Skip to main content

Harjoituskilpailut auttavat kaikkia menestymään – ”Toteutamme yhteistä intohimoa maasta ja paikasta riippumatta”

Kondiittorilaji järjesti Saimaan ammattiopisto Sampossa kansainvälisen harjoitusleirin, johon kutsuttiin lajin kaikki WorldSkills-osallistujamaat. Lajin toimijat ovat huomanneet, että kohtaaminen ja tiedon jakaminen kannattaa.

kondiittorit2.jpg

Kondiittorilajin järjestämä Pastry Camp oli menestys. Leirin järjestivät EuroSkills-pääekspertti Outi Suopanki (kolmas vasemmalta) ja Skills-lajipäällikkö Markku Vengasaho (viides vasemmalta). Keskellä kouluttaja Guilherme Guise.

Saimaan ammattiopisto Sampossa kiirehdittiin Taitaja-viikolla. Kisaviikon perjantaina leipuri-kondiittorien työsaleihin saapui liuta siellä harvemmin nähtäviä vieraita, kun Suomen organisoima, viikonlopun kestävä harjoitusleiri Pastry Camp Finland alkoi.

– Leirin tavoitteena on päästä tutustumaan muiden maiden kilpailijoihin ja tuomareihin, sillä se helpottaa suuresti itse kilpailussa toimimista. Missiomme on tehdä näkyvämmäksi konditoria-alaa maailmanlaajuisesti. Toteutamme kaikki yhteistä intohimoa, maasta ja paikasta riippumatta, kokoonnumme minne tahansa, kommentoi Skills-lajipäällikkö Markku Vengasaho Samposta.

Harjoitusleiri järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja siitä saatujen hyvien kokemusten perusteella perinnettä päätettiin jatkaa. Tänä vuonna kutsu lähetettiin kaikille maille, jotka osallistuvat Pâtisserie and Confectionery -lajiin WorldSkills 2024 -kilpailussa. Osanottajia (kilpailija ja ekspertti) saapui lopulta viidestä maasta: Itävallasta, Hollannista, Hong Kongista, Sveitsistä ja Kiinan Taipeista.

– Tämä on ensimmäinen kertamme Suomen leirillä. Kuulin tästä viime vuonna niin paljon hyvää, että päätimme nyt osallistua. Harjoituskilpailut ovat hyvä tapa tutustua muiden maiden edustajiin ja oppia muun muassa stressinhallintaa. Leireiltä oppii aina jotain uutta, kommentoi vuodesta 2015 Hollannin eksperttinä toiminut Cees Bakker.

Suomesta leirille osallistuivat kilpailija Erika Ukkonen ja WorldSkills-ekspertti Juliana Hokkanen Esedusta sekä lajipäällikkö Markku Vengasaho ja EuroSkills-pääekspertti Outi Suopanki Samposta.

Treeniviikonlopun aikataulu

kondiittorit3.jpg

Ylärivi oikealla: Erika Ukkonen Suomesta ja Yi-Jhen Chen Kiinan Taipeista valmistelevat jälkiruokia. Alarivi vasemmalla: WorldSkills 2024 -ekspertit. Jälkiruoat ovat perjantain koulutuspäivän tuotoksia.

Torstai Delegaatiot matkustivat Lappeenrantaan. Delegaatiot kustansivat itse matkakulunsa, mutta he yöpyivät samassa hotellissa kävelymatkan päässä koulutuspaikasta.

Perjantai Jälkiruoka-annosten ja suklaakoristeiden valmistamisen koulutus Guilherme Guisen ja Eija Kuninkaan opissa. Illalla toisiin tutustumista yhteisen illallisen merkeissä.

Lauantai Suomalaiseen kulttuuriin ja makuihin tutustumista. Ekspertti Juliana Hokkasen johdolla tehtiin yhdessä mustikkakukkoa ja muita jälkiruokia suomalaisia marjoja käyttäen. Markku Vengasahon johdolla vieraat pääsivät valmistamaan perinteisiä karjalanpiirakoita, ja reseptiä pyydeltiinkin useaan maahan. Ilta kului mökkeillessä, saunoessa, uidessa ja suomalaisia makuja maistellessa.

Sunnuntai Kilpailu: tehtävänä oli toteuttaa kaksi marsipaanikarhua ja sokerityö, teemana Pariisin olympialaiset. Myös ekspertit pääsivät treenaamaan tuomarointia.
Leirin hinta oli 250 e/maa, jolla pyrittiin kattamaan materiaalikustannuksia. Kukin osallistuja kustansi itse omat matka- ja majoituskulunsa.

Ilmapiiri ja järjestelyt saivat kiitosta

kondiittorit_1.jpg

Kilpailijat ja ekspertit valmiiden sokeritöiden kanssa. Vasemmalta Sveitsi, Itävalta, Hollanti, Kiinan Taipei, Suomi ja Hong Kong.

Leiri sai tänäkin vuonna suuren suosion. Vieraat kiittelivät erityisesti välitöntä ja lämmintä ilmapiiriä sekä hyvin hoidettuja järjestelyjä. Suomen alkukesä ja viikonlopulle sattuneet lämpimät ilmat tarjosivat ympäristön puolesta upean ajankohdan tutustua Suomeen.

– Eksperteiltä tuli myös jälkikäteen paljon kiitoksia, eräskin ekspertti kertoi vielä viikko leirin jälkeen olevansa edelleen ihan ihmeissään meidän vieraanvaraisuudestamme ja leirijärjestelyidemme tasosta. Saimme kutsuja vastavierailuille, ja sovimme myös tulevaisuuden yhteistyökuvioita koulutusten muodossa, Outi Suopanki kertoo.

Markku ja Outi suunnittelevat jatkavansa toimintaa ja järjestää ensi vuonna oman Pastry Campin EuroSkills-kilpailuihin valmistautuville.

Myös kilpailijat kertoivat oppineensa paljon uutta.

– Minulle jäi leiristä todella hyvä fiilis ja olen kiitollinen, että sain osallistua. Päällimmäisenä mieleeni jäi, kuinka rautaisia muutkin kilpailijat ovat! Opin erityisesti uusia sokeritekniikoita ja sain hurjasti inspiraatiota tulevaan. Odotan suurella innolla kesän treenejä ja kisaläpimenoja, kommentoi Suomen kilpailija Erika Ukkonen, joka voitti juuri Taitajassa kultaa lajissa leipuri-kondiittori.

Pastry Campin mahdollisti William ja Ester Otsakorven Säätiön tuki.

Lue lisää lajin valmennuksesta (kondiittorimestarit.fi)