Taitaja-sääntöjä uudistettiin – Espoossa käyttöön mm. uusi ikäraja ja lajimalli
Taitaja2023 Espoo -kilpailuvuosi alkaa lokakuussa semifinaaleihin ilmoittautumisella. Tällä kierroksella rekisteröinti tapahtuu uuden järjestelmän kautta, ja myös sääntöjä on päivitetty perusteellisemmin.
Semifinaali-ilmoittautuminen uudessa järjestelmässä
Koulutuksen järjestäjät ilmoittavat omien oppilaitostensa kilpailijat Skills Finlandille 3.−28.10.2022. Kilpailijoiden ilmoittautumisessa hyödynnetään nyt ensimmäistä kertaa WorldSkills-rekisteröintijärjestelmää.
Järjestelmä sujuvoittaa monella tapaa osallistujien tietojen ylläpitoa. Esimerkiksi kilpailijan ja taustahon nimet siirtyvät järjestelmän kautta suoraan CIS-järjestelmään, jossa arviointi tehdään, ja josta myös kilpailutulokset saadaan. Myös kilpailijakuvat lisätään järjestelmän kautta.
Olemme olleet suoraan yhteydessä ammatillisiin oppilaitoksiin rekisteröintitavan muutoksesta. Lisätietoa kilpailijailmoittautumisen yksityiskohdista tiedotetaan 3.10. ilmoittautumisen alkaessa.
22 vuoden ikäraja ja muut sääntömuutokset
Taitaja-säännöt on perinteisesti tarkistettu vuosittain kunkin finaalitapahtuman jälkeen.
Tänä vuonna toteutetun perusteellisemman päivityskierroksen tavoitteena on nostaa entisestään Taitaja-kilpailun laatua ja tasapuolisuutta eri lajeissa.
Päivitystyö on tehty Skills Finlandin, Taitaja2022 Porin, Taitaja2023 Espoon, Taitaja2024 Kuopion sekä kilpailutoimijoiden koulutuksesta vastaavan Gradian kanssa. Skills Finlandin hallituksen kokous hyväksyi uudet säännöt 8.9.2022.
Sääntöihin on päivitetty muun muassa seuraavat asiat:
- Erilliset TaitajaPLUS-säännöt on poistettu, ja TaitajaPLUS-lajeja koskevat huomiot on yhdistetty yleisiin Taitaja-sääntöihin.
- Kilpailun osallistumisen ikäraja on nostettu 22 vuoteen. Kilpailija saa siis täyttää maksimissaan 22 vuotta kilpailuvuonna. TaitajaPLUS-lajeissa sekä muutamissa muissa määrätyissä lajeissa ei ole ikärajaa.
- Ennakkotehtävien tai -karsintojen käyttäminen sekä semifinaaleissa että finaalissa on kielletty.
- Arvioinnissa velvoitetaan käytettäväksi sekä määrällistä että laadullista arviointia.
- Kilpailuaikoja ja teknisiä reunaehtoja on tarkennettu sekä lajiohjausryhmän kokoonpanoa selkiytetty.
- Entiset pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus) ovat nyt yhteisiä teemoja, ja 5 %:n vaatimuksesta on luovuttu. Teemojen on kuitenkin oltava selkeästi eriteltyinä, ja ne on pystyttävä esittelemään kilpailijoille, auditoijille ja yleisölle.
Uusi lajimalli käyttöön Espoossa
Sääntömuutoksen yhteydessä myös lajilistaa uudistettiin. Taitaja2023 Espoossa otetaan käyttöön uusi lajimalli, joka on jaettu seuraaviin kategorioihin:
- joka vuosi järjestettävät lajit, joissa ikäraja on 22
- joka vuosi järjestettävät lajit, joissa ei ole ikärajaa
- TaitajaPLUS-lajit
- verkossa toteutettavat lajit
- joka toinen vuosi järjestettävät lajit
- alueelliset lajit, joista tapahtuman järjestäjä valitsee vähintään viisi lajia
- ammattinäytökset
- tulevaisuuden lajit
Alueelliset lajit -kategoria antaa tapahtuman järjestäjälle mahdollisuuden nostaa esiin omalle alueelleen tärkeitä aloja. TaitajaPLUS-lajeissa toteutetaan tästä eteenpäin vakionumerointeja, ja jatkossa on pohdinnassa uusien lajien lisääminen. Tulevaisuuden lajit -kategoriaan voidaan jatkossa sisällyttää uusia lajiehdotuksia, joista vuotuinen tapahtuman järjestäjä voi valita nousussa olevia uusia aloja.
Taitaja-järjestäjä antaa oman ehdotuksensa kilpailulajeista n. 1,5 vuotta ennen tapahtumaa Skills Finlandin hallitukselle hyväksyttäväksi.
Taitaja2023 Espoossa järjestetään yhteensä 51 ammatillista alaa vastaavaa lajia, joista 5 on TaitajaPLUS-lajeja ja 4 ammattinäytöksiä. TaitajaPLUS-lajeissa on huomioitu kilpailijoiden erityisen tuen tarpeet. Ammattinäytöksissä ei jaeta SM-mitaleita.
Lisätietoja
Taitaja-kilpailun säännöt FI (pdf)
Mästare-tävlingens regler SV (pdf)
Taitaja2023-lajit tapahtuman verkkosivuilla
Petri Hörkkö, Taitaja-päällikkö, petri.horkko@skillsfinland.fi, 050 523 9696