22 Maalaus ja tapetointi / painting and decorating

Maalarit tekevät pintakäsittelykokonaisuuksia alkaen esikäsittelytöistä aina viimeiseen maalaus- ja tapetointitöihin asti. Työhön sisältyy oven ja seinien maalausta sekä tarkkuutta vaativien kuvamaalauksien toteutuksia, jossa kilpailijan on hallittava myös maalien sävytys annetun värimallin mukaan. Työvälineinä ovat mm. mitta- ja tapetointivälineet, telat, siveltimet ja ruisku, kuin myös pienimuotoiset tarkkuustyöhön sopivat työvälineetkin, riippuen tehtävän työn laadusta ja luonteesta.

kilpailija reetta härkönen

Riveria

Olen suorittanut pintakäsittelyalan perustutkinnon Riveriassa, josta valmistuin keväällä 2016 maalariksi. Ammattiin valmistumisesta lähtien olen työskennellyt Laatukarjalalla, jossa teen maalaamisen lisäksi monipuolisesti myös muita remontointitöitä.

Huomasin heti ammattikoulun alussa, että alavalinta oli minulle täydellinen. Tykkään työstäni. Pääsen tekemään töitä käsilläni, ja valmis työ on aina jotain konkreettista ja näkyvää.

Olen kilpaillut aiemmin Taitajassa 2016, Pohjoismaiden maalauskisoissa 2016, MiniSkills-kilpailussa 2018 sekä myöhemmin samana vuonna EuroSkillsissä, Budapestissa.

Tahdoin mukaan kilpailemaan, sillä aiemmista kerroista on jäänyt kova polte. WorldSkills 2019 on viimeinen mahdollisuuteni päästä kilpailemaan nuorten ammattitaitokilpailuissa, joten aion todellakin osallistua!

Valmentautuminen on hyvässä vaiheessa, sillä edellisistä kisoista ei ole vielä pitkä aika. Saan käyttää Riverian työsaleja oma-aloitteisesti harjoitteluun. Käyn tekemässä vanhoja kisatehtäviä iltaisin töiden jälkeen sekä viikonloppuisin. Järjestämme myös muutamat treenit niin, että mukana on useampia opettajia ja aiempia kilpailijoita. Saatan myös osallistua joihinkin harjoituskisoihin.

Varsinaista harrastusta minulla ei ole, mutta puuhastelen aina jotain. Välillä innostun tekemään hopealankakoruja, joskus lenkkeilen aktiivisemmin ja viime aikoina olen käyttänyt aikaani uuden kotini sisustamiseen.

Ekspertti Markku Partanen

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu

Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Valmennustiimiin kuuluu myös lajipäällikkö Marja Viitaniemi (TAO), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa. Reettaa valmentaa Jouko Ignatius (Riveria).

Tukijat