Skip to main content

Hyria järjesti oman ammattitaitokilpailun: ”Ammatillinen koulutus ansaitsee enemmän positiivisia tarinoita”

Paikallisen oppilaitoskilpailun tavoitteena on luoda tunnelmaltaan mukava ja rento tapahtuma opiskelijoille ja opettajille. Kilpailusta opiskelijat saavat motivaatiota omaan tekemiseen, ja ehkä myös kipinää Taitaja-semifinaaleihin osallistumiseen.

HyriaSkills kauneudenhoito AK.jpg

Kauneudenhoitoalan ensimmäisen vuoden opiskelijat tekivät kilpailutehtävänä käsihoidon ja kynsien lakkauksen. Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat suorittivat viime vuoden Taitaja-semifinaalitehtävän, eli ripsien ja kulmien kestovärjäyksen, kulmien siistimisen sekä käsihoidon lakkauksella.

Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Uudenmaan seuduilla ammatillista koulutusta tarjoava Hyria toteutti tänä vuonna ensimmäistä kertaa HyriaSkills-kilpailutapahtuman omille opiskelijoilleen. Kilpailuun osallistui yli 100 opiskelijaa 12 eri koulutusalalta. Kävimme tutustumassa kilpailuun Hyrian Sakonkadun toimipisteellä Riihimäellä.

Kaikki alkoi pari vuotta sitten, kun Hyrian rehtori Tuula Kortelainen vinkkasi koulutuspäällikkö Mika Auviselle Skills Finlandin verkkosivuilta artikkelin Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän toteuttamasta JEDUSkills-tapahtumasta.

– Innostuin heti ajatuksesta, että tuollainen pitää meillekin saada. Tapahtuma on loistava tilaisuus nostaa ammatilliset menestyjämme esille, kertoo Auvinen, joka koordinoi kilpailutoimintaa Hyriassa.

Mika toimii vetäjänä Hyrian Taitaja-kehittämistiimissä, joka koostuu viidestä hyrialaisesta kilpailutoiminnan ammattilaisesta. Mukana on muun muassa Taitaja-joukkueenjohtaja ja -päätuomari sekä Taitaja9-asioista vastaava opinto-ohjaaja. Lisäksi mukana on markkinoinnin ja viestinnän edustaja.

Miten kilpailu toteutettiin?

Taitaja-kehittämistiimi ideoi tapahtuman kokonaisuuden, johon viestintä loi visuaalisen ilmeen. Joka alalta valittiin yksi vastuuopettaja, joka huolehti oman lajin suunnittelusta ja toteutuksesta.

Taitaja-kehittämistiimi loi esimerkkiohjeen kilpailutehtävästä, jota lajit käyttivät omien suunnitelmiensa pohjana. Tehtävistä tehtiin sen tasoisia, ettei niihin harjoiteltu etukäteen. Kaikkiin lajeihin määrättiin sama, maksimissaan 30 pisteen katto. Näin kilpailun tasoa pystyttiin vertaamaan myös alojen välillä. Esimerkkitehtävien lisäksi vastuuopettajille järjestettiin kaksi Teams-koulutusta.

– HyriaSkills ei toimi karsintana Taitaja-kilpailuun. Ennemminkin halusimme luoda turvallisen ja positiivisen väylän kokeilla kilpailemista ja itsensä kehittämistä, Taitaja-joukkueenjohtaja ja kauneudenhoitoalan opettaja Anna Skytten kertoo.

– Joillain herää kuitenkin kipinä kilpailemiseen. Ilmoittautuminen Taitaja-semifinaaleihin on käynnissä, ja se mahdollisuus on kaikille opiskelijoillemme auki.

Osa innostuu SM-tason kilpailuista vasta tulevaisuudessa, sillä HyriaSkillsiin osallistui kilpailijoita ensimmäisen vuoden opiskelijoista lähtien.

Tapahtuma yhteisöllisyyden kehittäjänä

HyriaSkills ei ole kuitenkaan pelkkä kilpailu. Samaan aikaan järjestettiin avoimet ovet yläkoululaisille, jotka pääsivät tutustumaan ammatillisiin aloihin ja seuraamaan samalla kilpailua. Avointen ovien ansiosta myös kisaajat saivat perinteisestä koulupäivästä poikkeavaa jännitystä tekemiseen.

Tapahtuman yksi tärkeimmistä teemoista oli yhteisöllisyys.

– HyriaSkills on koko oppilaitoksen juttu. Ne opiskelijat, jotka eivät osallistu kilpailuun, ovat suunnitelleet tutustumispisteitä ohi kulkeville yläkoululaisille. Tapahtuma on ainutlaatuinen myös opiskelijoille, jotka pääsevät tutustumaan toisten alojen arkeen. Harvoin automaatioasentaja muuten menisi käymään hiuspuolen luokassa, Mika kertoo.

HyriaSkills järjestettiin kaksipäiväisenä kokonaisuutena. Ensimmäisenä päivänä järjestettiin kilpailu ja avoimet ovet. Toisena päivänä erilaiset kojut ja esiintyjät valtasivat Hyrian kampukset sirkusteeman mukaisesti kampuksittain järjestetyissä päätösjuhlissa. Myös mitalistit julkistettiin ja palkittiin pienillä rahapalkinnoilla.

Vaikuttavat tulokset kannustavat jatkamaan

Ensimmäinen HyriaSkills oli kaikin puolin onnistunut juhla, josta aiotaan tehdä perinne. Viikko 40 on lyöty kalentereihin myös ensi vuodelle.

– Ammatillinen koulutus ansaitsee enemmän positiivisia tarinoita huippuammattilaisista. Haluamme Hyriassa olla mukana tuomassa näitä esille, johon kilpailutoiminta kokonaisuudessaan on loistava keino, Anna Skytten sanoo.

Myös Hyrian kilpailutoiminnan luvut kannustavat jatkamaan.

– Taitaja-kehittämistiimin aloitettua olemme saaneet kasvatettua huomattavasti Hyrian Taitaja-joukkueen kokoa. Järjestämme myös enemmän semifinaaleja kuin aiemmin, ja olemme saaneet uusia lajeja mukaan toimintaan, Mika Auvinen kertoo.

Jatkossa HyriaSkillsiä on tarkoitus kehittää myös yhteistyökumppanien näkökulmasta. Kumppaneita voisi ottaa mukaan esimerkiksi tehtävien suunnitteluun tai tuomarointiin.

Myös muualta Suomesta on kuulunut innokkaita ajatuksia. – Kuulin huhua, että myös Omnia ja Keuda ovat innostuneet koulukilpailuista HyriaSkillsissä vierailtuaan, mikä on tosi hieno juttu!

Ilmoittautuminen Taitaja2023-semifinaaleihin on käynnissä 3.–28.10.2022.

Lisätietoa

HyriaSkills oppilaitoksen verkkosivuilla

HyriaSkills-video

Ilmoittautuminen Taitaja2023-semifinaaleihin

JEDUSkills-artikkeli Skills Finlandin verkkosivuilla