Taitajaan osallistuminen on koko oppilaitoksen yhteinen juttu
Saimaan ammattiopisto sai vuoden 2024 Taitajan Tsemppari-palkinnon. Oppilaitoksen Taitaja-vastaava Kati Minkkinen kertoo, miten kilpailutoimintana osallistuminen on heillä järjestetty.
Kati Minkkinen
- Lehtori, Saimaan ammattiopiston Taitaja-vastaava. Vastaa Sampon Taitaja- ja Taitaja9-toiminnasta, ja toimii myös Kaakkois-Suomen Taitaja9-aluevastaavana.
- Vapaa-ajalla valmentaa yleisurheilijoita. On suorittanut Valmentajan ammattitutkinnon, Valmennuksen erikoisammattitutkinnon sekä Psyykkisen valmentajan koulutuksen. Toimii Team Finland nuoret pika-aitojen lajikouluttajana. Kuuluu Suomen Urheiluliiton arvokilpailutiimiin. On valmentanut urheilijan U20 maailman kärkeen (maailmantilaston 2. paras).
- Harrastanut pikajuoksua kansallisella tasolla, pelaa golfia, pyöräilee ja talvisin hiihtää.
Tsemppari-palkinto tuli meille täytenä yllätyksenä, ja tuntuu upealta saada tällainen tunnustus. Se merkitsee oppilaitoksellemme tosi paljon. Juhlistamme palkinnon saamista yhteisesti Sampo-päivänä 3.4.2025. Tämä päivä on ollut perinteinen juhlapäivä oppilaitoksessamme.
Kilpailutoiminta on osa oppilaitoksen strategiaa
Kilpailutoiminta näkyy oppilaitoksemme strategiassa. Sinne on kirjattu muun muassa seuraavat tavoitteet, joihin Taitaja istuu mainiosti:
- Haetaan erilaisia tunnustuksia ja palkintoja – Tseppari-tunnustus sopii juuri oppilaitoksen strategiaa.
- Kehitetään tiimioppimista – Taitaja-valmennuksissa opiskelijat opiskelevat asioita myös tiimeissä.
- Vakiinnutamme dialogiamahdollisuuden tiimien välillä ja yli alojen ja yksiköiden – Tähänkin Taitaja toiminta sopii oikein hyvin. Teemme yhteistyötä myös yli alojen.
- Lisäämme opiskelijoiden osallistumista päätöksentekoon – Taitaja valmennuksessa otetaan huomioon opiskelijoiden tarpeet ja toiveet. Opiskelijat saavat itsekin vaikuttaa.
- Kehitetään uusia oppimisen tapoja, muotoja ja yhteistyömalleja – Tähänkin Taitja kilpailutoiminta sopii erittäin hyvin.
- Oppiva, sitoutunut henkilöstö – Taitaja toiminnassa myös opettaja kehittyy ja oppii. Opettajan pitää olla täysillä mukana ja olla motivoitunut, jolloin hän saa luotua opiskelijoille intoa ja uskoa onnistumisiin.
- Oppilaitoksemme arvot – Taitaja kilpailutoiminta sopii oppilaitoksemme arvoihin erittäin hyvin. Opiskelijat saavat rohkeutta ja itseluottamusta lisää. He oppivat yhdessä ja saavat siitä iloa. Heidän taitonsa ja tiedot kehittyvät.
Taitajaan osallistuminen hyödyttää niin opiskelijoita kuin opettajia
Sampon Taitaja-finalistit 2024.
Oppilaitoksessamme Taitaja-toimintaan kannustetaan jo opintojen alussa. Taitaja-vastaavana tehtäväni on tiedottaa kilpailuista ja innostaa opiskelijoita mukaan. Lisäksi opettajat eri aloilta tukevat ja valmentavat opiskelijoita. Skills-lajipäälliköt ja -ekspertit ovat mukana, ja vuosittain myös osa opettajistamme toimii kilpailun tuomareina tai lajivastaavina. Osallistuminen on koko yhteisön yhteinen ponnistus, jossa eri tahot tekevät yhteistyötä.
Taitaja semifinaaleihin halukkaat opiskelijat ilmoittavat omalle opettajalleen ja tätä kautta tieto tulee minulle. Myös opettajat kannustavat opiskelijoita osallistumaan. Kun opettaja näkee, että opiskelijassa on potentiaalia niin hän rohkaisee, innostaa ja kannustaa opiskelijaa osallistumaan. Myös edellisen vuoden Taitaja kilpailuun osallistuneet opiskelijat kertovat opiskelukavereille Taitaja kilpailusta.
Taitaja-toiminta kehittää sekä opiskelijoita että opettajia. Opiskelijat syventävät jo oppimaansa asiaa. Opettajat ovat “ajan hermoilla” ja päivittävät aktiivisesti omaa tietotaitoansa. Taitaja-kilpailutoiminta myös yhdistää eri alojen opettajia, tuo yhteisöllisyyttä lisää.
Taitaja2025 semifinaaliin osallistuneiden opiskelijoiden määrä säilyi lähes samana, mutta saimme yhä useamman alan opiskelijoita lähtemään semifinaaleihin. Toivon, kun alojen määrä lisääntyi, niin saisimme seuraavana vuonna kilpailijoiden määrän nousemaan.
Tsemppari-palkinto kannustaa pieniä koulutuksen järjestäjiä
Kilpailijoiden sijoitusten mukaisesti laskettaville koulutuksen järjestäjien palkintosijoille pääsevät yleensä pääasiassa suuret koulutuksen järjestäjät, koska heillä myös joukkueiden koot ovat isommat. Sen vuoksi Skills Finland jakaa myös Tsemppari-palkinnon pienemmälle koulutuksen järjestäjän, joka on ansioitunut muulla tavalla Taitaja-toiminnassa.
Tsemppari-palkinto annetaan koulutuksen järjestäjälle, joka on kasvattanut huomattavasti Taitaja-semifinaaliin ilmoitettujen määrää, ilmoittanut kokoonsa nähden paljon kilpailijoita semifinaaleihin tai muulla tavoin osoittanut kyseisenä vuonna erityistä aktiivisuutta Taitaja-toiminnassa. Tunnustuksen saajan päättää Skills Finlandin hallituksen asettama palkitsemistyöryhmä.
Tsemppari-palkinto myönnettiin tänä vuonna Saimaan ammattiopisto Sampolle. Sampo on kasvattanut semifinaaleihin osallistuneiden määrää merkittävästi, kolmessa vuodessa kahdeksasta kilpailijasta kahteenkymmeneenneljään. Oppilaitoksen ilmapiiri, kannustava viestintä ja asenne Taitaja-toimintaan ovat olleet esimerkillisiä.