Yrkes-EM: Finland vann ett guld och fyra brons

Europamästerskapet i yrkesskicklighet för unga, EuroSkills, i Budapest har avslutats. Från Finland deltog 25 unga proffs i sina respektive yrken. Ungdomarna lyckades sammanlagt vinna fem medaljer och fem st. Medallion for Excellence utmärkelser för en prestation som översteg grenens poänggenomsnitt.

Bäst poäng av Finlands tävlare och guldmedaljen i floristik togs av Josefiina Kivero. Josefiina är trädgårdsmästare och florist till sin utbildning. Hon jobbar för Kukka-Ulvila och avlägger en specialyrkesexamen för floristmästare vid Keuda.

Bronsmedaljer vanns av Kaisla Heimala i kockgrenen, Aino Takala i närvårdargrenen, Joonatan Kivelä i elektronik och av Samu Lahti i automationsteknik. Heimala har utbildat sig till kock vid Perho Liiketalousopisto och arbetar för restaurang Savoy. Takala är närvårdare och skrev även studentexamen vid Stadin ammattiopisto och arbetar vid HUCS Hjärt- och lungcentrum. Kivelä studerar till elektronik- och automationsinstallatör vid OSAO och avlägger samtidigt studentexamen. Lahti är utexaminerad automationsinstallatör från Sataedu och studerar nu elektronik och automationsteknik vid Tammerfors yrkeshögskola.

Vid tävlingen delades det dessutom ut Medallion for Excellence utmärkelser till de tävlande som lyckas uppnå ett poängresultat över medeltalet i sin gren. Av Finlands lag lyckas följande få denna utmärkelse:

Målning och tapetsering: Reetta Härkönen, Riveria
Produktion av webbsidor: Joel Koch, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Servering: Suvi Minkkinen, Gradia
Frisering: Karoliina Tolvi, Salon seudun ammattiopisto
Träarbetare: Isak Lukkarinen, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Fordonsmekanik: Arttu Kivenmäki, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu

Poängmedeltalet för hela Finlands lag var 689,41 och laget placerade på sjunde plats i medalltabellen av sammanlagt 28 länder.

Yrkes-EM EuroSkills ordnades i Budapest 25.–29.9.2018. I tävlingen deltog över 500 unga yrkeskunnande från 28 länder i Europa. Det tävlades i 40 olika grenar, av vilka Finland deltog i 22. Finlands lag bestod av 25 tävlare.

Finland har varit med i EuroSkills tävlingarna ända sedan början, det vill säga från och med år 2008. Finland var med och grundade WorldSkills Europe -organisationen och är med i dess styrelse. Under årens lopp har Finland lyckats vinna sammanlagt 24 st. guld, 24 st. silver, 28 st. brons och 30 st. diplom (för en prestation över medeltalet i grenen).