Kunniapuheenjohtaja Veijo Hintsanen: 30 vuotta ammattitaitokilpailujen asialla
Skills Finland nimesi toukokuussa 2018 Veijo Hintsasen kaikkien aikojen ensimmäiseksi kunniapuheenjohtajakseen. Kunniapuheenjohtajuus on elinikäinen kunniatehtävä. Hintsanen on ollut mukana Skills-toiminnassa jo 80-luvun loppupuolelta lähtien ja vaikuttanut vahvasti siihen, että ammattitaitokilpailutoiminta on kasvanut Suomessa nykyisiin mittoihinsa.
Hintsasen ura ammattitaitokilpailujen parissa alkoi ammattikasvatushallituksesta (nykyinen Opetushallitus), jossa hän toimi teollisuusosaston opetuksen päällikkönä. Kaikki alkoi yhdellä rysäyksellä, kun ammattikasvatushallituksen pääjohtaja Jorma Pöyhönen käveli vuonna 1988 Hintsasen huoneeseen ja ilmoitti: ”nimitämme sinut tekniseksi delegaatiksi IVTOon” (nykyinen WorldSkills).
− Alku ei ollut helppoa kotimaassa eikä kansainvälisellä tasolla, Hintsanen muistelee. −Suomessa ei ollut kansallista Skills-organisaatiota, eikä toimintaan ollut oikeastaan budjetoitu mitään. Alkuun auttoivat kuitenkin henkilökohtaiset kontaktit oppilaitoksiin ja yritysmaailmaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. IVTOnkaan toiminta ei ollut vielä kovin järjestäytynyttä. Kansainvälisten kilpailujen lajit ja valmennusjärjestelmä olivat vielä hahmottumatta, eikä valmennukseen ja kilpailuihin osallistumiseen ollut mitään rahoitusta.
Hintsasen mukaan Skills Finlandin perustaminen vuonna 1993 oli askel seuraavalle tasolle. Se ratkaisi monia ongelmia, ja pikkuhiljaa kansallisten ammattitaitokilpailujen taso nousi. Myös valmentautumista kansainväliseen kilpailuun kehitettiin. Tärkeimpänä tavoitteena kansainvälisiin kilpailuihin osallistumisessa oli lisätä Suomen kokemusta uusista lajeista. Jo vuonna 1999 Montrealin kilpailussa Suomen joukkueessa oli 30 kilpailijaa. Samana vuonna Suomi huomasi olevansa valmis hakemaan WorldSkills-kilpailun isännyyttä. Järjestämisoikeus myönnettiin Lissabonissa pidetyssä järjestön yleiskokouksessa.
− WorldSkills Helsinki 2005 -kilpailun järjestäminen oli viimeinen piristysruiske, jolla sekä kansallinen että kansainvälinen ammattitaitokilpailu nousi korkeammalle tasolle. Vuosina 2003−2011 Suomella oli keskimäärin WorldSkills-kilpailujen suurin joukkue. Samaan aikaa Suomen kansallisten kilpailujen järjestelyt nousivat ammattimaiselle tasolle, arvioi Hintsanen.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Veijo Hintsanen (kuvassa kolmas vasemmalta) ja muita Skills Finland ry:n perustajajäseniä yhdistyksen 15-vuotisjuhlassa vuonna 2008.
Monta mielenkiintoista roolia
Veijo Hintsanen on toiminut monessa roolissa ammattitaitokilpailuissa. Hän itse pitää niistä mielenkiintoisimpana jäsenyyttä WorldSkillsin hallituksessa ja teknisen komitean puheenjohtajuutta vuosina 2003−2011.
− Niinä vuosina otettiin monta merkittävää askelta kohti ammattimaista organisaatiota, joka WorldSkills nykyään on, Hintsanen toteaa.
Kansallisella tasolla Skills Finlandin perustamisprosessi sekä pitkäaikainen hallituksen ja sen työjaoston jäsenyys ovat olleet Hintsaselle hyvin mieluisia tehtäviä.
− Erityisen mielenkiintoista ja antoisaa oli olla keskeisillä paikoilla WorldSkills Helsinki 2005 -tapahtuman hakuprosessissa ja itse tapahtuman monivaiheisessa ja ajoittain hektisessäkin valmistelussa. Yhteistyöllähän siitä syntyi toteutus, jota pidetään edelleenkin yhtenä parhaista malleista WorldSkills tapahtumien järjestelyissä, Hintsanen sanoo.
Veijo Hintsanen näkee valmennuksen ja kilpailut tärkeänä välineenä osaamisen ja koulutuksen kehittämiseen kansallisesti ja kansainvälisesti. Kansainvälinen Skills-verkosto on tärkeä kokemusten, osaamisen ja parhaiden käytäntöjen jakamisen kanava. Kilpailutoiminnan ja ammatillisen koulutuksen kiinteä yhteys on yksi tapa kehittää kansallisia koulutusjärjestelmiä.
Hintsanen näkee Suomen edelläkävijänä kilpailutoiminnan ja ammatillisen koulutuksen integraation kehittämisessä. − Sitä tietoa ja taitoa olisi hyvä levittää tehokkaasti myös maailmalle, hän sanoo.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Pääministeri Matti Vanhasen vieressä WorldSkills Helsinki 2005 -kilpailun avajaisissa.
Rakkaita muistoja ja elinikäisiä ystäviä
Muistoja on kerääntynyt Hintsaselle vuosien varrella runsaasti. Yksi tärkeimmistä on yhteistyön alku WorldSkillsin pääsihteerin David Hoeyn kanssa.
− Vuoden 2004 yleiskokouksessa Hong Kongissa David Hoey auttoi meitä viimeistelemään esitystämme, ja muutti sen Finglishistä Englishiksi. Myöhään yöllä saimme homman valmiiksi, ja David aloitti vasta sitten oman esityksensä valmistelun. Se oli hieno alku ikuiselle ystävyydelle, Hintsanen muistelee.
− Suomalaisia arvostetaan maailmalla esimerkiksi siitä, että sanomme kohtalaisen selkeästi sen mitä ajattelemme. Rivien välistä ei tarvitse etsiä selityksiä. Puhumme kenties vähän, mutta yleensä asiaa. WorldSkillsin piirissä olin thinker ja irlantilainen aisaparini teknillisen komitean johtamisessa puolestaan speaker. Tuosta asetelmasta sain myös nimikkeen wise man, eikä se kuulostanut lainkaan pahalta, Hintsanen naurahtaa.
Veijo Hintsanen pitää kunnia-asiana sitä, että on saanut olla mukana ammattitaitokilpailutoiminnassa niin monessa roolissa kansallisesti ja kansainvälisesti.
− Uudet ystävät, hyödylliset verkostot ja mielenkiintoiset haasteet ovat antaneet paljon. Uusiin kulttuureihin tutustuminen on avannut silmät ja antanut perspektiiviä omaan ajatteluun, Hintsanen summaa vuosien antia.
Liam Corcoran, Veijo Hintsanen ja David Hoey.
Skills Finlandin ensimmäisen kunniapuheenjohtajan nuijan on tehnyt puuseppä Jaakko Järvi, joka voitti kultaa EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailussa.