51 Viherrakentaminen / landscape gardening

Viherrakentamisen ammattilaiset rakentavat, hoitavat ja uudistavat pihoja, puistoja, tie- ja katuympäristöjä sekä golf- ja urheilunurmikoita. Viherrakentaminen on parilaji.

Kilpailija Wilhelmiina Saarijärvi

SASKY koulutuskuntayhtymä

Olen opiskellut puutarha-alan perustutkinnon Järviseudun ammatti-instituutissa, josta valmistuin 2018 keväällä. Syksyllä päätin syventää osaamistani ja jatkaa opintoja kivipuolelle. Tällä hetkellä opiskelen kivirakentajan perustutkintoa SASKY koulutuskuntayhtymässä. Nyt kesällä työskentelen VRJ Groupilla viherrakentajana, missä teen muun muassa betoni- ja luonnonkiveyksien asennusta, kasvien istutusta ja nurmikon kylvöä.

Taitajassa olen ollut mukana kolme kertaa. Kahdella ensimmäisellä kerralla, vuosina 2017 ja 2018, olin mukana semifinaaleissa. Vuonna 2019 pääsin finaaliin ja voitin kultaa.

Olen ollut pienestä lähtien kiinnostunut kasvien hoitamisesta. Viherrakentamisessa onkin oman kädenjäljen näkeminen. Kasvipuolella on hienoa päästä seuraamaan, kuinka istutusvaiheessa pienet taimet kehittyvät niitä oikein hoitamalla. Kivipuolella taas näkee erityisesti työnsä tulokset, sillä siellä tehdään usein suuria ja näkyviä pintoja.

Myös vapaa-ajalla pidän kasvien kanssa puuhailemisesta ja pihatöistä. Vanhemmillani on omakotitalo ja iso puutarha, jossa pääsen toteuttamaan itseäni ja tekemään sitä, mistä eniten tykkään.

 

Kilpailija veikko tahvanainen

Riveria

Valmistuin joulukuussa 2018 käsityömuotoilun artesaaniksi ja ylioppilaaksi.

Olen osallistunut Taitajaan neljästi: vuonna 2016 voitin viherrakentamisessa hopeaa, 2017 ja 2018 kultaa ja 2019 hopeaa. Olen kilpaillut myös Budapestin EuroSkills -kilpailussa 2018.

Olen aina ollut kilpailuhenkinen. Jo ensimmäisten Taitaja-kisojen jälkeen jäin koukkuun, sillä kilpailut haastavat niin monella tavalla. Ne testaavat ammattitaidon lisäksi stressinsietokykyä ja fyysistä suorituskykyä. Lisäksi kilpailut antavat hyvän mahdollisuuden tutustua alan ammattilaisiin ja saada omaa nimeä esille alan yrityksille.

Talviajan teen kivitöitä mittatilauksena Riverian tiloissa. Keväällä siirryn tekemään mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kivi- ja puurakennustöitä. Osallistun myös kahteen harjoituskisaan parini Paulan kanssa, ensimmäinen on Jyväskylässä alan messuilla ja toinen Norjassa järjestettävä Pohjoismaiden mestaruuskisa. Aion myös osallistua tuleviin Joensuun Taitaja-kisoihin.

Viherrakentamisessa, tai tarkemmin Landscape Gardening -lajissa on parasta monipuolisuus. Lajiin kuuluu niin kivi- ja puurakentaminen, istutukset, kasvien hoito, kastelujärjestelmät kuin vesielementtien valmistuskin.

Vapaa-ajalla harrastan rugbya.

EKSPERTTI THOMAS VASENIUS

Omnia

Viherrakentamisen ekspertti ja lajipäällikkö on Thomas Vasenius Omniasta. Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa. Lajipäällikkö kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

TUKIJAT