Skip to main content

Ensikokemus WorldSkills-eksperttinä päätyi hopeamitaliin

Petra Gynther toimi ensi kertaa eksperttinä WorldSkills Lyon 2024 -kilpailussa. Kirjoituksessaan Petra kertoo, mitä kaikkea hän oppi kilpailusta, miten sovitti eksperttinä toimimisen päivätyöhönsä ja millainen valmentautuminen oli kilpailija Toivo Särkkisen taustalla. Eksperttihaku seuraavalle WorldSkills-kierrokselle on auki 31.3.2025 saakka.

Petra GyntherPetra Gynther web.jpg

  • Laboratorioalan opettaja, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.
  • Taitaja-toiminnassa mukana vuodesta 2023, WorldSkills-ekspertti 2024.
  • Koulutukseltaan bioteknologi (FM), Kuopio yliopisto.
  • Vapaa-ajalla liikkuu luonnossa, kesällä SUP-lautailee ja talvisin hiihtää jälleen pitkän tauon jälkeen.

 

Olimme keskellä Taitaja2023 Espoon kisavalmisteluja, kun kuulin silloiselta lajipäälliköltämme mahdollisuudesta hakeutua mukaan WorldSkills-kilpailuihin edustamaan laboratorioalaa lajiin Chemical Laboratory Technology.

Olin ensikertalainen Taitaja-toiminnassa, toisaalta taas tuoreeltaan perehtynyt prosessiin ja toimiessani kilpailijoiden huoltajana, huomasin saavani kilpailutoiminnasta uutta virikettä omaan työhöni. Kun esimieheni ja taustatahoni näyttivät vihreää valoa, lähdin rohkeasti tavoittelemaan ekspertin roolia. Kieltämättä näin jälkikäteen tarkasteltuna täysin vihreänä siitä, mihin olinkaan hakeutumassa.

Työ oli vaativaa, mutta palkitsevaa

Henkilökohtaisesti opettavaisinta oli päästä mukaan maajoukkueen kanssa leireille ja koulutuksiin sekä perehtyä WorldSkills-prosessiin. Mahtavia olivat lisäksi kokemukset, joita ekspertin työ mahdollisti: osallistuminen kotimaisiin ja ulkomaisiin kilpailuihin sekä tutustuminen eri ammattialojen edustajiin ja eri maiden ekspertteihin.

Kuinka upea tapahtuma WorldSkills-kisat olivatkaan kokonaisuudessaan! Avajaisten ja päättäjäisten tunnelma oli kuin olympialaisissa. Ekspertin rooli osoittautui paljon isommaksi kuin alun perin olin kuvitellut, mutta vaikka työ oli vaativaa, se oli myös palkitsevaa.

Minulla on mainio esimies, joka pyrki mahdollistamaan resursseja ekspertin toimintaan. Toki kilpailujen aikana työtä tehtiin enemmän, kuin oli suunniteltu, mutta onneksi kisaviikoilla sain keskittyä 100 % kisoihin.

Kilpailutoiminnassa mukana oleminen on loistava tapa vaihtaa tietoa eri oppilaitosten ja eri maiden tavoista liittyen alan koulutukseen. Kilpailuista kertyy myös paljon uusia työohjeita ja käytännön esimerkkejä, joita olemme pystyneet hyödyntämään omassa perusopetuksessamme. Taitaja-toiminnassa mukana oleminen tuo kontakteja eri oppilaitosten välille sekä lisännyt sitä kautta yhteydenpitoa ja ajatusten vaihtamista.

Petran blogi 1.jpg

Työtä tehtiin kansainvälisessä yhteistyössä. Kuvassa Petran kanssa Brasilian ja Iso-Britannian ekspertit. Kuva: WorldSkills.

Harjoituskilpailu Taitajassa toi varmuutta tekemiseen

Kilpailija Toivo Särkkisen (Tredu) valmennuksessa meillä oli pieni valmennustiimi: minun lisäkseni lajipäällikkö Sanna Matinaho (Omnia) ja lähivalmentaja Ari Hipeli (Tredu). Pidimme yhteisiä Teams-tapaamisia, joissa suunnittelimme muun muassa lähivalmennuksen aikatauluja ja sisältöjä sekä kävimme läpi ajankohtaisia asioita. Eksperttinä minulla oli pääsy WorldSkills-foorumille ja esimerkiksi infralistaan, jonka avulla pystyimme pohtimaan tulevia kisatöitä.

Kävin paikan päällä kilpailijan oppilaitoksessa ja osallistuin samalla ammattiosaamisen näytön arviointiin. Lisäksi osallistuin Iso-Britannian kansalliseen ammattitaitokilpailuun vierailevana eksperttinä.

Järjestin Taitaja2024-kilpailun yhteyteen kansainvälisen harjoittelukilpailun, johon saimme Itävallasta vastakilpailijan ja pääsimme testaamaan sen hetkistä taitotasoa puolin toisin. Kokemus opetti paljon etenkin arviointikriteerien jäsentelystä ja CIS-järjestelmän toiminnasta. WorldSkills-palkintojenjakotilaisuudessa olikin mahtavaa, kun molemmat kilpailijoistamme saivat mitalit; Suomi hopeaa ja Itävalta pronssia.

Valmentautumisemme ennen kisoja painottui vanhojen kilpailutöiden lisäksi laboratorion perustaitoihin ja -työmenetelmiin. Rutiinia työskentelyyn kertyi myös kilpailijan kesätöistä. Varsinaiset kilpailutyöt olivat salaiset, joten työohjeet tulivat jokaisessa kilpailutyössä omaksua nopeasti.

Petran blogi 3.jpg

Itävallan ekspertti Hans-Thomas Schacht (vas.) ja kilpailija Stefan Moser saapuivat toukokuussa Taitajaan treenaamaan Toivo Särkkisen ja Petra Gyntherin kanssa. WorldSkills-kilpailuissa Stefan sijoittui pronssille ja Toivo hopealle. Kuva: Skills Finland.

Kisaviikon kruunasi hopeamitali

Eksperttinä minulla oli 15 minuuttia aikaa joka aamu keskustella kilpailijan kanssa, jonka jälkeen hän oli omillaan. Luulen, että yksi valteistamme oli kyky keskittyä omaan työskentelyyn, ja suoriutua siitä huolellisesti ilman hätiköintiä. Pientä taktikointia teimme myös ajankäytön hallinnan suhteen kisojen kuluessa.

Tärkeässä roolissa oli ennen kilpailua tapahtuva alueeseen ja laitteisiin tutustuminen. Lajissamme kävi niin, että infralistalla mainituista laitteista lähes kaikki olivatkin eri valmistajien tuotteita. Pohdimme kilpailijan kanssa erilaisia valintoja, joita hän joutuisi tekemään ja oli hyvä, että pääsimme itse kokeilemaan, kuinka eri työvälineitä ja laitteita käytetään. Jatkossakin painottaisin valmennuksessa edelleen menetelmien periaatteiden ymmärtämiseen ja ongelmanratkaisutaitoihin.

Saimme tietää Toivon hopeamitalista vasta päätösjuhlan palkintojenjakoseremoniassa. Lajimme oli ensimmäisten palkittavien joukossa, eli emme ehtineet jännittämään, kun jo suurille valotauluille heijastui kolme lippua, joiden joukossa oli Suomi! Sitten saimme hetken pidättää hengitystä, ja hopeaa tuli! Olin hetken verran täysin ällikällä, mitä tapahtuu. Tunnelma oli aivan mieletön – kaikki suomalaiset pomppasivat seisomaan ja heiluttelemaan suomenlippuja ja huusimme äänemme käheiksi ”Suomi, Suomi!” Sen jälkeen hymy ei laantunut koko iltana.

Petran blogi 2.jpg

Chemical Laboratory Technology -lajin ekspertit ja lajitoimijat WorldSkills-kilpailussa. Kuva: WorldSkills.

Petran vinkit uusille eksperteille

  • Kilpailussa ja valmennuksessa on paljon läpikäytäviä asioita, joiden opiskelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, eikä viime tipassa (aikuisten oikeasti).
  • On paljon lyhenteitä ja termejä, joista moni on syytä hallita, kun kilpailut alkavat. Kilpailussa kaikki puhuvat vain lyhenteillä.
  • Omalla kohdallani etenkin CIS-arviointitabletin käyttöä olisi ollut hyvä harjoitella enemmän, jolloin ensimmäinen arviointipäivä olisi ollut paljon mukavampi.
  • Oman kilpailijan ja valmennustiimin kanssa ei ehdi kilpailujen aikana juuri pitää yhteyttä, mutta esim. yhteinen WhatsApp-ryhmä on hyvä pieneen viestittelyyn.
  • Energiaa ja virtaa sai etenkin toisilta Suomen eksperteiltä, he kokivat sen kaiken saman kuin sinäkin. Se tulee olemaan rankkaa, pähkähullua, ainutlaatuista ja mahtavaa. Kokemus, jota en vaihtaisi pois.

Lue lisää