Yritysyhteistyö ja luovuus kukoistivat vaatteenvalmistuksessa
Suomen Yrittäjien ja Skills Finlandin jakaman Yrittäjyyden Taitaja-palkinnon 2024 sai vaatteenvalmistuslaji. Arvioijina toimivat koulutuspoliittinen asiantuntija Mikko Kinnunen Suomen Yrittäjistä ja entinen kilpailija, yrittäjä Eemil Pakarinen EP Steel & Machinestä.
Yrittäjäjyyden Taitaja-palkinnon sai vaatteenvalmistuslaji. Lajivastaavat Päivi Särkkä-Lehkonen ja Niina Lahikainen vastaanottivat palkinnon Suomen Yrittäjien Mikko Kinnuselta. Mukana kuvassa myös yritysyhteistyökumppani Kaisa Turtiainen (oik.). Kuva: Skills Finland / Anni Ketola.
Kinnunen ja Pakarinen haastattelivat finaaliviikolla talonrakentamisen, kauneudenhoidon ja vaatteenvalmistuksen lajivastaavia saadakseen lajin toteutuksesta ja tehtävistä mahdollisimman hyvän kuvan. Tiukan arvioinnin jälkeen vaatteenvalmistus nousi kolmikosta voittajaksi.
Yrittäjyyden Taitaja-palkinto annettiin voittajalajille lajialueella torstaina 23.5.20204. Mikko Kinnunen piti lajivastaaville puheen, josta julkaisemme tässä osan. Esedussa työskentelevien lajivastaavien Päivi Särkkä-Lehkosen ja Niina Lahikaisen lisäksi myös iso osa lajiohjausryhmästä oli kerääntynyt kuulemaan perustelut.
”Kilpailu ja lajialue on toteutettu luovalla, kokeilevalla ja esteettisellä otteella, taukonurkkaus ”mummolaa” myöten.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Lajialueen taukopaikka oli sisustettu viihtyisäksi mummolaksi. Kuva: Niina Lahikainen / Esedu
Yritysyhteistyökumppani osallistui aktiivisesti kilpailuun sen suunnittelusta aivan sen loppuun saakka. Arvostamme sitä kovasti. Ammatillisen koulutuksen ja yritysten yhteistyö on entistä tärkeämpää.
Asiakaspalvelua korostava kilpailutehtävänne mittasi tehokkuutta, materiaalien kestävää käyttöä ja laatua sekä ohjasi osaltaan palveluhenkisyyteen ja yrittäjyyteen.
Yrittäjyys oli kattavasti mukana myös arvioinnissa, kaikkein laajimmin meidän erinomaisista kandidaateistamme.
Emmekä ole vielä nähneet kaikkea. Lajivastaavien ehdotuksesta tähän Taitaja-kilpailuun syntyi ensimmäistä kertaa usean lajin yhteistyönä muotinäytös, jonka näemme vielä tänään. Siinä on osallistutettu opiskelijoita erinomaisella tavalla.
Tässä kaikessa oli aistittavissa kokeilevaa kulttuuria, heittäytymistä, aitoa yhteistyötä, vahvaa luovuutta ja myös kestävyyden ja hyvinvoinnin elementit olivat vahvasti mukana.
Tämä oli yrittäjämäisellä otteella toteutettu kilpailulaji. Yrittäjämäiset valmiudet ovat tulevaisuuden perustaitoja, tarvitsemme empatiaa, sivistystä, kestävyyttä, digitaitoja ja yrittävää asennetta.
Tämä oli suurella ja lämpimällä sydämellä toteutettu kilpailulaji. Lämmin kiitos siitä.
Taitajakisoilla on merkittävä tehtävä ammatillisen osaamisen, lahjakkuuden, käden taitojen, ammattiylpeyden ja yrittäjyyden esiin tuojana. Te olette tehneet tätä kaikkea. On tärkeää, että jokainen nuori löytää vahvuutensa, alansa ja paikkansa yhteiskunnan aktiivisena jäsenenä. Vain sivistynyt, osaava, välittävä ja yrittävä Suomi voi menestyä ja huolehtia kaikista kansalaisistaan.
Oikein paljon onnea voittajille!”
Vaatteenvalmistus, kauneudenhoito, hiusmuotoilu ja floristiikka järjestivät päättäjäisiin muotinäytöksen, jossa esiteltiin kilpailutöitä. Kuva: Skills Finland / Anton Gaudillat (Savon ammattiopisto)
Yhteisten teemojen Taitaja-palkinnot
Taitaja-kilpailun yhteiset teemat ovat yrittäjyys, kestävä kehitys sekä työhyvinvointi ja työturvallisuus. Ne tulee olla selkeästi eriteltyinä ja perusteltuina kaikissa lajeissa lajikuvauksessa, tehtävissä ja arviointikriteereissä. Lisäksi ne tulee esitellä kilpailijoille ja yleisölle.
Taitaja-palkinnoilla palkitaan lajit, joissa teemat toteutuvat ja näkyvät parhaiten. Palkinnoista päättävät arvioijat käyvät läpi kaikki lajit ja valitsevat haastatteluun kolme mielestään parasta. Nämä haastatellaan finaaliviikolla ja kunkin kolmen kategorian voittajat palkitaan päättäjäispäivänä kiertopalkinnolla ja kunniakirjoilla.
Skills Finland jakaa Yrittäjyyden Taitaja-palkinnon yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa ja Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin palkinnon yhteistyössä LähiTapiolan kanssa. Yrittäjyyden Taitaja-palkinnon arvioijina toimivat Mikko Kinnunen Suomen Yrittäjistä ja entinen kilpailija, yrittäjä Eemil Pakarinen EP Steel & Machinestä. Kestävän kehityksen arvioijina toimivat Anu Salo Savon ammattiopistosta ja Katja Katajamäki Skills Finlandista. Työturvallisuus ja työhyvinvointi -palkinnon arvioijat olivat Eeva Koskela LähiTapiolasta ja Tiina Kammonen Savon ammattiopistosta.