51 Viherrakentaminen / landscape gardening

Viherrakentamisen ammattilaiset rakentavat, hoitavat ja uudistavat pihoja, puistoja, tie- ja katuympäristöjä sekä golf- ja urheilunurmikoita. Viherrakentaminen on parilaji.

Kilpailija Paula Hurme

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Tahdon osallistua WorldSkills-kilpailuun, sillä saan siitä hienon mahdollisuuden kehittää ammattitaitoani ja samalla tutustua muihin kilpailijoihin.

Kilpailua varten harjoittelen viherrakentamista; kivitöitä, kasvien hoitoa sekä puutöitä. Fyysistä kuntoa pitää myös treenata, jotta kroppa ja pää jaksavat.

Opiskelen parhaillaan Hämeen ammattikorkeakoulussa hortonomiksi. Puutarhurin perustutkinnon suoritin Liviassa vuosina 2016–2018.

Ammattitaitokilpailuista minulla on kokemusta Tampereen Taitaja2018-kilpailusta, jossa kilpailin viherrakentamisessa. Omassa lajissani parasta on, kun raskas työ palkitaan hienolla lopputuloksella.

Olen partionjohtaja, mutta harrastus on jäänyt taka-alalle nyt kun opiskelen viikot Hämeenlinnassa. Uusi harrastukseni on crossfit, mikä auttaa lajissani jaksamista.

Mottoni on: pysy rauhallisena, äläkä sählää. Harvoin se onnistuu, mutta yritetään.

HAMKin Instagram-tilille @hamk_uas päivittelen kuvia leireistä ja kisoista.

Kilpailija veikko tahvanainen

Riveria

Valmistuin joulukuussa 2018 käsityömuotoilun artesaaniksi ja ylioppilaaksi.

Olen osallistunut Taitajaan kolmesti: vuonna 2016 voitin hopeaa sekä 2017 ja 2018 kultaa viherrakentamisessa. Olen kilpaillut myös Budapestin EuroSkills -kisoissa 2018.

Olen aina ollut kilpailuhenkinen. Jo ensimmäisten Taitaja-kisojen jälkeen jäin koukkuun kilpailemiseen, sillä kilpailut haastavat niin monella tavalla. Ne testaavat ammattitaidon lisäksi stressinsietokykyä ja fyysistä suorituskykyä. Lisäksi kilpailut antavat hyvän mahdollisuuden tutustua alan ammattilaisiin ja saada omaa nimeä esille alan yrityksille.

Talviajan teen kivitöitä mittatilauksena Riverian tiloissa. Keväällä siirryn tekemään mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kivi- ja puurakennustöitä. Osallistun myös kahteen harjoituskisaan parini Paulan kanssa, ensimmäinen on Jyväskylässä alan messuilla ja toinen Norjassa järjestettävä Pohjoismaiden mestaruuskisa. Aion myös osallistua tuleviin Joensuun Taitaja-kisoihin.

Viherrakentamisessa, tai tarkemmin Landscape Gardening -lajissa on parasta monipuolisuus. Lajiin kuuluu niin kivi- ja puurakentaminen, istutukset, kasvien hoito, kastelujärjestelmät kuin vesielementtien valmistuskin.

Vapaa-ajalla harrastan rugbya.

EKSPERTTI THOMAS VASENIUS

Omnia

Viherrakentamisen ekspertti ja lajipäällikkö on Thomas Vasenius Omniasta. Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina WorldSkills Kazan 2019 -kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa. Lajipäällikkö kehittää ja koordinoi lajin toimintaa Suomessa.

TUKIJAT