Tietoa kilpailusta

WorldSills on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten ammattitaitokilpailu, joka järjestetään seuraavan kerran Kazanissa, Venäjällä 22.–27.8.2019. WorldSkills on mittaluokaltaan massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpailee tänä vuonna noin 1500 nuorta ympäri maailman kaikkiaan 56 eri lajissa. Kisajärjestäjä odottaa WorldSkills Kazan 2019 -tapahtumaan yli 250 000 vierailijaa.

Suomea Kazanissa edustaa 27 nuorta kilpailijaa, jotka osallistuvat kilpailussa 25 lajiin. Joukkueen edustajat on valittu avoimilla karsintakilpailuilla syksyn 2018 aikana. WorldSkills-kilpailijat saavat olla korkeintaan 22-vuotiaita. Maajoukkueeseen kuuluu kilpailijoiden lisäksi tuomareita eli eksperttejä, jotka kilpailijoiden lailla tulevat oppilaitoksista ympäri Suomen. Kazaniin suuntaavan maajoukkueen taustalla toimii yhteensä 18 koulutuksen järjestäjää.

Kilpailulajit edustavat laajasti ammatillisen koulutuksen aloja. WorldSkills-kilpailussa on mukana lajeja rakentamisen, tieto- ja viestintätekniikan, teollisuuden ja palvelujen aloilta, luovilta aloilta sekä auto- ja kuljetusalalta.

Osassa lajeista keskitytään koko kilpailun ajan yhteen suureen työhön, osassa tehdään monia pieniä tehtäviä. Perinteisesti esimerkiksi hiusmuotoilijat tekevät monia töitä, kuten värjäyksiä ja kampauksia. Ravintolapalvelu- ja lähihoitaja-lajien kilpailijat käyvät kilpailualueella kukin omalla vuorollaan suorittamassa tehtävän kerrallaan, ja huonekalupuusepillä on kiinteä työpiste, jossa he työstävät samaa huonekalua neljän täyden työpäivän ajan.

Suomi on kilpaillut joka toinen vuosi järjestettävässä WorldSkillsissä vuodesta 1989 lähtien. Suomen joukkueen lähettää kilpailuun Skills Finland yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.

Vierailu tapahtumassa

Yleisö pääsee seuraamaan kilpailusuorituksia läheltä, mikä tekee tapahtumasta kiinnostavan vierailijoille ja jännittävän kilpailijoille. Vaikka kilpailusuoritusta pääsee seuraamaan läheltä, on kilpailutilanteessa ehdottomasti kiellettyä puhua kilpailijoille tai muuten häiritä heidän suoritustaan.

Joukkueen aikataulu

Skills Finlandin maajoukkueleireillä joukkue hitsautuu yhteen ja saa ohjeita henkisen ja fyysisen kunnon kohottamiseen. Kukin kilpailija treenaa lisäksi ammatillisia taitoja ja kilpailutehtäviä oman valmentajan tai valmentajien sekä lajin ekspertin eli tuomarin kanssa.

 • Eksperttien eli tuomarien valinta hakemusten perusteella syksyllä 2018
 • Kilpailijoiden karsintakilpailut syksyllä 2018
 • Joukkueen julkistaminen marraskuussa 2018
 • Maajoukkueleirit ja tuomarikoulutukset:
  • 3.12.2018 uusien tuomarien koulutus
  • 13.12.2018 maajoukkueleiri
  • 1.2.2019 tuomarikoulutus
  • 13.–14.2.2019 maajoukkueleiri ja tuomarikoulutus
  • 11.4.2019 maajoukkueleiri ja tuomarikoulutus
  • 7.6.2019 juhlallinen lähettämistilaisuus opetus- ja kulttuuriministeriössä ja viimeistelyleiri
 • WorldSkills Kazan 22.–27.8.2019
  • avajaiset 22.8.
  • varsinaiset kilpailupäivät 23.–26.8.
  • päättäjäiset ja mitalienjako 27.8. Tilaisuudessa selviää, ketkä Suomen joukkueesta pääsevät mitalisijoille.
  • juhlallinen palkitsemistilaisuus ja palauteleiri 13.9.2019

Historiaa

Ensimmäinen WorldSkills-kilpailu järjestettiin vuonna 1950 Madridissa. Suomi osallistui kilpailuun ensimmäisen kerran vuonna 1989 Birminghamissa, ja on sen jälkeen osallistunut kaikkiin WorldSkills-kilpailuihin. Vuonna 2005 Skills Finland järjesti kilpailun Helsingissä.

Ensimmäistä WorldSkills-kilpailua lukuun ottamatta suomalaiskilpailijat ovat tuoneet jokaisesta kisasta kotiin mitalin tai useampia. Se kertoo suomalaisen ammattikoulutuksen ja valmennuksen hyvästä tasosta sekä nuorten kovasta motivaatiosta treenata.

Skills Finland lähettää joukkueen myös ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkillsiin, joka järjestetään vuorovuosin MM-kilpailujen kanssa. Seuraava EM-kilpailu järjestetään syksyllä 2020 Grazissa, Itävallassa.

Nuorten huippuosaajien valmentautumisapuraha

Käsiteollisuuden Edistämissäätiö ja Skills Finland ry ovat sopineet yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on tukea WorldSkills-, EuroSkills-tai Abilympics-kilpailuihin valittuja nuoria kädentaitoihin liittyvän huippuosaamisen viimeistelyssä apurahan turvin. Lisätietoja ja hakulomake (pdf)

Lisätietoa

Viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, 040 732 0691.