Från dålig elev till toppexpert
Ville-Pekka Arasmos väg har gått från tävlingsdeltagare till lagledare. Han delar också med sig av sin egen kompetens via sitt eget företag och som arbetstagare vid sin tidigare läroanstalt.
Ville-Pekka Arasmo
- Har sedan 2016 verkat som företagare (EveryWeld Oy) och från och med 2023 som utvecklingsexpert vid Savon ammattiopisto.
- Utexaminerad som plåtslagaresvetsare 2011, har avlagt yrkesexamen för svetsare 2013.
- Tävlade i EuroSkills Spa-Francorchamps 2012 och WorldSkills Leipzig 2013.
- Teamledare för Finlands yrkeslandslag i tävlingen WorldSkills Lyon 2024.
- Tillbringar sin fritid med familj och närstående, cyklar i terrängen och åker snowboard. Avlägger YH-studier 2023–2026.
När jag började studera maskin- och produktionsteknik vid Savon ammattiopisto var början inte särskilt lovande. Jag tyckte att jag var en dålig elev och jag var knappt intresserad av något som kunde erbjudas under studierna. Lyckligtvis mötte jag en lärare som sa att jag hade kapacitet för vad som helst.
Det var därifrån det började – att på lärarens uppmaning ta ut allt som utbildningen och den egna hjärnkapaciteten erbjuder. Jag undrade först vad den där gubben egentligen snackade om, men trots det började min attityd att förändras. Ju mer jag fördjupade mig i studierna, desto bättre lärde jag mig och förstod. Den positiva spiralen fick sin början.
Tävlingsivern blir ännu starkare
När studierna gick smidigt fick jag möjlighet att delta i semifinalerna i Mästare-tävlingarna i yrkesskicklighet. Tävlingsivern blev verkligt stark, och mellan 2010 och 2015 vann jag både i Mästare2011-finalen och i de nordiska mästerskapen 2012.
Tävlingarna ledde till både höjdpunkter och besvikelser. Till exempel kändes det som ett misslyckande att få sjunde platsen i Europamästerskapet, men å andra sidan gav det mig i lämplig mängd både mer sisu och ödmjukhet. Jag förstod att det inte lönar sig att köra på med en överlägsen attityd, utan att i stället sträva efter bästa möjliga prestation genom hårt arbete.
I tävlingarna i yrkesskicklighet började också min egen karriär ta form. Redan under tävlingarna tänkte jag att jag ville grunda ett eget företag genom vilket jag kunde sälja min egen kompetens. Varför skulle jag börja med ett lönearbete där någon annan bestämmer var jag får använda mina förmågor?
Således grundade jag 2016 företaget EveryWeld Oy, vars verksamhet sammanfattas på följande sätt: man ser till att det finns världens bästa svetsare i Finland.
Det egna företaget är bra för hela yrkeskåren
Via EveryWeld erbjuder jag konsult- och utbildningstjänster. Jag gör alltså inte enbart svetsningsuppdrag, utan tanken är att öka den finländska kompetensen inom svetsningsbranschen och fungera som vägvisare för nya möjligheter – till exempel för att utnyttja digitalisering och robotik i svetsmetoderna. EveryWeld undersöker dessa möjligheter tillsammans med Savon ammattiopisto och Cavitar Oy.
En gnista till företagande stärktes i studierna, att öva inför tävlingarna och under själva tävlingarna. Jag träffade yrkespersoner inom min bransch och de rekommenderade företagande varmt.
Att grunda ett företag i sig är ett ganska enkelt pappersarbete. Därtill måste man investera lite i utrustning. Den egentliga utmaningen var naturligtvis varifrån jag skulle få den första kunden som betalade för min kompetens. Men när jag började hitta kunder var det den bästa möjliga upplevelsen av att lyckas.
Lagledare i WorldSkills-tävlingarna
Vid sidan av EveryWeld tar mina studier vid yrkeshögskolan Savonia och deltidsarbeten vid Savon ammattiopisto sin tid. Dessutom var jag lagledare i WorldSkills 2024-tävlingen i Lyon.
Lyon var en fantastisk upplevelse! Som lagledare tog jag hand om teamet både i praktiska och psykiska frågor. Vissa tävlingsdeltagare är kanske för första gången i sitt liv utomlands eller reser med flyg. Man går sedan igenom allt det här och säkerställer att alla har en bra känsla och all nödvändig information. Tävlingsspänningen underlättas när teamet leds av en typ som av sin egen erfarenhet vet hur stora tävlingar känns.
Det bästa med att vara lagledare var att jag fick vara med och möjliggöra varje persons livsförändringar mot sina drömmar. Jag fick alltså hjälpa unga på samma sätt som jag själv hade fått hjälp i mina egna tävlingar.
Framgång i yrkesskicklighetstävlingarna är ett trevligt tillägg när man måste sälja sin egen kompetens. Det bevisade på sitt sätt med svart på vitt att kompetensen finns. Det är fantastiskt att märka att de egna vingarna bär och att det finns många projekt. Å andra sidan är EveryWelds policy att ta emot uppdrag på ett sunt sätt.
Kort sagt: det lönar sig att ta emot ett projekt endast om det hjälper hela branschen att utvecklas. Detta innebär inte att jag bara skulle välja ut de bästa arbetena, utan att det i Finland finns helt otroligt god svetskompetens som utvecklas vidare och vars profil höjs. Det är fantastiskt när man får samarbeta med skickliga företag – där lär sig alla parter något nytt.