Koulutuskuntayhtymä Brahe on Vuoden Skills-toimija
Skills Finlandin palkitsemistoimikunta valitsi Vuoden Skills-toimijaksi Koulutuskuntayhtymä Brahen, joka on näyttänyt, että pienikin koulutuksen järjestäjä voi kehittää kilpailutoimintaa aktiivisesti.
Brahen Taitaja-toiminnasta vastaava autoalan opettaja Jari Aitta ja viestintävastaava Mira Torvinen-Määttä vastaanottivat kiertopalkinnon ja kunniakirjan. Kuva: Anni Ketola / Skills Finland.
Palkitsemistoimikunta perustelee valintaansa seuraavasti: Vuoden Skills-toimija on tehnyt esimerkillisesti Skills-toimintaa tunnetuksi opiskelijoille ja henkilökunnalle. Oppilaitos on aloittanut oman ikärajattoman Skills-kilpailun, johon kaikki saavat osallistua. Myös työelämä on otettu vahvasti mukaan kilpailutoimintaan. Vuoden Skills-toimija osoittaa omalla esimerkillään, että Taitaja-toimintaa on mahdollista kehittää aktiivisesti myös pienemmissä oppilaitoksissa.
Koulutuskeskus Brahessa on tehty suunnitelmallista työtä kilpailutoiminnan vahvistamiseksi
–Määrittelimme Brahessa reilu viisi vuotta sitten viisi strategista ja toiminnallista kehittämiskohdetta, joista yksi oli Taitaja-toiminnan kehittäminen. Perustimme talon sisälle kehittämiskohteita tukevat tiimit, joissa on jäseninä Brahen opettajia, ohjaajia ja tukipalveluiden henkilöstöä. Taitaja-tiimi aloitti tässä yhteydessä toimintansa ja tavoitteeksi otettiin Taitaja-innostuksen levittäminen koko Braheen.
Lähdimme viitisen vuotta sitten liikkeelle tilanteesta, jossa koulutuskuntayhtymässä oli ainoastaan pari koulutusalaa, joista oli vuosittain korkeintaan yksi tai kaksi Taitaja-kisailijaa, kuntayhtymän johtaja, rehtori Jaana Ritola kertoo.
Taitaja-toiminnan kehittämiselle asetettiin yhdessä muutama tavoite: ”Taitaja-pöhinän” kasvattaminen, sisäiset BraheSkills-kisat, jokaiselta toimialalta vähintään yksi koulutusala aktiiviseksi Taitaja-toimijaksi sekä yritysyhteistyön vahvistaminen.
–Ensimmäisenä tavoitteenamme oli saada Taitaja-tiimiin mahdollisimman laajasti eri alojen opettajia ja ohjaajia mukaan. Tiimin jäsenille mahdollistettiin vuosittainen tutustuminen Taitaja-kisoihin. Kun opettajat pääsivät paikan päälle kisoihin, he pääsivät verkostoitumaan omien kollegoidensa kanssa ja huomasivat, että kisoissa pärjää samalla hyvällä opetuksen laadulla, jota jo muutenkin joka päivä teemme. Näimme selkeästi, että kun opettajien oma innostus ja usko toimintaan syttyi, levisi sama into myös opiskelijoihin. Saimmepa muutama vuosi sitten rohkeutta järjestää kuntayhtymän ensimmäiset semifinaalitkin, ja vuonna 2021 olimme järjestämässä Osaon johdolla pohjoisen yhteisiä Taitaja-finaaleja, Ritola muistelee ensimmäisiä askelia.
BraheSkills on avoin kaikille
Pian olikin vuorossa oman organisaation sisäisen BraheSkills-kisan suunnittelu. Tarkoituksena on ollut tarjota kaikille opiskelijoille mahdollisuus päästä katsastamaan tutussa ja turvallisessa ympäristössä, mitä Taitaja-toiminta käytännössä on ja millaisia tehtäviä kisoissa mahdollisesti tulisi vastaan. Kilpailut ovat olleet myös ikärajattomia, joten kaikki ovat päässeet mukaan.
–Muutamassa vuodessa olemme saaneet luotua BraheSkillseistä koko kuntayhtymän yhteisen tapahtuman, johon kaikki koulutusalat osallistuvat. Asetimme ensiksi tavoitteeksi, että kahden vuoden sisälle olemme saaneet kaikilta kuntayhtymän toimialoilta vähintään yhden koulutusalan aktiiviseksi Taitaja-toimijaksi. Nyt viisi vuotta myöhemmin olemme tilanteessa, jossa meillä oli kevään 2024 Taitaja-semifinaaleissa huikeat 35 kilpailijaa 9 eri alalta. Finaaleihin eteni 6 kilpailijaa 4 eri alalta. Olemme saaneet viidessä vuodessa noin 20-kertaistettua meidän Taitaja-toiminnan, Ritola kiittelee henkilökunnan ja opiskelijoiden aktiivista osallistumista.
–On ollut ilo huomata, että meidän alueemme yritykset ovat aktiivisesti mukana Brahen koulutusten kehittämisessä ja ovat osoittaneet erityistä kiinnostusta myös Brahen Taitaja-toiminnan kehittämisen osalta. Työelämäkumppanimme ovat olleet mukana muun muassa tuomaroimassa BraheSkillsien eri lajeja ja semifinaalien järjestelyissä, jokapäiväisen arkiyhteistyön rinnalla, Ritola sanoo.
–Kiitos tästä palkinnosta kuuluukin koko henkilöstölle, opiskelijoille ja laajalle työelämäkumppaneiden verkostollemme, Ritola sanoo lopuksi.
Vuoden Skills-toimijan palkitseminen
Finland valitsee vuosittain Vuoden Skills-toimijan. Palkinnon saa merkittävästi kilpailutoimintaa kehittänyt tai näkyväksi tehnyt henkilö tai organisaatio. Palkinto jaetaan vuorovuosin kotimaisesta ja kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.
Skills Finland nimeää vuosittain palkitsemistoimikunnan, jonka tehtäviin vuoden Skills-toimijan valitseminen kuuluu. Tänä vuonna toimikuntaan kuuluivat Patrik Tanner SAKKI ry:stä, Tuomas Syyrakki Taitajan pitkäaikaiselta yrityskumppanilta Würthiltä, Tuula Antola Omniasta, Skills Finlandin erityisen tuen asiantuntija Juho Viitanen Luovista, Taitaja-päällikkö Sari Mäenpää ja viestintäpäällikkö Katja Katajamäki.
Aiempina vuosina on palkittu vuonna 2022 Business College Helsinki aktiivisesta Taitaja-toiminnastaan ja vuonna 2023 ammatillisten erityisoppilaitosten Ameo-verkosto aktiivisesta osallistumisesta kansainväliseen Abilympics-toimintaan.
BraheSkills on innostanut henkilöstöä ja opiskelijoita Taitaja-toimintaan. Kuva: Mira Torvinen Määttä / Koulutuskuntayhtymä Brahe.