Skip to main content

34 / Cooking / Kokki

Kokki suunnittelee ja valmistaa annoksia ravintolan asiakkaille. Työssä vaaditaan ripeyttä, organisointikykyä, mielikuvitusta sekä hyvää väri-, maku- ja  hajuaistia. Kilpailussa tehdään useita annoskokonaisuuksia erilaisin toimeksiannoin oikeille asiakkaille. Yhteistyötä tehdään myös ravintolapalvelulajin kanssa.

Kilpailija Daniel Romi

Laji: Cooking

Taustataho: Perho Liiketalousopisto

Missä opiskelet tai työskentelet?

Olen valmistunut vuonna 2023 Perho Liiketalousopistosta kokiksi. Tällä hetkellä olen töissä ravintola Palacessa.

Millaista kisakokemusta sinulla on?

Kokemusta minulla on jo muutamasta kilpailusta: Taitaja-semifinaali ja -finaali vuodelta 2023, Kokkiopiskelijoiden SM-kilpailu 2023 sekä Kokkiopiskelijoiden PM-kilpailu 2024. Kaikista edellä mainituista olen napannut kirkkaimman kotiin.

Miksi hait kilpailemaan?

Kilpailutoimintaan lähdön taustalla piilee pitkälti vapaus käyttää omaa luovuutta sekä halu kokeilla omia rajoja.

Miten valmentaudut EuroSkills-kilpailuun?

Valmentaudun EuroSkillsiin aika pitkälti samalla kaavalla kuin aiempiinkin kisoihin: ennen kisatehtävien julkaisua pyrin kehittämään omaa tekniikkaa sekä työskentelyn suunnittelua ja organisointia. Kun kisatehtävä julkaistaan kolme kuukautta ennen kilpailua, siirtyy valmennuksessa keskittyminen reseptiikan ja työskentelyn hiomiseen. Suoritan myös harjoituskilpailun Taitaja2025-kilpailun yhteydessä, jossa nähdään, missä vaiheessa prosessia ollaan.

Mikä lajissasi on parasta?

Mielestäni omassa lajissani parasta on vapaus toteuttaa omaa osaamista ja omaa näkemystä.

Mitkä ovat omat vahvuutesi alallasi?

Koen että vahvuuteni alallani ovat järjestelmällisyys ja kylmäpäisyys. Keittiössä on monesti monta rautaa tulessa, joten koen rauhallisuuden olevan olennainen osa menestystä.

Kerro itsestäsi jotain, esimerkiksi mitä harrastat tai mikä on mottosi.

Keittiön ulkopuolella vietän aikani kahviloissa, kirpputoreilla ja eri sortin taiteen parissa.

 

Ekspertti Antti Porna

Laji: Cooking

Taustataho: Perho Liiketalousopisto

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Johanna Kiviö (Stadin AO), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat