Huonosta oppilaasta huippuosaajaksi
Ville-Pekka Arasmon polku on kulkenut kilpailijasta joukkueenjohtajaksi. Omaa osaamistaan hän jakaa myös oman yrityksen kautta ja työntekijänä entisessä oppilaitoksessaan.
Ville-Pekka Arasmo
- Toiminut vuodesta 2016 alkaen yrittäjänä (EveryWeld Oy) ja 2023 alkaen kehittämisasiantuntijana Savon ammattiopistossa.
- Valmistunut levyseppähitsaajaksi 2011, suorittanut hitsaajan ammattitutkinnon 2013.
- Kilpaillut EuroSkills Spa-Francorchamps 2012- ja WorldSkills Leipzig 2013 -kilpailuissa.
- Suomen ammattitaitomaajoukkueen joukkueenjohtaja WorldSkills Lyon 2024 -kilpailussa.
- Vapaa-ajalla viettää aikaa perheen ja läheisten kanssa, maastopyöräilee ja lumilautailee. Suorittaa AMK-opintoja 2023–2026.
Kun aloitin kone- ja tuotantotekniikan opinnot Savon ammattiopistossa, alku ei ollut kovin lupaava. Olin mielestäni huono oppilas, eikä minua kiinnostanut juuri mikään, mitä opinnoilla oli tarjota. Onneksi vastaan tuli opettaja, jonka mukaan minulla oli kapasiteettia vaikka mihin.
Siitä se lähti – opettajan kehotuksesta ottaa tarjolla olevasta koulutuksesta ja omasta aivokapasiteetista kaikki irti. Ajattelin, että mitä tuo ukko oikein höpöttää, mutta niinpä vain asenteeni alkoi muuttua. Mitä enemmän paneuduin opintoihin, sen paremmin opin ja ymmärsin. Positiivinen kierre oli valmis.
Kilpailukärpänen puraisee pahemman kerran
Kun opinnot sujuivat, sain mahdollisuuden osallistua Taitaja-ammattitaitokilpailuiden semifinaaleihin. Kisakärpänen puraisi oikein kunnolla, ja vuosien 2010–2015 välillä nappasin voitot sekä Taitaja2011-finaalissa että hitsauksen Pohjoismaiden mestaruuskisoissa vuonna 2012.
Kilpailujen myötä tuli sekä huippuhetkiä että pettymyksiä. Esimerkiksi seitsemäs sija euroopanmestaruuskisoissa tuntui epäonnistumiselta, mutta toisaalta se kasvatti sopivassa määrin sekä sisua että nöyryyttä. Ymmärsin, että ”päällikköasenteella” ei kannata uhota, vaan pyrkiä kovalla työllä parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.
Ammattitaitokilpailuissa myös oma urapolkuni alkoi hahmottua. Mietin jo kilpailujen aikana, että halusin perustaa oman yrityksen, jonka kautta myydä omaa osaamista. Miksi menisin palkkatyöhön, jossa joku muu päättää, missä saan kykyjäni käyttää?
Niinpä vuonna 2016 perustin EveryWeld Oy -yrityksen, jonka toiminta kiteytyy seuraavasti: pidetään huolta siitä, että Suomessa on maailman parhaat hitsaajat.
Oma yritys tuo hyvää koko ammattikunnalle
EveryWeldin kautta tarjoan konsultointi- ja koulutuspalveluita. Pelkkiä hitsauskeikkoja en siis tee, vaan ajatuksena on lisätä hitsausalan suomalaista osaamista ja toimia tienavaajana uusille mahdollisuuksille – esimerkiksi digitalisaation ja robotiikan hyödyntämiselle hitsausmenetelmissä. Näitä mahdollisuuksia EveryWeld tutkii yhdessä Savon ammattiopiston ja Cavitar Oy:n kanssa.
Kipinä yrittäjyyteen vahvistui opiskeluissa, kilpailuihin harjoittelussa ja itse kilpailuissa. Tapasin oman alansa ammattilaisia, ja he suosittelivat yrittäjyyttä lämpimästi.
Yrityksen perustaminen sinällään on aika helppo paperityö. Lisäksi piti investoida hieman laitteistoihin. Varsinainen haaste tietenkin oli siinä, että mistä saan sen ensimmäisen asiakkaan, joka maksaa osaamisestani. Kun ottajia alkoi löytyä, se oli paras mahdollinen onnistumisen kokemus.
Joukkueenjohtajana WorldSkills-kilpailuissa
EveryWeldin ohella oman siivunsa ajastani vievät opiskelut Savonia-ammattikorkeakoulussa sekä osa-aikatyöt Savon ammattiopistossa. Lisäksi toimin joukkueenjohtajana Lyonissa pidetyissä WorldSkills 2024 -kilpailuissa.
Lyon oli mahtava kokemus! Joukkueenjohtajana pidin huolta tiimistä sekä käytännön asioissa että henkisesti. Jotkut kilpailijoista ovat ehkä ensimmäistä kertaa elämässään ulkomailla tai matkustavat lentokoneella. Näitä sitten käydään läpi ja varmistetaan, että jokaisella on hyvä fiilis ja kaikki tarvittavat tiedot. Kilpailujännitystä helpottaa, kun tiimiä luotsaa tyyppi, joka tietää omasta kokemuksestaan, miltä isot kilpailut tuntuvat.
Parasta joukkueenjohtajana olemisessa oli se, että sain olla mukana mahdollistamassa yksilöiden elämänmuutosta kohti unelmia. Sain siis auttaa nuoria samalla tavalla kuten itseäkin oli autettu omissa kilpailuissa.
Menestys ammattitaitokilpailuissa oli mukava lisä, kun oma osaaminen piti myydä. Oli tavallaan mustaa valkoisella, että osaamista löytyy. On mahtava huomata, että omat siivet kantavat ja projekteja riittää. Toisaalta EveryWeldin toimintaperiaate rajaa vastaan otettavia toimeksiantoja terveellä tavalla.
Karrikoidusti sanoen: projekti kannattaa ottaa vastaan vain, jos se auttaa koko toimialaa kehittymään. Tämä ei tarkoita sitä, valkkaisin vain parhaat työt, vaan sitä, että Suomessa on aivan älyttömästi hyvää hitsausosaamista, jota jatkokehittää ja jonka profiilia nostaa. On upeaa, kun saa tehdä yhteistyötä taitavien yritysten kanssa – siinä oppivat kaikki osapuolet.