37 / Pâtisserie and Confectionery / Kondiittori
Kondiittori tekee makeista herkuista taidetta. Hän työskentelee useimmiten leipomossa tai konditoriassa valmistaen erilaisia makeita konditoriatuotteita, kuten kakkuja, leivoksia ja pikkuleipiä. Pientyövälineiden käytöstä huolimatta kondiittorin työ on lähes kokonaan käsityötä.
Kilpailija Erika Ukkonen
Laji: Pâtisserie and Confectionery
Taustataho: Saimaan ammattiopisto Sampo
Instagram: @ukkonenerika @pastrysaimaa_mestarit

Missä opiskelet tai työskentelet?
Valmistuin lokakuussa 2024 Etelä-Savon ammattiopistosta leipuri-kondiittoriksi. Parhaillaan opiskelen Saimaan ammattiopisto Sampossa kondiittorikisälliksi, arvioitu valmistuminen on joulukuussa 2025. Työskelen kondiittorina Rovaniemen Chocodelissä, jossa teemme pääsääntöisesti töitä suklaan parissa.
Millaista kisakokemusta sinulla on?
Olen osallistunut Taitajaan vuosina 2023 ja 2024, jälkimmäisellä kerralla saavutin kultamitalin. Kansainvälistä kilpailukokemusta minulla on WorldSkills Lyon 2024 -kilpailuista, jossa suoriuduin lajin keskitasoa paremmin ja sain Medallion for Excellence -tunnustuksen. Sijoitukseni oli viides – ylpeästi Euroopan paras!
Miksi hait kilpailemaan?
Hain kilpailemaan, koska haluan kehittää omaa ammattitaitoani, haastaa itseäni, oppia uutta ja olla osana kehittämässä konditoria-alaa eteenpäin.
Miten valmentaudut EuroSkills-kilpailuun?
Osallistun keväällä Sampossa kuukausittain mestarikursseille. Lisäksi käyn treenaamassa Rovaniemellä Redussa valmentajani kanssa.
Syventävä valmentautuminen tapahtuu kesällä, kun saamme kisatehtävät tietoomme. Valmentautumiseen kuuluu muun muassa kilpailutehtävien suunnittelu ja läpiviennit sekä Lappeenrannassa järjestettävä Pastry Camp, johon on kutsuttu kaikki EuroSkills 2025 -kondiittorilajiin osallistuvat kilpailijat ja ekspertit.
Pääsen myös osallistumaan vaihtoon pariksi viikoksi Hollantiin maaliskuussa, menen huippu konditoriaan työskentelemään. Pääsen myös seuraamaan paikallista ammattitaitokilpailua, jossa selviää Hollannin EuroSkills-edustaja.
Valmennustiimiin kuuluu Ekspertti Outi Suopanki, lajipäälikkö Markku Vengasaho, huippuvalmentaja Joakim (Jocke) Helala, huippuvalmentaja Emmi-Maria Kemppe ja Pastry Saimaa -tuotekehitysasiantuntija Eija Kuningas.
Mikä lajissasi on parasta?
Parasta lajissani on luovuus ja monipuolisuus. Kaiken voi tehdä niin monella tapaa ja kaikilla tekijöillä on oma kädenjälkensä.
Mitkä ovat omat vahvuutesi alallasi?
Vahvuuksiani lajissa ovat luova ajattelukyky, ongelmanratkaisukyky ja pikkutarkkuus. Nautin nähdä oman onnistuneen kädenjäljen. Pidän kisatilanteen tuoman paineen alla työskentelystä. Aiemmissa kisoissa olen voinut täysillä keskittyä omaan tekemiseeni, minkä luen myös vahvuuksiini.
Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?
Unelmissani on työskennellä konditoria-alalla kisojenkin jälkeen, haluan haastaa itseäni ammatillisesti. Hamassa tulevaisuudessa näen itseni alalla yrittäjänä.
Kerro itsestäsi jotain, esimerkiksi mitä harrastat tai mikä on mottosi.
Vapaa-aikani vietän ulkoillen, leipoen ja käsitöitä tehden, neulomisesta puutöihin. Kun saan idean, se on toteutettava – jokaisessa tekemisessä sama. Toiselle puolen Suomea muuton myötä vapaa-aika menee myös uusia ystäviä etsiessä.
Nykyään pidän myös Instagramin ja TikTokin tekemisestä, tuotan pääsääntöisesti leivonta-aiheista sisältöä.
Mottoni on: Muut tekee mitä osaa ja Erika mitä haluaa!
Pääekspertti Outi Suopanki
Laji: Pâtisserie and Confectionery
Taustataho: Saimaan ammattiopisto Sampo
Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.
Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Markku Vengasaho (Saimaan ammattiopisto Sampo), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa, sekä Skills-huippuvalmentajat Joakim Helala (Optima) ja Emmi-Maria Kemppe (Redu).
