Skip to main content

EuroSkills 2020: Luovuus ja oikea asenne vievät pitkälle myös etävalmennuksessa

Koronapandemian myötä myös kilpailuvalmennus siirtyi virtuaaliseksi. Uudesta tilanteesta kertovat huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila sekä ravintolapalvelulajin ekspertti Sari Tarvainen ja kilpailija Leila Karhunen.

Vaikka EuroSkills-kilpailu siirtyi lähes neljällä kuukaudella eteenpäin, otettiin päätös positiivisin mielin vastaan Suomen ammattitaitomaajoukkueen keskuudessa. Suomesta kilpailuun lähtee 24 kilpailijaa ja 22 tuomarina toimivaa eksperttiä.

– Kilpailijoiden sisun määrä on tuntunut kasvavan mitä kauemmin olemme tätä erikoisaikaa viettäneet. Tavoitteet ja kunnianhimo nostavat jokaisen valmennusintoa, kertoo Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila.

Videoyhteyksien virittelyä ja harjoitussali autotallissa

On kuitenkin selvää, että kuluva ajanjakso aiheuttaa myös haasteita. Miten tällaisessa tilanteessa voi harjoitella kilpailuun, johon valmistautuminen vaatii perinteisesti jopa kuukausien mittaista harjoitusjaksoa ja paljon konkreettista tekemistä?

– Kädentaitojen harjoittelu joissain lajeissa on tällä hetkellä haastavaa, mutta useimmissa lajeissa toimivat ratkaisut on löydetty. Olemme siirtäneet kaiken valmennuksen nyt netin kautta tehtäväksi. Osa kilpailijoista on rakentanut kotiinsa työpajan esimerkiksi autotalliin. Kilpailija kuvaa suorituksensa, jonka ekspertti ja valmentajat arvioivat etänä. On todella tärkeää, että kilpailija ja ekspertti pitävät yhteyttä toisiinsa säännöllisesti etenkin tässä tilanteessa, Teija kertoo.

Samoilla linjoilla on myös ravintolapalvelulajin ekspertti Sari Tarvainen Savon ammattiopistosta. Ekspertti työskentelee EuroSkills-kilpailussa lajin tuomarina ja on myös vahvasti mukana kilpailijan valmentamisessa. Suomen edustajana lajissa kilpailee Leila Karhunen Turun ammatti-instituutista.

– Poikkeusolot laittoivat valmennussuunnitelman uusiksi ja muuttivat valmennuksen luonnetta etäyhteyksin, videostriimauksin ja valokuvin dokumentoitavaksi. Paljon jää harjoituksissa kilpailijan itsenäisen harjoittelun kontolle, kertoo Tarvainen.

Etänä suoritettava valmentautuminen ei ole kuitenkaan estänyt valmennussuunnitelmaa etenemästä.

– Tällä viikolla Leila treenaa baariosuutta Suomen baarimestareiden ja kannattajien kerho F.B.S.K. ry:n puheenjohtajan Greta Grönholmin kanssa etäyhteydellä. Kyseessä on luovan osuuden rakentaminen, jonka pohjalta tehdään jatkosuunnitelmat itse tehtäville harjoitteille ja yhteistapaamisille. Viime viikolla Leila teki kotonaan kattauksia ja lähetti valokuvat meille valmentajille kommentoitavaksi. Seuraava tehtävä on tarkastella kattaukset EuroSkills-kilpailun arviointikriteerien mukaan.

Valmennustiimiin kuuluukin ekspertin ja kilpailijan lisäksi myös lukuisia muita ammattilaisia. Tärkeässä roolissa on erityisesti Leilan lähivalmentaja Niina Vahtera, ravintolapalveluiden lehtori Turun ammatti-instituutista.

– Lähivalmentaja tuntee parhaiten kilpailijan oppimiskyvyt ja on kullan arvoinen löytämään eri menetelmiä mahdollisimman monipuoliseen tekemiseen, ekspertti Sari kehuu.

Yhdessä tekemällä tuloksia koko joukkueelle

Vaikka tilanne on ollut monilta osin haastava, on se poikinut myös hyviä metodeja tulevaisuutta ajatellen. Toiveena onkin, että hyviksi koetut toimintatavat kirjataan ylös, jotta niitä voidaan jatkaa myös tulevaisuudessa.

Matkustamisen lopettaminen on saanut monet huomaamaan, että useat tapaamiset hoituvat yhtä hyvin myös etänä. Etäkokoukset säästävät myös kustannuksia, aikaa ja ympäristöä, vaikka toki kasvokkain tapahtuvilla kohtaamisillakin on paikkansa.

– Osallistun itse eri lajien valmennuspalavereihin ja koitan omilla tiedoillani ja taidoillani tukea lajitoimijoita. Tärkeintä on nyt ylläpitää maajoukkueen jäsenten motivaatiota, Teija sanoo.

Lisäksi hyviksi koettuja valmennusmenetelmiä on jaettu lajilta toiselle, kilpailijat ovat päässeet ideoimaan uusia valmentautumistapoja sekä maajoukkueleirien ja eksperttikoulutusten välissä on järjestetty ylimääräisiä etätapaamisia.

Sari Tarvainen korostaa erityisesti eksperttiyhteisön tärkeyttä. Kun poikkeusaika koittaa ja suunnitelmat menevät päälaelleen, on selvää, että yksin ei selviä.

– Oleellista on, että laitetaan eksperttien voimat yhteiseen käyttöön ja jaetaan ne Skills-perheessä keskustellen. Sanonta ”yhdessä tästä selvitään” alkaa olla kulunut, mutta se on silti totta; vain yhdessä tekemällä saamme hyvän kilpailun aikaiseksi. Siksi yhteisiä etäkokoontumisia ja vuorovaikutusta tarvitaan jatkossakin.

Monipuolinen treeni takaa hyvän fiiliksen

Ravintolapalvelussa kilpailevan Leilan kevät on mennyt eri tavalla kuin aiemmin oli suunniteltu. Kiireinen tarjoilijan arki, ammattitutkinnon suorittaminen ja tiukka treeniputki ovat vaihtuneet kotona oleiluun ja itsenäisesti tehtäviin harjoitteisiin.

– Alkuun oli vaikea löytää motivaatiota yksin tekemiseen. Alkukankeuden jälkeen olen kuitenkin löytänyt taas taistelutahdon ja hyvän tahdin treenata.

Vaikka Leilan opiskelupaikka Turun ammatti-instituutti on kiinni, pääsi hän hakemaan koululta tarvittavia välineitä, kuten servettejä, saliruuan valmistusvälineitä ja pöytäliinoja. Käytännön tekemisen lisäksi hän harjoittelee teoriaa, esimerkiksi drinkkiohjeita. Ne tulee osata ulkoa kilpailussa.

– Valmennussuunnitelmani on jaettu teemoihin, jotka vaihtuvat viikon välein. Esimerkiksi viime viikolla harjoittelin katteiden tekemistä ja tällä viikolla drinkkejä. Yksin treenatessa on tärkeää tehdä erilaisia harjoitteita, jotta motivaatio pysyy yllä, Leila kertoo.

Näin ohjeistaa myös huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila. Nyt on tärkeää ylläpitää tekemisen monipuolisuutta, jotta treenaamisessa säilyy ilo. Hän korostaa myös armollisuutta itseään kohtaan.

– Me kaikki teemme parhaamme näissä olosuhteissa ja se saa riittää. Emme kuitenkaan tiputa hanskoja tiskiin, vaan jatkamme valmentautumista.

Joukkueelle Teija lähettää tsemppaavat terveiset: – Muistakaa pitää tekemisessänne mukana pää, kädet ja sydän. Yhdessä me pystymme ihan mihin vain!

  • slide

    Ravintolapalvelulajin kilpailija Leila Karhunen on harjoitellut kattausten tekemistä kotona. Kuva: Leila Karhunen

  • slide

    Kuvia valmiista töistä lähetetään valmentajille, jotka arvioivat suoritukset ja antavat palautetta. Kuva: Leila Karhunen

  • slide

    Alun hankaluuksien jälkeen tekemiseen on löytynyt hyvä tahti. Kuva: Leila Karhunen