16 Elektroniikka / Electronics

Nykyään mikään laite ei toimi ilman elektroniikka. Elektroniikan valmistus on moninaista sekä laajasti automatisoitu, joten elektroniikkakilpailuun siitä on otettu vain elektroniikkalaitteiden protomallien valmistuksessa käytettyä tekniikkaa. Kilpailija osin suunnittelee ja koostaa käsin kilpailuprojektin laitteen sekä ohjelmoi mikroprosessorijärjestelmän niin, että laitteeseen saadaan älykkyyttä. Laite voi olla esimerkiksi robotti.

Kilpailija Joonatan kivelä

OSAO

Olen 20-vuotias oululainen. Tällä hetkellä työskentelen Filtra Group Oy:llä, joka kehittää täysin uudenlaista pölyerotinta teollisuuden tarpeisiin.

Olen suorittanut tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon vuosina 2014–2017 ja sähkö- ja automaatioasennuksen perustutkinnon 2017–2018. Opiskelin samalla ylioppilastutkinnon kaksoistutkintona.

Aiempaa kisakokemusta minulla on kolmien kisojen verran. Taitaja2016 Seinäjoella olin elektroniikkalajin neljäs, Taitaja2017 Helsingissä voitin kultaa ja Euroskills Budapest 2018 -kilpailussa pronssia.

Hain kilpailemaan uusien kokemusten ja haasteiden perässä. Pidän myös kilpailemisesta ja itseni haastamisesta.

Valmentaudun WorldSkills-kilpailuun useilla harjoituskisoilla, leireillä, harjoitustapaamisilla sekä tekemällä omia projekteja. Lisäksi tuomarointi ja yhteiset harjoitustilaisuudet auttavat hahmottamaan arviointia ja laajentamaan ajatusmaailmaani.

Omassa lajissani parasta on sen monipuolisuus ja pikkutarkkuus. Laji vaatii myös paljon loogista ajattelua ja ongelmien ratkaisua, joiden haasteellisuus kiehtoo.

Vapaa-ajallani harrastan elektroniikkaa ja airsoftia, pyöräilen kaikkialle ja pyrin koko ajan elämään hetkessä.

www.sahkoailmassa.wordpress.com

Pääekspertti JARI KOSKINEN

Kouvolan seudun ammattiopisto

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös lajipäällikkö Petri Koskinen (KSAO), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

Tukijat