WorldSkills-kilpailun muoti ja vaatetus -laji syntyi yhteistyöllä
Helsingissä järjestetyssä lajista kertovat ekspertti Minna Tammi ja Workshop Manager Assistant Jari Pöyhönen Koulutuskeskus Salpauksesta.
Muoti ja vaatetus -lajissa kilpaili yhteensä 20 kilpailijaa ympäri maailman. Oikealla kuvassa Suomen kilpailija Jenna Maukonen. Kuva: WorldSkills.
Helsingissä lokakuussa pidetty neljän lajin WorldSkills Competition 2022 Special Edition -kilpailu rakennettiin erittäin nopealla aikataululla, mikä edellytti vahvaa talkoohenkeä ja yhteistyötä muun muassa eri oppilaitosten kesken. Muoti ja vaatetus (Fashion Technology) -lajin oppilaitospääyhteistyökumppanina toimi Koulutuskeskus Salpaus.
Lajin suomalaisena eksperttinä toiminut Minna Tammi toimii Salpauksella tekstiili- ja muotialan opettajana ja Jari Pöyhönen kumppanuusvastaavana yritys- ja työelämäpalveluissa. Molemmilla on jo aiempaa kosketuspintaa kilpailutoimintaan. WorldSkills 2022 -kilpailussa Jari ja Minna olivat mukana samassa lajissa, mutta heidän roolinsa olivat erilaiset. Jari toimi kilpailujärjestäjän puolella Workshop Manager Assistantina ja Minna taas itse kilpailussa eksperttinä, eli tuomarina. Jarin työparina lajin toteuttamisessa toimi Workshop Manager Sari Karjalainen. WorkShop Managereiden työtä voisi verrata Suomen Taitaja-kilpailun lajivastaavien rooleihin.
Kilpailujärjestelyihin oli aikaa pari kuukautta
Eksperttejä arvioinnin parissa. Kuva: Minna Tammi.
WorkShop Manager Assistantin roolissa Jari oli vahvasti mukana luomassa toimivia kisapuitteita, joilla mahdollistettiin kilpailun käyminen reilusti ja teknisesti hyvin. Erityisvastuualueenaan hänellä oli kalusteet ja logistiikka.
”Yleensä tällaisia kilpailuita järjestetään vuosia, ja nyt oli aikaa pari kuukautta. Verkostossa oli mukana seitsemän oppilaitosta ympäri Suomea tekemässä yhteistyötä. Poikkeavaa oli myös se, että kaikki tehtiin lainakalustolla: Salpauksen logistiikka keräsi ja kuljetti kalustoa ympäri Suomen. Lopulta Messukeskuksessa oli käytössä kahdentoista tunnin aikaikkuna, jolloin kaikki piti pystyttää,” Jari kuvailee. Nopea aikataulu toi hyvääkin, ja kestävän kehityksen näkökulma tuli huomioitua. Mitään turhaa ei tuotu kisapaikalle, eikä mitään sellaista hankittu, joka olisi mennyt hukkaan.
Minna kiittelee, kuinka mainiosti kaikki toimi kisapuitteiden osalta. ”Me saimme nauttia valmiista pöydästä, ei puuttunut yhtään viivoitinta tai nuppineulaa,” hän kertoo. Kisatöiden osalta oli pieniä haasteita, kun aikataulu erosi totutusta. ”Kisatehtäviä, näytteitä tai lopullisia kaavoja, ei saatu kuin ihan viime metreillä.”
Kokonaisuus toimi hienosti
Muoti ja vaatetus -lajin toteuttamisesta vastasivat Workshop Managerit tiimeineen. Kuvassa keskellä Jari Pöyhönen. Kuva: Minna Tammi.
Minna ja Jari kehuvat myös kisojen yleisjärjestelyjä, ja he kertovat saaneensa paljon positiivista palautetta kansainvälisiltäkin vierailta siitä, miten hyvin kaikki toimi. Messukeskuksen keskeinen sijainti, josta oli lyhyet välimatkat hotelleihin ja ravintoloihin, sekä palvelu, tarjoilut ja kisa-alue kokonaisuudessaan, saivat kiitosta.
Helsingin kilpailussa oli mukana paljon ensikertalaisia: uusia eksperttejä, maita ja tulokkaita. Tämä olisi voinut osaltaan aiheuttaa ongelmia, mutta yhteistyö oli avointa ja pohtivaa, selkeää ja järjestelmällistä. Kehittämiskohteeksi tulevaa ajatellen Minna nostaa lajin arviointikriteerit: ”Kun mukana oli 20 kilpailijaa ja 2 000 arviointikohdetta, päivät venyivät kovin pitkiksi. Arviointikriteereitä selkeyttämällä ja järkeistämällä voittajan voisi selvittää helpommin.”
Se, kuinka pitkiä päivät olivat, yllättivät Jarin. ”Arvostan todella eksperttienkin työpanosta.”
Kilpailu mahdollistaa verkostoitumisen
Muoti ja vaatetus -lajin kansainvälinen eksperttijoukko koostui tuomareista ympäri maailman. Minna Tammi kuvassa keskirivillä, toinen vasemmalta.
Kilpailun mahdollistamaa verkostoitumisen merkitystä ei voi aliarvioida. Kisat antavat tilaisuuden yhteisille keskusteluille ja yhteistyölle. ”Siitä tulisi ottaa kaikki irti,” Minna sanoo. ”Pitäisi tarkkailla muutakin kuin omaa tekemistä. Lajista saa paljon enemmän, kun pääsee keskustelemaan muiden kanssa.”
Jari ja Minna ovat erittäin ylpeitä Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoista ja henkilökunnasta.
"On upeaa työskennellä organisaatiossa, jossa on pelkkiä ratkaisuja. On etuoikeutettua työskennellä Salpauksen väreissä,” he iloitsevat. Jari muistuttaa lopuksi, että isot tapahtumat ovat vain jäävuoren huippu. ”Kaikki lähtee Taitaja-semifinaaleista, joka on kaiken juuri.”
Taitaja2023-semifinaalit kilpaillaan eri ammatillisissa oppilaitoksissa viikolla viisi, 30.1.–3.2.2023. Semifinaaleja järjestetään kymmenillä eri paikkakunnilla ympäri Suomen. Lisätietoa osoitteessa Taitaja2023.fi.