International Abilympics

Erityisryhmien ammattitaitokilpailutoiminnalla edistetään ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja arvostusta maailmalla sekä lisätään yhteistyötä oppilaitosten ja työelämän välillä. Lisäksi pyritään synnyttämään uudenlaisia verkostoja ja parantamaan nuorten mahdollisuuksia työelämässä.

Abilympics järjestetään joka neljäs vuosi. Abilympics-tapahtuman järjestämisestä vastaa International Abilympic Federation (IAF), jonka jäseneksi Skills Finland ry hyväksyttiin joulukuussa 2005. Skills Finlandin edustaja IAF:ssä ja jäsen sen hallituksessa on Markku Aunola. Suomi osallistui Abilympics-kilpailuun ensimmäisen kerran Japanissa 2007.

International Abilympics -kisoissa kilpaillaan ammatillisissa sekä vapaa-ajan- ja elämisentaitolajeissa. Kilpailijoiden alaikäraja on 15 vuotta, yläikärajaa ei ole. Abilympics-kilpailuihin osallistumisen perusteena on jokin jokapäiväistä elämää haittaava vamma, josta on esitettävä lääkärintodistus.

Lisätietoja

Lisätietoja joukkueen kokoamisesta ja Abilympics-tapahtumasta antaa Skills Finlandin TaitajaPLUS- ja Abilympics-koordinaattori Matti Kauppinen, matti.kauppinen@skillsfinland.fi , 040 319 3188.

Suomen maajoukkue International Abilympics -kilpailuissa

2016 Bordeaux

Katso maajoukkueen esittely myös Ammattiosaaja Extra -lehdestä.  Suomi ei saavuttanut mitalisijoja.

2011 Lontoo

Soulissa kilpailtiin 29 ammattitaitolajissa sekä neljässä lajissa ns. basic course -tasolla. Suomen joukkueessa oli seitsemän kilpailijaa, joiden lajit olivat studiokuvaus, floristi, huonekalupuuseppä, kultaseppä, CAD-suunnittelu ja tietokoneet ja verkot. Suomi ei saavuttanut mitalisijoja.

2007 Shizuoka

Suomi osallistui ensimmäistä kertaa International Abilympics -kilpailuun vuonna 2007 Japanin Shizuokassa. Kilpailu järjestettiin samaan aikaan WorldSkills-kilpailun kanssa. Suomen neljä Abilympics-kilpailijaa olivat osa Suomen virallista maajoukkuetta, jossa oli yhteensä 49 kilpailijaa. Suomi ei saavuttanut mitalisijoja.

Suomen kilpailijat: Eetu Haurinen (CAD Architecture), Tomas Vaarala (Electronic Assembly and Testing), Sanni Tarvainen (Floral Arrangement) ja Laura Halme (Poster Design).

Nuorten huippuosaajien valmentautumisapuraha

Käsiteollisuuden Edistämissäätiö ja Skills Finland ry ovat sopineet yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on tukea WorldSkills-, EuroSkills-tai Abilympics-kilpailuihin valittuja nuoria kädentaitoihin liittyvän huippuosaamisen viimeistelyssä apurahan turvin. LIsätietoja ja hakulomake (pdf)

Powered by Aava 3