Tietoa kilpailusta

Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee eri alojen EM-mitaleista Budapestissa 25.–29.9.2018. Suomen joukkue osallistuu 22 lajiin. Edustajat valittiin avoimilla karsintakilpailuilla syksyn 2017 aikana. Osallistujat ovat korkeintaan 25-vuotiaita. Joukkueen nuorista osa opiskelee, osa on ollut jo pidempään työelämässä. Maajoukkueeseen kuuluu kilpailijoiden lisäksi tuomareita eli eksperttejä. He, kuten kilpailijatkin, tulevat eri oppilaitoksista ympäri Suomea. EuroSkills-maajoukkueen kilpailijat ja ekspertit tuolevat 21 oppilaitoksesta.

Kilpailu kestää kolme päivää. Siihen osallistuu yli 500 nuorta 28:sta Euroopan maasta. Lajeja on yhteensä 40. Osassa lajeista keskitytään koko kilpailun ajan yhteen suureen työhön, osassa tehdään monia pieniä tehtäviä. Perinteisesti esimerkiksi hiusmuotoilijat tekevät monia töitä, kuten värjäyksiä ja kampauksia. Ravintolapalvelu- ja lähihoitaja-lajien kilpailijat käyvät kilpailualueella kukin omalla vuorollaan suorittamassa tehtävän kerrallaan, ja huonekalupuusepillä on kiinteä työpiste, jossa he työstävät samaa huonekalua kolmen täyden työpäivän ajan.

Vierailu tapahtumassa

Yleisö pääsee seuraamaan kilpailusuorituksia läheltä, mikä tekee tapahtumasta kiinnostavan vierailijoille ja jännittävän kilpailijoille. Vaikka kilpailusuoritusta pääsee seuraamaan läheltä, on kilpailutilanteessa ehdottomasti kiellettyä puhua kilpailijoille tai muuten häiritä heidän suoritustaan.

Joukkueen aikataulu

Skills Finlandin maajoukkueleireillä joukkue hitsautuu yhteen ja saa ohjeita henkisen ja fyysisen kunnon kohottamiseen. Kukin kilpailija treenaa lisäksi ammatillisia taitoja ja kilpailutehtäviä oman valmentajan tai valmentajien sekä lajin ekspertin eli tuomarin kanssa.

 • Eksperttien eli tuomarien valinta hakemusten perusteella syksyllä 2017.
 • Kilpailijoiden karsintakilpailut syksyllä 2017 ja tammikuussa 2018.
 • Joukkueen julkistaminen helmikuussa 2018.
 • Maajoukkueleirit ja tuomarikoulutukset:
  • 25.1. ja 16.3. uusien tuomarien koulutus
  • 19.4. maajoukkueleiri ja tuomarikoulutus
  • 6.–7.6. maajoukkueleiri ja tuomarikoulutus
  • 7.9. Juhlallinen lähettämistilaisuus opetus- ja kulttuuriministeriössä ja viimeistelyleiri
 • EuroSkills Budapest 25.–29.9.2018
  • avajaiset 25.9.
  • varsinaiset kilpailupäivät 26.–28.9.
  • päättäjäiset/mitalienjako 29.9. Tilaisuudessa selviää, ketkä Suomen joukkueesta pääsevät mitalisijoille.
 • Juhlallinen palkitsemistilaisuus Valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnassa ja palauteleiri 2.11.2018

Historiaa

Suomi on osallistunut ammattitaidon EM-kilpailuun EuroSkillsiin vuodesta 2008 eli heti ensimmäisestä kilpailusta alkaen. Suomi myös oli perustamassa EuroSkills-kilpailua, ja Suomella on alusta saakka ollut edustaja WorldSkills Europen hallituksessa. Nykyinen jäsen on huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila.

Skills Finland lähettää joukkueen myös ammattitaidon MM-kilpailuun WorldSkillsiin, joka järjestetään vuorovuosin EM-kilpailujen kanssa. Suomi osallistui WorldSkills-kilpailuun ensimmäisen kerran vuonna 1989 Birminghamissa, ja on sen jälkeen osallistunut kaikkiin WorldSkills-kilpailuihin. Vuonna 2005 Skills Finland järjesti kilpailun Helsingissä.

Ensimmäistä WorldSkills-kilpailua lukuun ottamatta suomalaiskilpailijat ovat tuoneet jokaisesta kisasta kotiin mitalin tai useampia. Se kertoo suomalaisen ammattikoulutuksen ja valmennuksen hyvästä tasosta sekä nuorten kovasta motivaatiosta treenata.

Lisätietoja

Seuraa joukkueen matkaa EuroSkills Budapest 2018 -kilpailussa:

viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, Skills Finland ry, puh. +358 40 732 0691, katja.katajamaki@skillsfinland.fi