Skip to main content

Hevostenhoitolaji painotti eläinten ja ihmisten hyvinvointia

Kestävän kehityksen Taitaja-palkinnon 2024 sai hevostenhoitolaji. Yhteisöllisyys ja eläinten hyvinvoinnin huomioiva toteutustapa olivat lajin vahvuuksia. Arvioijat Anu Salo ja Katja Katajamäki kertovat, miten valinta tapahtui.

keke_hevostenhoito1.jpeg

Kestävän kehityksen Taitaja-palkinnon kunniakirja ja kiertopalkinto luovutettiin lajivastaaville viimeisenä kisapäivänä. Kuvassa arvioitsijat Katja Katajamäki (vas.) ja Anu Salo (oik.) sekä lajivastaavat Anne-Mari Rantala ja Jenna Hartojoki.

Kestävän kehityksen Taitaja-palkinnon finaalikolmikossa olivat hevostenhoito, TaitajaPLUS puhdistuspalvelu ja visuaalinen myyntityö. Valinta näistä kolmesta finalistista oli vaikea, sillä kaikki lajit olivat hyvin ottaneet kestävän kehityksen huomioon lajin toteutuksessa.

Haastattelimme finaaliviikolla kaikkien kolmen lajin lajivastaavat. Haastatteluissa keskusteltiin muun muassa siitä, miten tehtävissä näkyy kestävä kehitys ja miten kilpailijoiden osaamista arvioidaan siinä. Arvioimme myös sitä, miten aihe näkyi lajialueen toteutuksessa sekä yhteistyökumppanien ja käytettyjen tuotteiden valinnassa. Hevostenhoito päätyi voittajaksi, sillä siinä oli otettu kaikki osa-alueet mielestämme erinomaisesti huomioon.

Vierailimme hevostenhoidon lajin toteutuspaikassa Ylä-Savon ammattiopiston Hingunniemen toimipisteessä Kiuruvedellä, jossa lajivastaavat Anne-Mari Rantala ja Jenna Hartojoki esittelivät meille lajin toteutusta.

IMG_1883.JPG

Lajivastaavat Anne-Mari Rantala ja Jenna Hartojoki esittelevät kierrätysteemalla valmistettua palkintoa, jonka kaikki kilpailijat saivat muistoksi osallistumisesta. Kuva: Katja Katajamäki / Skills Finland.

Lajin toteutus etänä hevosten tutussa ympäristössä huomioi niiden hyvinvoinnin erinomaisesti. Ratkaisu edisti myös resurssitehokkuutta, sillä hevosia, tarvikkeita ja hoitajia ei tarvinnut kuljettaa paikasta toiseen. Myöskään erillistä hevosten hoitoa, vartiointia ja talleja ei tarvinnut järjestää toiselle paikkakunnalle.

Kuopio-hallissa tarjottiin yleisölle kuitenkin mahdollisuus tutustua lajiin. Lajialue oli rakennettu kierrätettyjä ja lainattuja materiaaleja käyttäen yksityiskohtia myöten. Esimerkiksi kengitysseppien hylkäämät kakkosluokan naulat oli otettu käyttöön. Yleisölle jaetut lantasäkit ja neljäsluokkalaisten avustuksella pussitetut auringonkukansiemenet toivat konkreettisesti ja ymmärrettävästi kestävän kehityksen yleisölle näkyviin. Yhtenä päivänä paikalla oli myös kaksi ponia, jotka oli tuotu paikalle yhteistyössä lähialueen tallin kanssa. Näin ponien kuljetusmatka oli lyhyt ja ne pääsivät päivän päätteeksi takaisin omaan tuttuun ympäristöönsä.

Tehtävässä oli avattu kestävän kehityksen arviointi, mm. materiaalitehokkuus ja lajittelu. Tuomarit myös antoivat palautetta kilpailijoille kestävään kehitykseen liittyen.

Yhteisöllisyyden luomiseen oli kiinnitetty erityistä huomiota, muun muassa järjestämällä yhteinen keilausilta kilpailijoille ja huoltajille omaa ohjelmaa. Kilpailutehtävissä tehtiin paritehtäviä, joissa tehtiin yhteistyötä ennalta tuntemattomien henkilöiden kanssa.

Kumppanit olivat mukana aktiivisesti koko tapahtumassa, muun muassa järjestämällä luentoja ja hevosajeluja vierailijoille. Pääosin toimijat olivat lähialueelta.

Kulttuurinen kestävyys oli huomioitu tuomalla esiin lajin kulttuuria ja sen kulttuuriin liittyviä piirteitä, esimerkiksi kengityssepän työtä taonnan muodossa. Lisäksi kaikki kilpailijat saivat kierrätysteemalla opiskelijatyönä valmistetun palkinnon.

IMG_1877.JPG

Plussaa hevostenhoitolaji sai hienosti organisoidusta kauramoottorilla käyvästä ekotaksista. Kuva: Katja Katajamäki / Skills Finland.

Yhteisten teemojen Taitaja-palkinnot

Taitaja-kilpailun yhteiset teemat ovat yrittäjyys, kestävä kehitys sekä työhyvinvointi ja työturvallisuus. Ne tulee olla selkeästi eriteltyinä ja perusteltuina kaikissa lajeissa lajikuvauksessa, tehtävissä ja arviointikriteereissä. Lisäksi ne tulee esitellä kilpailijoille ja yleisölle.

Taitaja-palkinnoilla palkitaan lajit, joissa teemat toteutuvat ja näkyvät parhaiten. Palkinnoista päättävät arvioijat käyvät läpi kaikki lajit ja valitsevat haastatteluun kolme mielestään parasta. Nämä haastatellaan finaaliviikolla ja kunkin kolmen kategorian voittajat palkitaan päättäjäispäivänä kiertopalkinnolla ja kunniakirjoilla.

Skills Finland jakaa Yrittäjyyden Taitaja-palkinnon yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa ja Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin palkinnon yhteistyössä LähiTapiolan kanssa. Yrittäjyyden Taitaja-palkinnon arvioijina toimivat Mikko Kinnunen Suomen Yrittäjistä ja entinen kilpailija, yrittäjä Eemil Pakarinen EP Steel & Machinestä. Kestävän kehityksen arvioijina toimivat Anu Salo Savon ammattiopistosta ja Katja Katajamäki Skills Finlandista. Työturvallisuus ja työhyvinvointi -palkinnon arvioijat olivat Eeva Koskela LähiTapiolasta ja Tiina Kammonen Savon ammattiopistosta.