Skip to main content

Utvecklingscentret WSOS: Kraven på yrkesskicklighet i tävlingen WorldSkills Lyon 2024 har publicerats

Kraven på yrkesskicklighet utgör grunden för VM-tävlingarna i yrkesskicklighet. Uppdateringen och utvecklingen av kraven på yrkesskicklighet leds av WorldSkills och Skills Finlands gemensamma utvecklingscenter WSOS.

WSOS_1920.jpg

Bild: WorldSkills.

Uppdaterad 1.12.2023: Skills Finland och WorldSkills har konstaterat att verksamheten vid utvecklingscentret WSOS är en så fast del av WSI:s arbete att det har visat sig vara utmanande att flytta över den till Finland. Man har beslutat att omorganisera centrets ledning till en fastare del av WSI:s kontor. Finland fortsätter samarbetet som en del av det internationella nätverket i egenskap av expert. På så sätt kan Skills Finlands och yrkesutbildningen i Finland även i fortsättningen påverka och få förstahandsinformation om verksamheten.

Grenarna i WorldSkills-tävlingarna grundar sig på internationella krav på yrkesskicklighet (eng. WorldSkills Occupational Standards, WSOS), utifrån vilka tävlingsuppgifterna utarbetas. Med hjälp av dessa garanteras att grenarna är uppdaterade och motsvarar arbetslivets krav på globalt plan.

Utvecklingscentret WSOS (WorldSkills Occupational Standards Development Centre, WSOSDC) ansvarar för uppdateringen och utvecklingen av kraven på yrkesskicklighet (Occupational Standards). Utöver arbetet med att uppdatera kraven på yrkesskicklighet stöder centret utvecklingen av yrkesutbildningen samt uppdaterar WorldSkills-grenarna som helhet. Centrets ledning finns i Finland, men samarbetsnätverket är internationellt.

Arbetet med att uppdatera och bedöma kraven på yrkesskicklighet utförs vartannat år, turvis med tävlingsåret. De uppdaterade kraven på yrkesskicklighet inför WorldSkills Lyon 2024 har nu publicerats och de finns på WorldSkills webbplats. Varje deltagarland tar i bruk de publicerade kraven på yrkesskicklighet i sina förberedelser inför den kommande WorldSkills-tävlingen.

WorldSkills Occupational Standards (worldskills.org)

Även finländare deltar i det omfattande expertnätverket

Kraven på yrkesskicklighet innehåller grenens kompetenskrav på yrkesnivå (intermediate job level) och inkluderar till exempel teoretisk och teknisk kompetens samt andra färdigheter som behövs i arbetslivet, såsom hantering av arbetssäkerheten.

Uppdateringen görs vartannat år i ett omfattande expertnätverk som bland annat omfattar experterna från den föregående WorldSkills-tävlingen och det internationella företagsnätverket. Dessutom ställs kraven på yrkesskicklighet i relation till bl.a. ILO:s (International Labour Organization) och ESCO:s (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) internationella klassificeringar och undersökningar.
Experter från Finland har deltagit i uppdateringen av sammanlagt 11 grenar 2023. Var och en av dem är en erfaren lärare inom yrkesutbildning och har varit WorldSkills-expert.

Kraven på yrkesskicklighet skapar grunden för en högklassig VM-tävling

Varför utvecklas kraven på yrkesskicklighet?

  1. Kraven på yrkesskicklighet utgör grunden för WorldSkills-tävlingarna. Syftet med tävlingsuppgifterna är att avbilda en verklig yrkesprestation så noggrant som möjligt.
  2. Enhetliga krav på yrkesskicklighet erbjuder medlemsländerna i WorldSkills en jämförelsegrund för utvecklingen av den egna nationella yrkesutbildningen och tävlingsverksamheten.
  3. I och med globaliseringen av arbetslivet stöder kraven på yrkesskicklighet unga vuxnas arbetslivsfärdigheter genom att de kan påvisa den egna kompetensens omfattning och nivå på en internationellt enhetlig nivå.

Grunderna för utarbetandet av kraven på yrkesskicklighet i WorldSkills-tävlingarna är annorlunda än i Mästare-tävlingen. I WorldSkills-tävlingarna beskriver kraven på yrkesskicklighet den toppkompetens som krävs inom branschen på internationell nivå. I Mästare-tävlingen grundar sig uppgifterna på grunderna för yrkesexamina och det inhemska arbetslivets behov.

Hur läser man kraven på yrkesskicklighet? 

Kraven på yrkesskicklighet presenteras på engelska enligt gren (Skills) på WorldSkills webbplats. Obs! I WorldSkills-tävlingarna motsvarar grenarna inte nödvändigtvis hela yrken, utan grenen kan vara en helhet som mäter en viss del av en yrkesbransch.

I början på grenens sida beskrivs i vilka arbetsroller eller yrken kompetensen i fråga behövs och var arbetet kan utföras (Description of the associated work roles or occupations).

Under punkten WorldSkills Occupational Standards har grenens krav på yrkesskicklighet indelats enligt tema i olika delområden (Sections) som motsvarar branschens krav på internationell toppnivå. Dessa delområden kan vara till exempel organisering och hantering av arbetet, interaktions- och kommunikationsfärdigheter samt hantering av arbetsritningar.

I samband med varje område finns ett poängantal som beskriver helhetens betydelse i bedömningen av tävlingen. Det totala poängantalet för varje gren är 100.

I slutet av sidan finns en källförteckning (References) med källor och undersökningar för uppdateringar av kraven på yrkesskicklighet för varje gren.