka-lajiin enemmän kuin voimme ottaa mukaan. Nyt Esa Varemon kanssa Taitaja2017:ään tulevat kilpailemaan Venäjän, Kiinan, Islannin ja Intian kilpailijat.

Koskinen arvelee, että suomalaiset olisivat tervetulleita kaikkien edellä mainittujen Taitajaan osallistuvien maiden omiin kilpailuihin, jos rahoitus järjestyisi. Kutsu Kiinan WorldSkills-karsintoihin tuli lajin ekspertiltä, ja kutsuja vastasi matkan kustannuksista. Varemon ja Koskisen lisäksi matkalle osallistui lajipäällikkö Olavi Lähteinen Turun ammatti-instituutista.

Puitteisiin panostettiin

Karsintakilpailu oli yksi osa maajoukkue-edustajan valintaa. Suomen Esa Varemo osallistui vieraskilpailijana, eli kilpaili itseään vastaan ja harjoituksen vuoksi. Kilpaileminen muiden maiden kilpailijoiden joukossa auttaa näkemään omat vahvuudet ja heikkoudet. Kilpailijalle se on ennen kaikkea mahdollisuus saada kokemusta kilpailemisesta kansainvälisessä ympäristössä. Siinä pääsee myös vertailemaan sitä, mitä asioita eri maiden koulutuksessa painotetaan.

Viiden kilpailijan karsinnat järjestettiin oppilaitoksen tiloissa, joihin oli Koskisen mukaan rakennettu täydellinen kopio WorldSkills-kilpailujen tiloista kilpailualueineen, tuomarien työtiloineen, lajikuvauskuutioineen, aitoineen ja av-tekniikoineen.

 Tilassa olisi voinut pitää ihan täydellisen kilpailun yhden lajin osalta. Puitteisiin olisi sopinut lisäksi yleisöäkin, mutta sitä ei ollut.

Tuliaisiksi vietiin tehtäviä

Kilpailuun osallistuminen ei ollut matkan ainoa anti. Jari Koskinen suunnitteli karsintaan piirilevysuunnittelu- ja ohjelmointitehtävät Kiinan ekspertin pyynnöstä.

Mielestäni onnistuin niissä, koska kiinalaiset olivat hyvin tyytyväisiä niihin sekä muuhun koulutukseen, jota hieman pidimme heille.

Kiinalaiset saivat myös kuulla Suomen koulutusjärjestelmästä, Skills Finlandin toiminnasta ja VET-järjestelmästä.

Suomen elektroniikka-lajin tiivis kolmikko Olavi Lähteinen (vas.), Jari Koskinen ja Esa Varemo.

Karsintakilpailun puitteet olivat väljät, joten paikalle olisi mahtunut yleisöäkin.

Lähetämme maajoukkueen lokakuussa WorldSkills-kilpailuun Abu Dhabiin. Joukkueessa on mukana 24 ammattialan osaajia. Ammattitaitomaajoukkue.fi

Teksti: Liina Luukkonen
Kuvat: Jari Koskisen kotialbumi

Powered by Aava 3