Skip to main content

Abilympics Moskovassa – iloa ja aherrusta

Matti Kauppinen ja Petteri Ora vierailivat erityistä tukea tarvitsevien Abilympics-kilpailussa Venäjällä.

Kymmeniä värikkäitä lippuja, paitoja, huppareita ja lippiksiä liehui ja heilui Venäjän Abilympics-kilpailun avajaisissa Moskovassa marraskuun 20. päivä 2019. Osallistujia oli järjestäjien mukaan noin 1300 kaikilta Venäjän 85 hallintoalueelta. Viidensien kansallisten ammattitaitokisojen osallistujat näyttivät todella nauttivan kisoista ja toistensa tapaamisesta.

Itse olimme tapahtumassa kutsuttuina vierailijoina. Syynä visiittiin oli se, että Venäjä on ilmoittanut olevansa halukas järjestämään kansainväliset Abilympics-kilpailut toukokuussa 2021. Virallinen hakemus on jätetty. Me taas olemme kiinnostuneita Venäjän osaamisesta ja mahdollisesta yhteistyöstä Abilympics 2021 -kisojen valmisteluissa.

Kilpailujen pääpaikkana oli Yleisvenäläinen Näyttelykeskus (VDNA) Moskovassa. Vuoden 2021 kilpailut järjestetään samassa paikassa. Kilpailupaikan vieressä on massiivinen Kosmos-hotelli, jossa International Abilympics 2021 -kilpailun osallistujat suunnitelman mukaan majoittuvat. Näyttelykeskuksen hallit ovat laajan puistomaisen alueen keskellä ja metrolla pääsee sujuvasti ja edullisesti ihan nurkille.  

Yleisvaikutelma lajialueelta oli hyvin samankaltainen kuin Taitaja-kilpailuissa tai edellisissä Abilympics-kilpailuissa Bordeaux’ssa Ranskassa. Lajivalikoima ulottui virkkauksesta koneistukseen ja sosiaalityöstä vihannesten veistoon. Suurimmaksi osaksi se vastasi kansainvälisen Abilympicsin lajikirjoa. Lajit oli ryhmitelty halliin teemojen mukaisesti.

Kullakin lajialueella oli esittelytaulut, ja tuomarit muistiinpanoineen vahtivat tiukasti suorituksia. Näkyvyys olisi voinut joidenkin lajien kohdalla olla parempi, mutta ainahan tilankäyttö on haastavaa. Kilpailijat ja toimitsijat olivat hyvin iloisen ja rennon oloisia. Venäjän eri alueiden edustajat olivat yhtenäisissä asuissa ja selvästi ylpeitä edustaessaan omaa aluettaan.

Kilpailupäiviin oli sisällytetty myös useita keskustelu- ja seminaaritilaisuuksia. Niiden aiheina oli mm. vammaisten koulutus ja työelämäyhteistyö. Kisa-alueella oli myös parikymmentä esittelyständiä. Avustajakoiria sai käydä silittämässä, pari yksityistä firmaa kauppasi elektronisia apuvälineitä ja useampi järjestö esitteli toimintaansa. Paikalla oli myös Venäjän WorldSkills-organisaation edustus.

Huomionarvoista on, että Moskovan alueen työvoimatoimisto oli varannut suuren, ehkä 100 neliön tilan aivan kisahallin keskeltä. Heidän avullaan sai tehdä kuvallisen työhakemuksen tai osallistua paikalla järjestettäviin työnhakuinfoihin. Lisäksi työkkärin tiloissa oli ainakin yhden yksityisen rakennusfirman tiski, jossa esittelijät hakivat työvoimaa. Työhallinnon ihmisiltä sujui myös englanti. Mekin saimme yhteystiedot, tiedä vaikka…

Vaelsimme kisa-alueella kaksi päivää, katselimme ja kyselimme. Kommunikaatiota haittasi se, ettei kumpikaan meistä taida venäjää. Muita kieliä puhuttiin todella vähän. Kansainvälissä kisoissa yhteinen kieli on kuitenkin hyvin tärkeä asia muun muassa tuomaritoiminnassa. Kielimuurin taakse jäi myös syvempi käsitys osallistujien vammaisuuden kriteereistä.  Ainahan asia ei päälle näy, mutta erkkasilmin katsottuna kilpailijat vaikuttivat usein olevan melko vähäisen tuen tarvitsijoita.

Kolmantena päivänä tapasimme kilpailujohtaja Dina Makeevan ja Abilympics 2021 -kilpailuja koordinoivan yliopiston (Moscow State Social University) vararehtori Albina Bikbulatovan. Esitimme Skills Finland ry:n ja AMEO-verkoston puolesta yhteistyötarjouksen koskien Abilympics 2021-kilpailujen järjestämistä. Venäläiset suhtautuivat myönteisesti asiaan.

Tapaamisessa kerrattiin myös teemoja tutustumismatkasta, jonka venäläiset olivat jo sopineet kilpailujen jälkeen tekevänsä Suomeen. Vierailun isäntä on Kiipulan ammattiopisto ja tavoitteena on tutustua suomalaiseen ammatilliseen erityisopetukseen ja kilpailutoimintaan. Myös yhteistyön mahdollisia alueita konkretisoidaan vierailun aikana.

Yhteistyö joka tapauksessa jatkuu. Venäjän kisaisännyydestä International Abilympics Federation (IAF) tulee tekemään myönteisen päätöksen, kunhan hiukan monimutkainen päätösbyrokratia on hoidettu. Virallisen päätöksen myötä Suomessa alkaa kansallinen valmistautuminen. Tavoite on tietysti saada kunnon joukkue lähtemään Moskovaan toukokuussa 2021.

Petteri Ora on Kiipulasäätiön kehitysjohtaja ja Skills Finlandin hallituksen jäsen. Matti Kauppinen toimii Ammattiopisto Luovissa koulutuspäällikkönä ja Skills Finlandin Abilympics-koordinaattorina.

  • slide

    Soveltavan liikunnan kilpailu.

  • slide

    Kuvassa vasemmalta Matti Kauppinen, Abilympics-kilpailujohtaja Dina Makeeva, Moscow State Social Universityn vararehtori Albina Bikbulatova ja Petteri Ora.

  • slide

    Kilpailupaikka Yleisvenäläinen Näyttelykeskus (VDNA) Moskovassa.

  • slide

    Tarkkaa tuomarointia hoitajalajissa.

  • slide

    IKEAn sponsoroima vapaa-aikatila.

  • slide

    Vihannesten veisto vaatii huolellisuutta.