Skip to main content

Grenen för hästskötseln betonade djurens och människornas välbefinnande

Mästare-priset för hållbar utveckling 2024 tilldelades grenen hästskötseln. Gemenskap och ett genomförande som beaktade djurens välbefinnande var grenens styrkor. Bedömarna Anu Salo och Katja Katajamäki berättar hur valet gick till.

keke_hevostenhoito1.jpeg

Diplomet för Mästare-priset för hållbar utveckling och vandringspriset överläts till de grenansvariga på den sista tävlingsdagen. På bilden bedömarna Katja Katajamäki (till vänster) och Anu Salo (till höger) samt grenansvariga Anne-Mari Rantala och Jenna Hartojoki.

I finaltrion av Mästare-priset för hållbar utveckling fanns hästskötsel, MästarePLUS rengöringstjänst och visuellt försäljningsarbete. Valet av dessa tre finalister var svårt, eftersom alla grenar hade beaktat hållbar utveckling i genomförandet.

Under finalveckan intervjuade vi de grenansvariga för alla tre grenarna. I intervjuerna diskuterades bland annat hur uppgifterna visar hållbar utveckling och hur de tävlandes kompetens bedöms. Vi bedömer också hur ämnet syntes i genomförandet av grenområdet samt i valet av samarbetspartner och använda produkter. Hästskötseln blev en vinnare, eftersom vi ansåg att alla delområden hade beaktats på ett utmärkt sätt.

Vi besökte en plats för hästskötsel vid Övre Savolax yrkesinstituts verksamhetsställe i Hingunniemi i Kiuruvesi, där de grenansvariga Anne-Mari Rantala och Jenna Hartojoki presenterade hur grenen förverkligades.

IMG_1883.JPG

Grenansvariga Anne-Mari Rantala och Jenna Hartojoki presenterar priset som tillverkats med återvinningstema och som alla tävlande fick till minne av sitt deltagande. Bild: Katja Katajamäki / Skills Finland.

Genomförandet av grenen på distans i hästarnas bekanta miljö beaktar deras välbefinnande på ett utmärkt sätt. Lösningen främjade också resurseffektiviteten, eftersom hästar, förnödenheter och vårdare inte behövde transporteras från en plats till en annan. Det behövde inte heller ordnas separat hästskötsel, bevakning och stall på en annan ort.

I Kuopiohallen erbjöds dock allmänheten möjlighet att bekanta sig med grenen. Grenområdet hade byggts i detalj med återvunnet och lånat material. Till exempel hade hästskosömmar av andra klass som övergivits av hovslagare tagits i bruk. Gödselsäckar som delades ut till publiken och solrosfrön som packats i påsar av fjärdeklassister synliggjorde en hållbar utveckling för allmänheten på ett konkret och begripligt sätt. En dag fanns också två ponnyer på plats tack vare samarbetet med stallet i närområdet. På så sätt var transportsträckan för ponnyerna kort och i slutet av dagen kom de tillbaka till sin egen bekanta miljö.

Uppgiften omfattade utvärdering av hållbar utveckling, bl.a. materialeffektivitet och sortering. Domarna gav också respons till de tävlande om hållbar utveckling.

Särskild uppmärksamhet hade fästs vid skapandet av gemenskap, bland annat genom att ordna en gemensam bowlingkväll för de tävlande och där vårdarna hade eget program. I tävlingsuppgifterna utfördes uppgifter i par där man samarbetade med obekanta personer.
Partnerna deltog aktivt i hela evenemanget, bland annat genom att ordna föreläsningar och hästturer för besökare. Aktörerna fanns huvudsakligen i närområdet.

Den kulturella hållbarheten hade beaktats genom att lyfta fram grenens kultur och dess kulturella drag, till exempel smidesens arbete i form av smide. Dessutom fick alla tävlande ett pris med återvinningstema som tillverkats som studerandearbete.

IMG_1877.JPG

Hästskötselgrenen fick plus för sin fint organiserade ekotaxi med havremotor. Bild: Katja Katajamäki / Skills Finland.

Mästare-priser för gemensamma teman

Mästare-tävlingens gemensamma teman är företagande, hållbar utveckling samt arbetshälsa och arbetssäkerhet. De ska vara tydligt specificerade och motiverade i artbeskrivningen, uppgifterna och bedömningskriterierna för alla arter. Dessutom ska de presenteras för de tävlande och publiken.

Med Mästare-priset belönas de grenar där temana förverkligas och syns bäst. Bedömarna som beslutar om priserna går igenom alla grenar och väljer ut de tre bästa till intervju. Dessa intervjuas under finalveckan och en vinnare i de tre kategorierna belönas på avslutningsdagen med ett vandringspris och diplom.

Skills Finland delar ut Mästare-priset för företagande i samarbete med Företagarna i Finland och priset för arbetssäkerhet och arbetshälsa i samarbete med LokalTapiola. Mästare-priset för företagande bedömds av Mikko Kinnunen från Företagarna i Finland och före detta tävlande, företagare Eemil Pakarinen från EP Steel & Machine. Anu Salo från Savon ammattiopisto och Katja Katajamäki från Skills Finland fungerar som bedömare av hållbar utveckling. Eeva Koskela från LokalTapiola och Tiina Kammonen från Savon ammattiopisto bedömde priset Arbetssäkerhet och arbetshälsa.