16 Elektroniikka / Electronics

Nykyään mikään laite ei toimi ilman elektroniikka. Elektroniikan valmistus on moninaista sekä laajasti automatisoitu, joten elektroniikkakilpailuun siitä on otettu vain elektroniikkalaitteiden protomallien valmistuksessa käytettyä tekniikkaa. Kilpailija osin suunnittelee ja koostaa käsin kilpailuprojektin laitteen sekä ohjelmoi mikroprosessorijärjestelmän niin, että laitteeseen saadaan älykkyyttä. Laite voi olla esimerkiksi robotti.

Kilpailija Joonatan kivelä

Hain kilpailemaan, sillä halusin testata omaa taitotasoa ja minulle sanottiin, että kannattaisi yrittää.

Aiemmin olen kisannut kaksissa Taitaja-kisoissa: 2016 olin neljäntenä ja 2017 voitin elektroniikkalajin. Voitin myös EuroSkills Budapest -kilpailussa hopeaa elektroniikassa. Kilpailussa parasta ovat uudet kokemukset ja ihmiset.

Valmistaudun kisoihin tekemällä samankaltaisia tehtäviä, kuin mitä kisoissa voisi olla. Lisäksi haastan itseäni olemaan mahdollisimman nopea omia projekteja rakennettaessa. Lisäksi etsin tietoa viime vuosien tehtävistä ja harjoittelen valmentajien avulla.

Opiskelen OSAOlla sähkö- ja automaatioasentajaksi, viimeistelen kaksoistutkintoa ja teen samalla töitä Filtra Oy:ssä.

Kotona harrastan elektroniikkaa, basson soittoa ja airsoftia, joskin vapaa- aika menee aika pitkälle harjoiteltaessa tai työn ääressä.

www.sahkoailmassa.wordpress.com

EKSPERTTI JARI KOSKINEN

Elektroniikan pääeksperttinä WorldSkills 2019 -kilpailussa toimii Jari Koskinen (KSAO).

Tukijat