31 / Fashion Design and Technology / Muoti ja vaatetus
Muodin ja vaatetuksen ammattilaiset tekevät muun muassa suunnittelu-, piirustus-, kaavoitus- ja ompelutöitä. Alalla tarvitaan kekseliäisyyttä, kiinnostusta väreihin ja materiaaleihin sekä kykyä hahmottaa kokonaisuuksia. Kilpailussa Fashion Technology on parilaji.
Kilpailija Inka Nurminen
Laji: Fashion Design and Technology
Taustataho: Koulutuskeskus Salpaus
Instagram: @inkadelen

Missä opiskelet tai työskentelet?
Opiskelen kolmatta vuotta tekstiili- ja muotialan perustutkintoa Koulutuskeskus Salpauksessa, Lahdessa. Suunnitelmissa on valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä, jonka jälkeen haen jatko-opiskelemaan ammattitutkintoa. Toiveena, ja sitä kautta tavoitteena, on opiskeleminen jossain vaiheessa myös ulkomailla.
Millaista kisakokemusta sinulla on?
Ensimmäiset varsinaiset kisani olivat vaatteenvalmistuksen Taitaja-semifinaalit vuonna 2024. Siitä matkani jatkui myöhemmin loppukeväästä järjestettäviin finaaleihin, jossa suoriuduin sijalle neljä. Omalla tavallaan onnistunut kisasuoritus innoitti myöhemmin hakemaan myös EuroSkills-karsintoihin. Tulen kisaamaan myös Taitaja2025-finaalissa, joka auttaa minua kerryttämään kisakokemusta ennen EuroSkillsiä.
Miksi hait kilpailemaan?
Aluksi hain kisaamaan kokeilumielessä. Halusin selvittää, riittäisivätkö ammatilliset taitoni johonkin niin itselle vieraaseen ja mukavuusalueelta pois pyrkivään asiaan kuin kilpailemiseen. Tämä osoittautui huikeaksi mahdollisuudeksi oppia uutta ja kerryttää kokemusta alalla. Kisaaminen on antanut minulle itsevarmuutta, uusia kokemuksia ja tuttavuuksia sekä oivalluksia niin itsestäni kuin taidoistanikin.
Miten valmentaudut EuroSkills-kilpailuun?
Koska Fashion Design & Technology on parilaji, minä ja kisaparini Elja valmentaudumme pääosin Salpauksessa opiskelujen yhteydessä.
Harjoittelua varten meille on koottu valmennustiimi, johon kuuluu lajin ja Suomen omat WorldSkills- (Pauliina Oksala) ja EuroSkills- (Minna Tammi) ekspertit sekä Skills- lajipäällikkö (Noora Ihalainen). Lisäksi tiimiin kuuluu Henna Holmberg oopperabaletin puvustamolta sekä alan opettaja Marita Vuorio Stadin AO:sta, joka toimii myös Taitaja-valmentajana.
Koska varsinainen ja lopullinen kilpailutehtävä julkistetaan vasta myöhemmin, on tähän asti käyty läpi edellisiä kisatehtäviä sekä niihin liittyviä moduuleja, kuten malliston piirtämistä ja kaavoittamista.
Valmennustiimin kanssa olemme suunnitelleet monipuolisen harjoitteluaikataulun. Osa valmennusta on ollut mm. kuukauden vaihtojakso Tanskassa, Sønderborgin vaatturikoulussa, joka on antanut hyödyllistä tietoa erilaisista työtavoista ja tekniikoista.
Mikä lajissasi on parasta?
Mielestäni vaatteenvalmistuksessa/omassa lajissani parasta on se, että siinä yhdistyvät luovuus ja teknisyys. Mitä tahansa projektia tehdessä, osiot täydentävät toisiaan sekä haastavat ajattelemaan ja kehittämään omia ideoita sekä työtapoja useammasta näkökulmasta.
Mitkä ovat omat vahvuutesi alallasi?
Vahvuuteni alalla on ompelemisen lisäksi halu oppia, kokeilla ja kokea mahdollisimman paljon uutta. Samoin myös työyhteisön tsemppaus.
Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?
Tulevaisuudessa haluan olla mukana muuttamassa vaateteollisuutta ympäristöystävällisemmäksi sekä edistämässä alan kehopositiivisuutta ja monimuotoisuutta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
Kerro itsestäsi jotain, esimerkiksi mitä harrastat tai mikä on mottosi.
Kiinnostuksenkohteeni sijoittuvat alan lisäksi kaikkeen muuhun luovaan, kuten musiikkiin, elokuviin ja kirjoihin.
Motokseni kiteyttäisin lauseen “C’est la vie / That’s life / Se on elämää”, koska se kuvastaa omaa optimistisuuttani – mitä tahansa tapahtuu, sen kuuluu tapahtua, jolloin asiat järjestyvät tavallaan. Tällöin omaksi vastuuksi jää vain nauttia kokemuksista.
Kilpailija Elja Saraluoto
Laji: Fashion Design and Technology
Taustataho: Koulutuskeskus Salpaus
Instagram: @eljarmasdesign2

Missä opiskelet tai työskentelet?
Opiskelen tekstiili- ja muotialan ammattitutkintoa Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa ensimmäistä vuotta. Olen suorittanut myös saman alan perustutkinnon, josta valmistuin syksyllä 2024. Tämänhetkisistä opinnoistani arvioin valmistuvani 2026 jouluna, jonka jälkeen haaveissa olisi jatkaa matkaani kohti erikoisammattitutkintoa tai ammattikorkeakouluopintoja. Opintojeni ohella teen iltatöitä järjestyksenvalvojana Sibeliustalolla Lahdessa.
Millaista kisakokemusta sinulla on?
Kilpailu-urani lähti liikkeelle keväällä 2021 ensimmäisen vuoden tekstiili- ja muotialan opinnoissa, kun vastuuohjaajani kysyi mukaan Taitaja-kilpailuun. Siitä eteenpäin olen ollut ahkerasti mukana kilpailutoiminnassa, pois lukien aika, kun olin armeijassa.
Olen kilpaillut Taitajassa 2021–2023 ja 2025, joista 2023 pääsin finaaliin ja saavutin hopeaa. Lisäksi osallistuin EuroSkills-karsintakilpailuun 2024. WorldSkills 2022 Special Edition -kilpailussa Helsingissä toimin vapaaehtoisena.
Miksi hait kilpailemaan?
Olen ollut nuoresta asti kilpailuhenkinen. Ensimmäistä kertaa Taitajaan osallistuessani syttyi halu kuulua Suomen parhaisiin opiskelijoihin valtakunnallisesti. Edetessäni Taitajassa, kasvoivat kiinnostus ja haaveet kansainväliselle tasolle saakka.
Kilpailemisessa minua kiinnostaa erityisesti se, kuinka oman kehityksen tason näkee omin silmin verratessa sitä muiden alaa opiskelevien osaamiseen. Samoin kiehtoo se, kuinka kilpailutilanteessa epämukavuusalueella on mahdollista kehittyä niin ammatillisesti kuin ihmisenä. Halu olla koko ajan parempi kuljettaa eteenpäin omalla polulla.
Miten valmentaudut EuroSkills-kilpailuun?
Valmentaudun pääsääntöisesti opintojeni yhteydessä koululla, jonka lisäksi meillä on Teams-palavereita joka kolmas viikko valmennustiimin kesken. Palavereiden rinnalla osa valmentautumisesta toteutetaan eri oppilaitoksissa. Voimme esimerkiksi mennä harjoittelemaan Helsinkiin malliston piirtämistä tai kaavoitusta kerran tai pari kuukaudessa.
Suomessa tapahtuvan harjoittelun lisäksi minä ja Inka osallistumme kuukauden mittaiselle vaihtojaksolle Etelä-Tanskaan, Sønderborgiin, kansainväliseen vaatturikouluun oppimaan uusia tekniikoita ja työtapoja.
Lisäksi meillä on myös Teams-tapaamisia Britannian entisen EuroSkills-ekspertin kanssa, joka on mm. ollut yksi Fashion Technology -lajin kehittäjistä.
Mikä lajissasi on parasta?
Omassa lajissani on parasta se, kuinka monipuolisesti ja eri näkökulmista lajia ja sen kisatehtävää voi lähestyä valmentautuessa, koska vain taivas on rajana.
Kilpailutilanne itsessään tulee varmasti olemaan ikimuistoinen, koska se on ainutkertainen hetki näyttää omat taidot maailmalle sekä sen, mitä kaikkea olet yksin ja parisi kanssa kykenevä luomaan. Tämän vain harva pääsee kokemaan ja se tekee tästä ainutlaatuista!
Koska kyseessä on parilaji, on upeaa nähdä miten yksi asia tai kilpailu voi yhdistää kaikkia meitä kilpailijoita ja kuinka jokaiselta heiltä voi oppia uutta.
Mitkä ovat omat vahvuutesi alallasi?
Vahvuuteni alalla painottuvat mielestäni enemmän tuotteen valmistuskaaren alkupuolelle, eli toisin sanoen suunnitteluun ja kaavoitukseen, sillä olen aina ollut luova persoona käsistäni. Vaikka koen olevani myös hyvä ompelemaan, tekninen piirtäminen on vahvuus, joka näkyy töissäni. Lisäksi koen, että minulla on hyvä hahmotuskyky, joka on tärkeä osa vaatteen mallin ja rakenteiden tulkitsemisessa.
Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?
Pitkällä aikavälillä tulevaisuuden tähtäimessä on, että olisin alalla nähty ja tunnettu persoona. Haluaisin suunnitella tunnetuille henkilöille asukokonaisuuksia, tai omistaa tuottoisan ja hyvin menestyvän yrityksen, jossa myyn itse tekemiäni vaatteita.
Lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu kuitenkin vielä oppia ja opiskella alastani mahdollisimman paljon ja tutustua siihen näkökulmista, joista en ole ennen alaa nähnyt.
Edellä mainitun lisäksi haluaisin myös kilpailla niin paljon kuin mahdollista Taitajassa ja toivottavasti EuroSkillsin jälkeen myös WorldSkillsissä, jonne olisi tavoite ja tähtäin päästä!
Kerro itsestäsi jotain, esimerkiksi mitä harrastat tai mikä on mottosi.
Arkeni ei ole vain ja ainoastaan opiskelua, vaikka se välillä tuntuukin siltä. Siihen mahtuu paljon muutakin, kuten kuntosali, puunveistoharrastus, kalastus silloin tällöin ja lomailu perheen kanssa mökillä Keski-Suomessa.
Puunveistoharrastukseni lähti kunnolla käyntiin 2020 jouluna, kun veistin isovanhemmilleni joululahjaksi puutontut. Siitä lähtien olen veistellyt milloin minkäkin moista tonttua tai hahmoa lahjaksi.
Meikäläisen motto kuuluu näin: Yks tikka ei tuo aina kaikkia pisteitä. Toisin sanoen, jos haluat onnistua jossain asiassa, se vaatii yleensä aina useamman kuin yhden elementin rinnalle, esim. teon tai toiston täyttääkseen tavoitteen.
Ekspertti Minna Tammi
Laji: Fashion Design and Technology
Taustataho: Koulutuskeskus Salpaus
Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.
Lisäksi valmennustiimiin kuuluu Skills-lajipäällikkö Noora Ihalainen (Stadin AO), joka kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.
