Skills Finland firar internationella kvinnodagen 8.3.2019

Fredagen den 8 mars firas den internationella kvinnodagen.

Skills Finland vill lyfta fram jämlikheten mellan kvinnor och män i arbetslivet. I Finland är arbetslivet fortfarande starkt uppdelat enligt kön, berättar Statistikcentralen.

IIDA VIITAMÄKI – CAD-PLANERING

Iida Viitamäki studerar för grundexamen i teknisk planering vid yrkesinstitutet Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. I tävlingen Mästare2018 vann Iida brons i CAD-planering. Hon kommer också att delta i Mästare2019-tävlingen.

”Före den gemensamma ansökan granskade jag olika alternativ och gallrade bort de branscher som inte intresserade. Kvar blev i huvudsak tekniska branscher av vilka jag valde teknisk planering bara några dagar före den gemensamma ansökan. Trots att jag fattade mitt beslut i sista minuten har jag inte ångrat det, eftersom jag gillar branschen. Jag får hela tiden nya kunskaper och utvecklas. I mitt tycke är precisionen och problemlösningen det bästa med branschen. Jag väntar ivrigt på att få komma ut i arbetslivet.”

SANNI ISOTALO – MEKATRONIK

Sanni Isotalo studerar för grundexamen inom el- och automationsteknik på utbildningssamkommunen Gradia. Hon ämnar delta i Mästare2019-tävlingen.

"Jag ville arbeta i en bransch med goda sysselsättningsutsikter och där jag kan se konkreta resultat av mitt arbete. Utifrån dessa kriterier valde jag elbranschen och intresset för automationsteknik vaknade först under studierna. Det bästa med min bransch är att den är så mångsidig. Innan jag valde branschen hade jag inte förstått hur många olika arbeten en el- och automationsmontör kan utföra. Framtiden ser ut att bli allt annat än tråkig."

#SkillsHaveNoGender #IWD #IWD2019