Tankar kring samarbetet mellan läroinstanser och företag vid Mästare-evenemang

Värför lönar det sig att satsa på yrkesskicklighetstävlingarna?

”Yrkesskicklighetstävlingarna ökar yrkesutbildningens uppskattning och attraktionskraft. Via tävlingarna kan alla se vilka olika yrken det går att utbilda sig till, och vilka karriärmöjligheter som existerar inom de olika branscherna. Samtidigt så utvecklar tävlingsverksamheten yrkesutbildningen, och tävlingarna är ett ypperligt tillfälle att lyfta fram nya koncept inom yrkesutbildningen”

Seija Rasku, ordförande för Skills Finlands styrelse och undervisningsråd.

Hur nyttjar yrkesskicklighetstävlingarna företagen?

”Genom yrkesskicklighetstävlingarna får företag chansen att skapa kontakt med yrkesutbildningen på ett neutralt sätt och även vara med och utveckla yrkesutbildningen. Vi får även chansen att prova ny utrustning vid tävlingarna. Samtidigt är tävlingarna en utmärkt rekryteringskanal. Vi har anställt tävlande direkt i flera länder.”

Kim Holm, regionalchef för Norra Europa och Östafrika för Festo Didactic

Hur fungerar samarbetet?

”Vi har alltid närmat oss företag genom att erbjuda skräddarsytt samarbete inom ramen för ett visst koncept. Det måste vara balans mellan insats och avkastning. Företagen får sin brand, sina produkter och tjänster visade för publiken samt skapar kontakter med både lärare och kommande arbetstagare.”

Anne Karppinen, Planeringschef för Pohjois-Karjalan koulukuntayhtymä, arrangör för Mästare2019

”Samarbetspartners som är med år efter år, samt det att mängden samarbetskumpaner ökar är bevis på att Mästare fungerar. Hela Mästare-nätverket jobbar ihop för att samarbetet ska nyttja båda parter.”

Pekka Matikainen, Mästare-tävlingschef för Skills Finland rf.

Hur utbildar ni er personal med hjälp av Mästare?

”När våra arbetstagare funderar på tävlingsuppgifter, är de tvungna att tänka kritiskt om sitt egna arbete, och fundera på vad som är rätt sätt att göra arbetet, och ifall det skulle finnas något mera effektivt sätt”

Tommi Suvisalmi, personalchef för Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa.

Vi vore inte här utan tävlingsverksamheten

Företagare Mikko Hietala hittade Emeliina Papinniemi vid Mästare tävlingarna och anställde henne. Enligt Hietala är Mästare en utomordentlig rekryteringskanal för företag.

Genom deltagandet i WorldSkills 2007 i Japan fick Hietala en arbetsplats. År 2012 köpte han kafé- och bakerilokalen för MBakery via en bekant han lärt känna genom yrkesskicklighetstävlingarna. Därefter har företaget haft succé och vuxit.

När Hietala agerade som domare vid Mästare2015 i Åbo, sökte han efter en ny arbetstagare som kunde sköta dekorationerna för konditoriprodukterna. Emeliina Papinniemi från Imatra verkade vara mycket begåvad och en personlighet som skulle passa bra in hos MBakery.

Papinniemi tävlade i Finlands kocklandslag i Kock-OS hösten 2016 och vann silver. Efter det tävlade Papinniemi i WorldSkills2017 i Abu Dhabi och lyckades vinna guld i konditorgrenen. Hietala var med och tränade Emeliina för evenemanget.

”MBakery är ett bra exempel på hur ett företag satsar på att utveckla sitt kunnande. Vill du ha kunnande i världsklass i ditt företag? Kom med i yrkesskicklighetstävlingarna. Ett företag kan skicka en arbetstagare som expert, eller genom de nationella kvaltävlingarna som tävlare, till de internationella yrkesskicklighetstävlingarna.”

Teija Ripattila, ansvarig mästartränare vid Skills Finland rf.