Skip to main content

Finlands tävlingsresultat

Finland har deltagit i internationella yrkesskicklighetstävlingar från och med år 1989. Sammanlagt har Finland fått över 140 medaljer i tävlingarna.

Till en början användes beteckningen Taito-olympiaderna. Den första gången som namnet WorldSkills Competition användes var år 1999 i Montreal. Den första EuroSkills tävlingen arrangerades år 2008 och Finland har varit med i EuroSkills ända sedan början. Finland har även deltagit i International Abilympics tävlingen, för tävlande med behov av särskilt stöd, ända sedan år 2007.

I alla tävlingar delas det ut guld-, silver-, och bronsmedaljer. Utöver medaljerna delas det i WorldSkills och EuroSkills tävlingarna ut en Medallion for Excellence utmärkelse för de tävlande som uppnått ett poängresultat som är högre än medelnivån i grenen.

Sammanlagt har Finland fått över 140 medaljer i WorldSkills-, EuroSkills- och Abilympics-tävlingarna.

• Finlands yrkeslandslag 2009 (pdf)
  • I tävlingen deltog ca. 900 under 23-åriga tävlare från tiotals olika länder.
  • Finland deltog i 39 olika grenar i Calgary. Team Finland 2009 bestod av 45 tävlare och 39 experter, som agerade som domare. Av Finlands experter var 4 valda som huvudexperter för sina grenar och tre som reservhuvudexperter.
  • Finlands lag lyckades ta två guld, ett silver och 8 brons samt en diplomplacering i 14 st. grenar.

EuroSkills 2008 Rotterdam, Holland

• Finlands yrkeslandslag 2008 (pdf)
  • Den första EuroSkills tävlingen arrangerades år 2008 i Rotterdam, Holland. Allt som allt tävlades det i 52 olika grenar.
  • Tävlingen uppnådde en stor popularitet bland publiken och var även en succé för Finland. Finland kom hem med fyra guld, ett silver och fyra brons. Dessutom fick tävlarna sju Medallion for Excellence utmärkelser.
    • Guld: Tuuli Aho och Laura Taavitsainen (närvårdare), IT-laget (Olli Janatuinen, Matti Neuvonen, Eljas Alakulppi och Niko Ruotsalainen, Electronic Workshop Team (Antti Rantaeskola och Tomi Leinonen) samt Ville Huusko (timmerman)
    • Silver: Annina Peltonen och Kalle Häkkänen (robotik).
    • Brons: Lagtävlingen i husbygge (Ville Huusko, timmerman, Sebastian Kemi, murare, Ari Ojanen, kakelläggning, Toni Gröndahl, takplåtsmed och Markus Mustikkamaan, arbetsledare), Sebastian Kemi (murare), Toni Gröndahl (takplåtsmed) samt fordonskombinationsförarna Sami Pakkanne och Janne Seikkala.

WorldSkills Shizuoka 2007, Japan

• Finlands yrkeslandslag 2007 (pdf)
  • Finland deltog i 39 grenar i WorldSkills tävlingen med sammanlagt 45 tävlare. Laget tog allt som allt 18 medaljer och 11 diplomutmärkelser. Finland placerade sig på en delad sjunde plats av 46 deltagande länder i medaljtabellen.
    • Guld: Miia Sironen (restaurangservice) och Taneli Sarajärvi (bilmålning).
    • Silver: Janne, Jani och Jouni Ahola (manufacturing team challenge), Lauri Mertala (bilskadereparation), Ville Tuovinen (guldsmed), Jaana Hellstén (hårfrisering), Olli Janatuinen (datorer och nätverk) samt Lari Ersten och Aki Lempinen (robotik, uppvisningsgren).

Abilympics Shizuoka 2007, Japan

• Finlands lag bestod av: Eetu Haurinen (CAD Architecture), Tomas Vaarala (Electronic Assembly and Testing), Sanni Tarvainen (Floral Arrangement) och Laura Halme (Poster Design. Finland fick inga medaljer i tävlingen.

WorldSkills Helsinki 2005, Finland

• Finlands yrkeslansdlag 2005 (pdf)
  • Finlands lag bestod av 44 tävlare som deltog i 39 olika grenar.
  • Henri Koskinen vann guld i rörinstallation, Birgitta Kulppi vann guld i floristik, Petri Hämäläinen vann guld i automationsinstallation och Finlands lag i transportteknik, Jouni Ojanperä och Pekka Anto vann även guld. Karoliian Hytönen vann silver i grenen målning och tapetsering. Brons vanns av Saara Hyppänen i frisering, Markus Roni i allmänn elinstallation samt av Tomi Miettunen i IT PC / Network Support. Finlands lag lyckades även ta sjutton diplomplaceringar.

Worldskills St. Gallen 2003, Schweiz

• Finlands yrkeslandslag 2003 (pdf)
  • Finlands lag bestod av 43 tävlare.
  • Johanna Laaksonen tog guld i floristik och Erno Sundell silver i industrielektronik. Mika Vilpo tog brons i grenen datorer och nätverk och Markus Jauhiainen i grafisk formgivning. Laget i manufacturing team challenge tog även brons och bestod av Tommi Elg, Mikko Huuskonen, Antti Murto och Inari Vanhala. Dessutom tog finländarna 18 st. diplomplaceringar.

WorldSkills Seoul 2001, Sydkorea

• Finlands yrkeslandslag 2001 (pdf)
  • Finlands lag bestod av 32 tävlare.
  • Floristen Tanja Kokkonen och Sampo Ahokas som tävlade i grenen datorer och nätverk lyckades båda ta silver. Dessutom tog finländarna åtta diplomplaceringar.

WorldSkills Montreal 1999, Kanada

• Finlands yrkeslandslag 1999 (pdf).
  • Finlands lag bestod av 30 tävlare.
  • Barberaren Ritva Honkanen tog guld och bilmålaren Jukka Markkanen silver. Dessutom tog finländarna åtta diplomplaceringar.

WorldSkills St. Gallen 1997, Schweiz

• Finlands yrkeslandslag 1997 (pdf).
  • Finlands lag bestod av 19 tävlare.
  • Medaljer: Barberaren Toni Kylätasku, silver, Frisören Sanna Furu, brons och sömmerskan Anu Savolainen, brons. Dessutom hade Finland 11 st. diplomplaceringar.

Taito-olympiaderna Lyon 1995, Frankrike

• Finlands yrkeslandslag 1995 (pdf).
  • Finlands lag bestod av 24 tävlare.
  • Kasimir Kvist vann guldmedaljen i grenen kakelläggning och Sami Ojanen silvermedaljen i murläggning. Dessutom tog Finland sex diplomplaceringar.

Taito-olympiaderna Taiwan 1993

• Finland deltog i 9 olika grenar: murare, svetsare, metallfräsare, CNC-svarvare, timmerman, målare, sömmerska ja mekatronik.
  • Janne Rantala vann guld i murare. Mikko Nieminen tog en diplomplacering som svetsare.
  • Finlands yrkeslandslag 1993 (pdf)

Taito-olympiaderna Amsterdam 1991, Holland

• Finlands yrkeslandslag 1991 (pdf)
  • Finland deltog i 10 olika grenar: sömmerska, kock, servitör, svarvare, CNC-svarvare, metallfräsare, svetsare, murare, timmerman och målare.
  • Petri Vastamäki vann brons i murare-grenen. Anna Äikäs tog en diplomplacering som sömmerska.

Taito-olympiaderna Birmingham 1989, Storbritannien

• Finlands yrkeslandslaglag 1989 (pdf).
  • Finlands lag bestod av fyra tävlare: Minna Karevuori (sömmerska), Janne Virtanen (elsvetsning), Juha Salminen (murare) och Harri Nyman (timmerman).
  • Karevuori hade störst succé av finländarna, och placerade sig på åttonde plats i sin gren.