Vi ses vid SuomiAreena

I SuomiAreena diskuterar vi om kunnande i framtiden och bekantar oss med såväl dagens som framtidens yrken.

Yrkeskunnighet är Finlands framgångsskapare även i framtiden. Frågan är vilken sorts yrkeskompetens som krävs i framtiden och hur vi försäkrar oss om att vi utbildar till rätt yrken på rätt sätt? Hur garanterar kontinuerligt lärande och individuella studievägar rätt kunnande i framtiden? Vid diskussionstillfället ”Ammatit katoavat, osaaminen ei” diskuterar unga yrkesproffs med beslutsfattare om hur de ser framtiden. Är en snart utexaminerad sjukskötare skrämd av att vårdrobotar kommer till åldringsvården? Behövs bondar mera eller sköter svärmintelligens grisarna?

Diskussionstillfället äger rum på fredag den 19 juli kl. 14.30–15.30 vid Antinkatu 5.
Tillfället streamas även via SuomiAreena-kanalen.

Debattörer är Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen, Satakunnan Osuuskauppas personalchef Päivi Huhtamaa, jordbruksföretagaren Kaisa Pihlaja från Södra Österbotten, närvårdaren Jonna Lindqvist från Satakunta som studerar till sjuksköterska och studeranden Samu Lahti, som vann brons i automationsteknik vid Yrkes-EM. Diskussionen leds av Maaseudun Tulevaisuus reportern Eija Mansikkamäki.

Diskussionstillfället organiseras genom samarbete av Skills Finland, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Utbildningsstyrelsen, De yrkesstuderandes förbund i Finland – SAKKI ry, Opiskelija-Allianssi – OSKU och Industrifacket. Du träffar oss även vid Medborgartorget på torsdag och fredag vid SuomiAreena-stranden (plats 63). Vid montern kan du grubbla på dit eget kunnande och hitta ett yrke som passar just dig. På fredag är även en robot på plats, som används vid vård och inom yrkesutbildningen.

Under Torgkvarten på MTV-scenen på torsdag kl. 12.40 får publiken gissa olika yrken, som representanter för de yrkesstuderandes föreningar uppför som pantomimer och beskrivningar.

 Välkommen med till evenemangen och vi ses i Björneborg under SuomiAreena-veckan!

#ammattiosaaminen #suomiareena

@mtkry @teollisuusliitto @Opetushallitus @SkillsFinland @osku_ry @sakkiry @SuPerLiitto

Mer information
kommunikationschef Katja Katajamäki, katja.katajamaki@skillsfinland.fi, 040 7320691