Skip to main content

Taitaja on työkalu, jolla kehitetään ammatillista koulutusta

Taitaja-päällikkö Jarmo Linkosaari pohtii kirjoituksessaan Taitajan merkitystä eri sidosryhmille.

Taitaja2019-tapahtuman teema OSAAMISEN ILOA kuvaa mielestäni osuvasti sitä, mistä ammattitaito pohjimmiltaan rakentuu. Rautainen ammattitaito syntyy kokemuksen lisäksi siitä, että työntekijä nauttii tekemästään työstä ja saa siitä onnistumisen iloa tekemällä työtehtävänsä mahdollisimman hyvin. Osaaminen innostaa kehittymään ja luo koko suomalaiseen yhteiskuntaan hyvinvointia.

Vuosittain järjestettävä ammattitaidon SM-kilpailu on oheistapahtumineen loistava korkeatasoisen ammattityön näyteikkuna. Nuorelle kilpailijalle tapahtuman merkitys on henkilökohtainen. Kilpailu on paikka voittaa itsensä, näyttää osaamisensa muille ja tulla huomatuksi paikalla olevien työelämän edustajien silmissä. Taitaja voi olla pelastus silloin kun koulunkäynti itsessään ei haasta tarpeeksi.

Vierailijoille tapahtuman merkitys on ennen kaikkea ammatinvalinnallinen. Missä muualla pääsee näkemään noin 50 ammattialaa livenä tai testaamaan taitojaan eri toimintapisteissä? Taitaja antaa kokemuksellista tietoa eri ammattien mahdollisuuksista.

Oppilaitoksille Taitaja on hyvä paikka laittaa tiedot ja työvälineet ajan tasalle. Opetuksen laatu pysyy laadukkaana, kun välillä päivitetään toimintaympäristöä, välineitä ja tapaa toimia.

Yrityksille Taitaja on tilaisuus nähdä, mitä koulussa tänä päivänä opitaan ja näyttää, mitä siellä pitäisi oppia tulevaa työelämää varten. Yritykset saavat näkyvyyttä ja kirjaimellisesti aitiopaikan parhaiden osaajien rekrytoimiseksi.

Opettajille Taitaja on tilaisuus kehittää osaamista, päivittää tietoja ja taitoja sekä luoda kontakteja yritysmaailmaan. Taitaja on mahdollisuus innostua taitavista nuorista. SM-mitaleista kilpailevat nuoret haastavat myös opettajia kehittymään.

Kilpailun keskiössä on kilpailuun osallistuva nuori, mutta kaikki toimijat hyötyvät toiminnasta. Kilpailutehtäviä voidaan käyttää opetuksessa ja pedagogiikkaa kehittää kisakokemusten perusteella. Tarinat nuorten huippuosaajien kehittymisestä ovat esimerkkejä, joista kannattaa kertoa laajasti.

Taitajan merkitys on koulutuksen kehittämisessä, sen laadun varmistamisessa ja ammatillisen koulutuksen arvostuksen parantamisessa. Taitaja on vuosien saatossa kirinyt itsensä kansallisten suurten tapahtumien joukkoon. Tapahtuma on komea, eikä suotta.

Osaamisen ilosta nauttien,

Jarmo Linkosaari
Taitaja-päällikkö, Skills Finland