Skip to main content

Livet i WorldSkills Europes styrelse

Skills Finlands ansvariga mästartränare Teija Ripattila arbetade i WorldSkills Europes (WSE) styrelse i över nio år, varav två som styrelseordförande. WorldSkills Europe är bakgrundsorganisationen för EuroSkills-tävlingarna. I sitt blogginlägg berättar Teija vad som har hänt under de senaste åren.

Teija_Ripattila_1920.jpg

Jag har över nio år av arbete på WorldSkills Europe bakom mig. Jag är mycket tacksam och glad över denna erfarenhet och alla de människor jag har fått arbeta med under de senaste åren.

Min resa i styrelsen började år 2014 då jag valdes till strategiansvarig för WorldSkills Europes styrelse. I detta förtroendeuppdrag följde jag i Eija Alhojärvis ansedda fotspår. Eija är en av WorldSkills Europes stiftande medlemmar. Mitt första år i styrelsen gick mestadels åt att lära mig ”husets rutiner”. När jag hade fått koll på helheten var det lättare att vara mig själv och arbeta på mitt eget sätt ur en yrkeslärares synvinkel. I en internationell organisation är representanterna för olika länder och deras kulturella skillnader kryddan i arbetet, men det medför också sina utmaningar i arbetet.

Under årens lopp har jag märkt att finländarnas yrkesskicklighet, lugn och förmåga att se saker som helheter ur många olika synvinklar är orsakerna till att vi uppskattas ute i världen. Därför vill man ha oss i krävande uppgifter även i Skills-världen.

År 2014 hade WorldSkills Europe inget eget sekretariat, utan organisationen leddes av verksamhetsledaren för WorldSkills Netherlands, Jos de Goey. WSE:s styrelse förde organisationen framåt tillsammans med den nederländska Skills-organisationens sekretariat.

År 2017 förnyades WSE:s styrelse och Dita Traidas från Lettland valdes till ordförande. Samtidigt grundades ett eget sekretariat för WorldSkills Europe, på vilket bland annat Maria Atzmon från Skills Finland började arbeta på deltid. Organisationen började växa och utvecklas under ledning av verksamhetsledare Laurence Gates. Då kunde styrelsemedlemmarna koncentrera sig allt mer på organisationens strategiska riktlinjer och lämna det praktiska arbetet till sekretariatet.

Till ordförande under undantagsförhållanden

Teija_kollaasi1.jpg

Tävlingen EuroSkills Graz 2020 skulle ordnas i september 2020. Efter att coronapandemin stängt av världen beslöt vi att skjuta upp tävlingen med ett år. En annan viktig händelse det året var att vi äntligen lyckades föra in hållbar utveckling i organisationens strategi.

Tävlingen EuroSkills Graz 2021 ordnades trots pandemin. Styrelsen sammanträdde varannan vecka under sommaren, och vid varje möte var vi tvungna att fundera på i vilket skede tävlingarna ännu kan ställas in om coronasituationen förvärras. Tävlingen genomfördes med stöd av österrikarnas yrkeskunskap och ihärdighet, och vi lärde oss hur man kan ordna ett coronasäkert evenemang.

Efter EuroSkills-tävlingen i Österrike utnämndes jag till ordförande för WorldSkills Europes styrelse. Min huvudsakliga uppgift var att förnya organisationens förvaltning.

Vi var alla lyckliga men trötta efter evenemanget i Österrike. Vi började förbereda evenemanget EuroSkills St. Petersburg 2023 med tanken att coronapandemin snart är över och vi kommer till det nya normala. Vad lite vi visste då. När Ryssland anföll Ukraina i februari 2022 var det omedelbart klart att den kommande tävlingen inte kan ordnas i Ryssland.

Under våren ordnade vi flera Zoom-möten för medlemsländerna: vi ville hålla fast vid reformen av förvaltningen, men dessutom sökte vi en ny tävlingsarrangör för att ersätta Ryssland. Vid generalförsamlingen i Polen i juni 2022 godkände medlemmarna både förslaget till reform av förvaltningen och Polen som arrangör av EuroSkills-tävlingen 2023. Min regeringsperiod borde ha upphört vid detta möte efter att ha pågått i maximitiden på åtta år, men medlemmarna bad mig att fortsätta fram till tävlingen 2023. Då började en kapplöpning mot tiden.

EuroSkills 2023 gjorde det omöjliga möjligt

Tävlingsorganisationerna har vanligtvis fyra år på sig att ordna tävlingen, och nu hade vi bara 15 månader. Den polska tävlingsorganisationen arbetade hela den tiden fullt ut tillsammans med WorldSkills Europes sekretariat och styrelse så att tävlingen kunde ordnas i september 2023. Jag kommer alltid att minnas denna tävling som ett bevis på hur man genom att arbeta tillsammans och värdesätta andras kompetens kan möjliggöra det omöjliga. Jag lyfter på hatten för Polens EuroSkills 2023-organisation och WorldSkills Europes sekretariat!

Mitt ordförandeskap upphörde efter EuroSkills-tävlingen 2023. Det var fint att avsluta ordförandeskapet just efter tävlingen: tävlingsveckan blev oförglömlig. Till ny ordförande för WorldSkills Europe valdes Guillaume Suteau från Frankrike. Han har suttit i föreningens styrelse sedan 2015. Ett av förvaltningens reformobjekt var just att man i fortsättningen endast kan välja en sådan person till styrelseordförande som redan under en tid varit i styrelsen och förstår organisationens verksamhetskultur. Ingen av oss är oersättlig, och därför överlät jag med tillförsikt mitt uppdrag till Guillaume. Han vet vad som är bäst för WorldSkills Europe.

Arbetet mot ett gemensamt mål fortsätter

Teija_kollaasi2.jpg

I dag kan jag bara undra vart dessa 9,5 år i styrelsen gick. Under denna tid var fem olika personer styrelseordförande. Det torde för sin del beskriva takten och förändringarna i organisationen. Dessa år lärde mig mycket yrkesmässigt, men också personligt.

Numera älskar jag att skriva och hålla tal. Jag gillar att hantera svåra situationer, för jag vet att jag är bra på det. Jag märkte att teamarbete lämpar sig för alla slags organisationer: med WSE:s styrelse var det mycket lärorikt och effektivt. Styrelseledamöterna Guillaume Suteau, Patrik Svensson, Ben Blackledge och Terry Cooke bildade en riktig Dream Team med mig. WorldSkills Europes sekretariat fick i lugn och ro utföra sitt eget arbete medan styrelsen koncentrerade sig på sina egna uppgifter.

Mitt internationella nätverk och därigenom också Skills Finlands nätverk växte och vi fick nya samarbetspartner. Uppskattningen av finländsk kompetens har ökat ytterligare. Genom styrelsearbetet kunde vi också säkerställa att WordSkills Europe och EuroSkills-tävlingarna utvecklades i rätt riktning för Finland.

För närvarande fortsätter jag mitt arbete som ansvarig mästartränare vid Skills Finland. Dessutom är jag Finlands officiella delegat i EuroSkills-tävlingen och lagledare i WorldSkills-tävlingen. Mitt framtida mål är också att hitta nya utmaningar på det internationella Skills-fältet. Just nu är det dock fortfarande dags att bearbeta det jag upplevt och ta det lugnt en stund.

Åren har rymt mycket glädje och roliga stunder, men också sorg och svåra saker. Många kollegor har avlidit och många nya har kommit med i verksamheten. Det har också hänt mycket i mitt personliga liv. Det har varit viktigt att komma ihåg att det också är bra att ha andra saker i livet vid sidan av arbetet. När vi talar om Skills-familjen och Skills-viruset kan jag bekräfta båda helt och hållet. I bästa fall är vi en stor familj som arbetar mot ett gemensamt mål: att trygga en bra framtid för de unga. Det har jag alltid upplevt som min livsuppgift och haft i åtanke under alla dessa år.