Skip to main content

Uusia taitoja ja iloisia kohtaamisia WorldSkills Europen sihteeristössä

Skills Finlandin toimistonhoitaja Maria Atzmon työskenteli päivätyönsä ohella osa-aikaisesti WorldSkills Europen sihteeristössä 2018–2023. WSE on EuroSkills-kilpailujen taustaorganisaatio. Haastattelussa Maria kertoo, mitä kaikkea hän pääsi kokemaan vuosien varrella.

Maria_Atzmon_WSE2.jpg

Maria ja silloinen Head of Event and Communications Nicki Quist EuroSkills Herning 2025 -organisaatiosta. Kuva: Laura Luomalehto / Skills Finland.

Miten päädyit töihin WorldSkills Europeen?

WSE ilmoitti verkkosivuillaan keväällä 2018 avoimesta paikasta. Näin ilmoituksen puolivahingossa ja hetken mietittyäni otin asian puheeksi silloisen toiminnanjohtajan Eija Alhojärven kanssa. Hän oli kannustava ja sanoi, että minun kannattaisi ilman muuta hakea paikkaa, ja että Skills Finlandin kanssa voisimme sopia työjärjestelyistä erikseen. Mietin vielä asiaa muutaman päivän ja taisi olla viimeinen mahdollinen hakupäivä, kun lähetin hakemuksen. Haastattelu tehtiin etänä toukokuussa Tampereen Taitaja-kisojen aikana pienessä hälinässä. Haastattelijana oli silloinen hallituksen jäsen Stefan Praschl Itävallasta. Ilmeisesti haastattelu meni hyvin, koska aloitin työt 15.6.2018. EuroSkills Budapestissä syksyllä 2018 olivat ensimmäiset kilpailuni WSE-roolissa. EuroSkills-kisaviikot olin aina WSE:n palveluksessa.

Millaisia tehtäviä työhösi kuului?

Aloitin työn Administration and Membership Services Coordinator -tittelillä, joka muutettiin myöhemmin muotoon Director of Administration of Membership. Työskentelin kansainvälisessä yhteisössä: sihteeristössä oli minun lisäkseni kuusi henkilöä, joista kaksi Englannista, kaksi Hollannista, yksi Italiasta ja yksi Unkarista.

Työnkuvani oli todella monipuolinen, siihen kuuluivat kokous- ja matkajärjestelyt hallituksen jäsenille sekä sihteeristölle. Toimin mm. hallituksen, yleiskokousten ja strategisten kokousten kokoussihteerinä ja laadin niistä pöytäkirjat englanniksi. Laadin kokousasiakirjat em. kokouksiin yhdessä toiminnanjohtajan kanssa sekä lähetin kokouskutsut ja tein muut kokousjärjestelyt.

Olin sihteeristön yhteyshenkilö jäsenmaille. Kilpailujen aikana toimin laajennetun sihteeristön kokoonkutsujana ja koordinaattorina ja olin vastuussa Member Support -toiminnasta. WSE:n jäsenyydestä kiinnostuneille maille kerroin mitä jäsenyys on, mihin se velvoittaa ja mikä on jäsenyyden hakuprosessi. Joskus oli myös ilmoitettava ja perusteltava, miksi jäsenyys ei ollut mahdollista. Uusien jäsenmaiden ja heidän delegaattiensa perehdytys toimintaan kuului myös työtehtäviini. Toimin sihteeristön jäsenenä EuroSkills Progress Meeting -kokouksissa, joissa seurattiin silloisen järjestäjäorganisaation edistymistä kilpailujärjestelyissä, sekä tein arviointivierailuja yleiskokouksien kokousten pitopaikkoja koskien. Kokouspäiviä ulkomailla kertyi useita kymmeniä vuodessa.

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

Maria_Atzmon_WSE1.jpg

Vasemmalta WSE:n sihteeristön väkeä: Director of Administration of Membership Maria Atzmon, Director of Marketing and Communications Tom York sekä Director of Sponsorship and Partnership Zsofia Csiszar. Kuva otettu EuroSkills Grazissa 2021.

Millaisia asioita opit?

Vaikka sanotaan, että vanha koira ei opi uusia temppuja, opin mielestäni todella paljon näiden 5,5 vuoden aikana. Opin näkemään Skills-toimintaa eri näkökulmasta ja laajemmin. Opin, miten toimia kansainvälisessä sihteeristössä, jossa lukuun ottamatta muutamia fyysisiä tapaamisia vuodessa, kokoukset pidetään etänä ja kaikki toimivat itsenäisesti ja omien aikataulujensa mukaisesti. Yhteisiä Zoom-kokouksia sihteeristöllä oli joka toinen viikko.

Opin, että suuressa kansainvälisessä heterogeenisessä organisaatiossa on tosi tärkeää olla diplomaattinen ja osata ilmaista itsensä yksinkertaisesti ja selkeästi, niin kirjallisesti kuin suullisestikin. Suurimmalle osalle WSE-jäsenmaista englanti on kuitenkin kakkos- tai kolmoskieli. Opin myös uudenlaisia teknisiä taitoja, koronan myötä kaikki siirtyi aivan yhtäkkiä etäkokouksiksi ja kokousten järjestämiseksi yli 30 jäsenmaan kanssa tarvittiin uudenlaisia teknisiä taitoja.
 
Kokouspöytäkirjojen kirjoittaminen oli usein työlästä, koska kokoukset polveilivat, osanottajia ja keskustelijoita oli monia ja agendalla hypittiin asiasta toiseen. Hyvää harjoitusta se kuitenkin oli, sekä oikeiden asioiden poimimisen ja tiivistämisen kannalta että myös englannin kielen kannalta.
EuroSkills-kilpailujen siirtyminen sodan takia Pietarista pois aiheutti lisätyötä, koska pikaisella aikataululla piti löytää uusi kilpailujärjestäjä, joka tarvitsi poikkeuksellisen paljon sihteeristön tukea järjestelyissä. Kaiken kaikkiaan opin sen, että mistään ei kannata hätkähtää, vaan tunnistetaan ongelma ja etsitään paras mahdollinen ratkaisu yhdessä. Opin myös sen, että apua saa ja pitää pyytää.

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

Maria_Atzmon_WSE3.jpg

Plastering and Drywall Systems -lajin Workshop Managerin opissa.

Toiko työsi jotain uutta Skills Finlandille?

Uskon, että työstäni WSE:ssä oli hyötyä myös Skills Finlandille edellä mainituista syistä. Ajan myötä uskon, että vielä enemmän hyötyä on sitten, kun Abilympics 2027 -järjestelyt pääsevät kunnolla vauhtiin. Koko EuroSkills-verkoston tunteminen auttaa myös Skills Finlandin työssä. En ole mielestäni ollut hötkyilijä ennenkään, mutta näiden vuosien jälkeen olen ehkä vieläkin rauhallisempi, kaikki järjestyy aina.

Millaisia muistoja mieleesi on jäänyt vuosiltasi?

Kaikki lukuisat matkat osaavan, ahkeran, mutta rennon sihteeristön kanssa ovat jääneet mieleen. Samoin onnistumiset koronan ja Venäjä–Ukraina-sodan aiheuttamien haasteiden kanssa. Ennen kaikkea muistan iloiset tapaamiset Skills-yhteisön kanssa erilaisissa kokouksissa, valmisteluviikoilla ja itse kilpailuissa. Paikat vaihtuivat, mutta ihmiset suureksi osaksi säilyivät samoina, innokkaina ja ystävällisinä.