Skip to main content

Kymmenen vuotta ja risat Skills Finlandin hallituksessa

Seija Raskun ensimmäisestä vierailusta ammattitaitokilpailuissa on kulunut kaksikymmentä vuotta ja valinnasta hallituksen puheenjohtajaksi kymmenen. Kuluneet vuodet ovat antaneet lukemattomia ilon hetkiä sekä uusia oppeja kotimaassa ja maailmalla. Nyt on kuitenkin aika uusien tuulien, kun Skills Finlandin hallitus valitsee uuden puheenjohtajan tammikuun 2022 kokouksessaan.

Seija_2005_1280px.jpg

Opetushallituksen AKVA-projektiryhmä WorldSkills Helsinki 2005 -kilpailun avajaisissa. Vasemmalta Tomi Karvinen, Heikki Saarinen, Tuija Kuisma, Elisa Tuominen ja Seija Rasku.

Tuntuu kuin se olisi tapahtunut ihan hiljan. Siitä on kuitenkin jo kolmetoista vuotta, kun aloitin Skills Finlandin hallituksessa vuonna 2009. Minut valittiin saman tien hallituksen varapuheenjohtajaksi ja mukaan hallituksen kokouksia valmistelevaan työvaliokuntaan. Lisäksi pääsin mukaan yhdistyksen hallintoa kehittävään työryhmään. Vaikka ammatillinen koulutus ja ammattitaitokilpailutoiminta olivat minulle ennestään tuttuja, olo oli välillä kuin syvään päähän heitetyllä. Opin kuitenkin varapuheenjohtajakauteni aikana paljon uutta niin yhdistystoiminnasta kuin ammattitaitokilpailuistakin. Tuo oppi oli tarpeen, kun minut valittiin Skills Finlandin hallituksen puheenjohtajaksi alkuvuodesta 2012.

”Kannatin aikanaan sitä, että puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kaudet rajattaisiin kahteen peräkkäiseen kauteen.”

Takana on siis pyöreät kymmenen vuotta Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtajana. Vaikka tuo aika on ollut valtavan antoisaa ja kulunut mukavassa ja innostavassa seurassa kuin siivillä, on aika luovuttaa hallituksen puheenjohtajan nuija eteenpäin. Kannatin aikanaan yhdistyksen hallinnon kehittämisryhmässä sitä, että puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kaudet rajattaisiin kahteen peräkkäiseen kauteen, jotta yhdistyksen johtoon saataisiin uutta virtaa ja osaamista. Vaikka ehdotus ei mennyt läpi, ajattelin pitäväni siitä kiinni omalla kohdallani.

Olin valmis luopumaan hallituksen puheenjohtajuudesta kahden kauden jälkeen, mutta tuolloisen työvaliokunnan ja hallituksen jäsenet saivat minut ylipuhuttua jatkamaan vielä yhden kauden. Perusteena taisi olla se, että niin saadaan strategiakausi kunnialla loppuun ja uusi strategia toimeenpanoa vaille valmiiksi. Kolmas kauteni yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana päättyi vuosi sitten. Olin senkin jälkeen valmis siirtämään puheenjohtajan nuijan eteenpäin. Vuonna 2021 vaihtui kuitenkin yhdistyksen toiminnanjohtaja. Oli yhdistyksen toiminnan kannalta tarkoituksenmukaista, että hallituksen puheenjohtaja ei vaihdu samaan aikaan. Niinpä jatkoin vielä yhden vuoden, jotta pystyn tukemaan uutta toiminnanjohtajaa alkutaipaleella Skills Finlandissa. Nyt uusi toiminnanjohtaja Maria Ekroth on jo hyvin sisällä yhdistyksen toiminnassa, joten uusien tuulien on aika puhaltaa myös yhdistyksen hallituksen johdossa. Jään edelleen hallitukseen jäseneksi toimikauteni loppuun, joten työni Skills Finlandin hyväksi jatkuu – nyt vain uudessa roolissa.

”Toivon, että yhdistys kulkee myös jatkossa määrätietoisesti yhdessä asetettua visiota kohti, mutta elää samalla ajassa.”

Team_Finland_2014_1280px.jpg

Puheenjohtaja Seija Rasku Suomen ammattitaitomaajoukkueen kanssa Euroskills Lille 2014 -lähettämistilaisuudessa Säätytalolla.

Olen ylpeä siitä, että yhdistyksen toiminta on kuluneen kymmenen vuoden aikana kehittynyt strategiseen ja systemaattiseen sekä toiminnan laatua ja vaikuttavuutta korostavaan suuntaan. Yhdistyksen ensimmäinen, vuoteen 2020 ulottuva strategia vahvistettiin kokonaisuudessaan vuonna 2013 ja toinen, vuoteen 2030 ulottuva strategia vuonna 2020. Lisäksi toiminnan suunnittelua, seurantaa ja raportointia on kehitetty aiempaa selkeämpään ja avoimempaan suuntaan. Olen iloinen myös siitä, että yhdistyksen rahoituspohja on viime vuosina monipuolistunut ja että yhdistyksen ydintoiminnot mukautuvat joustavasti toimintaympäristön muutoksiin. Tästä oiva esimerkki on Oulun Taitaja2021-tapahtuma, joka toteutettiin onnistuneesti uudella ja innovatiivisella tavalla, kun koronapandemia ei mahdollistanut perinteistä toteutusta. Toivon, että yhdistys kulkee myös jatkossa määrätietoisesti yhdessä asetettua visiota kohti, mutta elää samalla ajassa. Strategiat on toki tarkoitettu toteutettaviksi, mutta viisas yhdistys ei jumiudu niihin, vaan pystyy muuttamaan suuntaa, jos toimintaympäristön muutokset sitä edellyttävät.

”Ammattitaitokilpailutoiminta lumosi minut keväällä 2001 Lahden messukeskuksessa.”

Ammattitaitokilpailutoiminta lumosi minut keväällä 2001 Lahden messukeskuksessa. Piipahdin tuolloin päiväseltään Lahteen tutkailemassa, mitä ihmettä Taitajissa oikein tapahtuu. Viimeistään vuonna 2002 Imatralla olin täysin myyty ja vakuuttunut siitä, että ammattitaitokilpailut ovat erinomainen tapa kehittää ammatillista koulutusta ja tehdä sen tarjoamia mahdollisuuksia näkyväksi niin omaa unelmien uraa etsiville kuin työelämälle. Kansainväliset ammattitaitokilpailut tulivat puolestaan tutuiksi St. Gallenin 2003 WorldSkills -kilpailuissa. Olin monien muiden suomalaisten tapaan St. Gallenissa perehtymässä siihen, miten Sveitsi kilpailut ja oheistapahtumat hoitaa, jotta osaamme järjestää WorldSkills-kilpailut Helsingissä vuonna 2005 vähintäänkin yhtä hyvin kuin aiemmin.

Mieleenpainuvin muistoni Skills-toiminnasta liittyy St. Gallenin kilpailuihin. Kilpailut olivat juhannuksen aikoihin, ja Sveitsissä oli tuolloin poikkeuksellisen kuumaa. Asuimme Itävallan puolella täpötäydessä hotellissa, jonka matalassa sivurakennuksessa oli eroottista iltaohjelmaa tarjoava klubi. Illan ja yön mittaan tunnelma klubilla kävi ilmeisesti liian kuumaksi, sillä heräsin noin klo 4 aamuyöstä savun hajuun. Klubin ruohokatto kyti, mutta ei ollut vielä tulessa. Herätin huonekaverini Sirkka-Liisa Kärjen, joka soitti hotellin vastaanottoon. Vastaanotosta luvattiin tulla paikalle tarkastamaan tilanne. Kun savu vain yltyi ja liekkejäkin jo näkyi, mutta ketään kuulunut apuun, ryhdyimme sammutushommiin. Täytymme huoneemme roskikset vedellä ja heitimme huoneemme parvekkeelta vettä katon palopesäkkeeseen. Kun vastaanottovirkailija viimeinen laahusti paikalle, liekit olivat jo sammuneet ja savuakin enää vain hitunen ilmassa. Virkailija kurkisti katolle ja totesi, että homma on näemmä hoidossa, joten palokuntaa ei tarvita. Tämän jälkeen hän lähti tyynesti pois. Me emme Sirkka-Liisan kanssa ummistaneet silmiämme koko yönä, vaan valvoimme aamuun saakka ja varmistimme, että palo ei kyde ja syty uudelleen.

”Olen jokaisesta hetkestä, yhteistyökumppanista ja ystävästä suunnattoman kiitollinen.”

Skills_yhteiskuva_1280px.jpg

Vasemmalta Maria Atzmon, Seija Rasku, Eija Alhojärvi ja Skilly-maskotti, Katja Katajamäki ja Emmi-Maria Husu Eijan läksiäisseminaarissa keväällä 2021. Kuva: Virve Lyyra.

Tämän ikimuistoisen ”vapaapalokuntakokemuksen” lisäksi ammattitaitokilpailutoiminta ja erityisesti pesti Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtajana on tuonut elämääni lukemattomia yhdessä tekemisen, eteenpäin katsomisen, uuden oppimisen ja ilon hetkiä sekä lukuisia yhteistyökumppaneita ja ystäviä Suomessa ja maailmalla. Olen jokaisesta hetkestä, yhteistyökumppanista ja ystävästä suunnattoman kiitollinen. Erityisen voimaannuttavaa on ollut kohdata niitä opiskelijoita ja opettajia, joiden elämään ja urapolkuun ammattitaitokilpailutoimintaan osallistuminen on tuonut aivan uuden, innostavan suunnan. Nämä kohtaamiset ovat työni suola, pippuri, sokeri ja siirappi. Ne ovat myös osoittaneet, että Skills Finland tekee työtä, jolla on merkitys.

Pala sydämestäni tulee aina kuulumaan Skills Finlandille ja ammattitaitokilpailutoiminnalle.

Seija Rasku