Skip to main content

Mentorn hjälper på vägen mot framtida framgångar

Skills Finlands mentorprogram för samman unga som har meriterat sig i tävlingsverksamhet och erfarna företagare. Vi intervjuade Minna Ala-Penttilä som har tävlat i hårfrisering och hennes mentor, företagare inom hårbranschen Pirjo Honkanen.

HSRZ8457rev.jpg

Syftet med mentorprogrammet har varit att hjälpa unga som klarat sig bra i internationella tävlingar att fundera på följande steg på vägen. Ska man bli företagare? Hur får man kontakter som är viktiga för den egna karriären? Mentorn kan med sitt eget exempel visa olika möjligheter och erbjuda sina tankar om vilken riktning det lönar sig för den unga att ta.

Minna Ala-Penttilä, som tävlar i hårfrisering, har deltagit i Mästare-tävlingen 2018 och 2019. Första gången kom hon på andra plats och när hon deltog för andra gången tog hon hem guldet. Hon har sedan 2019 ingått i Skills Finlands träningsteam för hårfrisering och aktivt tränat i Helsingfors för EM och VM i yrkesskicklighet. Deltagandet i WorldSkills-tävlingen ställdes in på grund av coronapandemin, men hösten 2023 representerade Minna Finland i EuroSkills-tävlingen i Polen. Det flitiga tränandet gav resultat och Minna kom på sjunde plats och fick medaljen Medallion for Excellence som ges för en prestation som är bättre än genomsnittet i grenen.

Minna anmälde sig till mentorprogrammet och fick Pirjo Honkanen, som har 47 års erfarenhet av branschen, som sin egen mentor. Pirjo grundade sitt företag Hiusmuotoilu Point år 1988. Hon har deltagit aktivt i utvecklingen av sin egen bransch och har också själv tävlat i början av sin karriär.

Programfyllda mentoreringsdagar

I planeringen av mentorskapet utgick Pirjo från det Minna berättat att hon är intresserad av.

– Minna berättade att hon är intresserad av tävlingar, tilläggsutbildning samt undervisnings- och utbildningsarbete inom branschen. Utifrån detta sökte jag bland mina egna kontakter personer som skulle passa Minnas intressen, berättar Pirjo.

Eftersom Minna bor i Vasa och Pirjos kontakter jobbar i huvudstadsregionen, beslöt man att genomföra mentorskapet i form av ett två dagar långt möte. De har reserverat tid för ännu ett möte där de kan prata om upplevelserna efter att ha hunnit smälta dem lite.

Under det två dagar långa mötet träffade Minna och Pirjo Wellas utbildningsdirektör Milla Partonen, som berättade om sin egen väg och sitt arbete på Wella. De fick också se hur företaget förberedde sig för en utbildning för lärare vid 50 yrkesinstitut.

Harri Åkerberg, grundaren av frisörsalongen Atmos Helsinki, har en gång i tiden varit läroavtalsstuderande hos Pirjo. Harri har tävlat mycket och varit framgångsrik även i internationella tävlingar där bedömningarna görs utifrån ett fotografi. Harri gav tips om deltagande i bildtävlingar och lovade även i fortsättningen sparra Minna om hon deltar i en bildtävling.

– I WorldSkills- och EuroSkills-tävlingarna bedöms också arbetandet och det färdiga arbetet i 360 grader. Minuspoäng får man till exempel om man inte sopar upp håret från golvet. I bildtävlingarna väljs en bild som tagits från valfri vinkel. Håret, modellen, fotografen, bildvinkeln, modellens ställning, smink, kläder och accessoarer måste alla vara noggrant genomtänkta så att det egna arbetet skiljer sig positivt från de övriga, berättar Minna om skillnaderna mellan olika tävlingar.

Minna fick också träffa Piatu Puhakka, som stylar om kunder som söker en ny stil runt om i Finland. Piatu är bekant från tv-programmet Kymmenen vuotta nuoremmaksi. Han har ett populärt konto i sociala medier, så han gav Minna råd i frågor som gäller sociala medier och berättade också hur han förhåller sig till att allt inte alltid går som planerat.

Till sist besökte duon ännu Importfirman Frameda för att bekanta sig med dess produkter och verksamhet. Under besöket fick Minna också det importperspektiv hon saknade.

Artikeln fortsätter efter bilden.

mentorointi01.jpg

Tillbaka hem nöjd och många erfarenheter och idéer rikare

Båda var nöjda med mentorskapets innehåll. De innehållsrika dagarna gav också mentorn mycket nytt.

–För mig var dagen en otroligt fin upplevelse, det var fantastiskt att få följa med Minna. Jag arbetar huvudsakligen på en salong, så jag fick också själv ett informationspaket om vad som pågår för tillfället, till exempel i fråga om fotografering och import, säger Pirjo.

– Som person är Minna entusiastisk och ivrig att lära sig och utvecklas. Hon hade ödmjukhet att ta emot information och uppskattar kunskap och lång erfarenhet. Det var underbart att se och det var fint att tillbringa tid med henne. Detta ökade tron på den egna branschen och på att det finns människor som vill föra branschen framåt, berättar Pirjo om vad hon fått ut av mentorskapet.

Minna var nöjd med mentorprogrammet och ger sin mentor rikligt med beröm:

–Pirjo hade ordnat ett utmärkt program för mig. Det var också ytterst inspirerande att höra hennes egen historia och om företagets tillväxt!

Alltid mot något nytt

Båda anser att det bästa med den egna branschen är att ständigt förnya sig. Branschen utvecklas hela tiden och man måste hela tiden lära sig nytt om produkter, tekniker och kundservice. Pirjo har också sett hur sociala medier har revolutionerat branschen. Förutom att arbetet måste göras väl måste man också se till att man har synlighet i sociala medier.

– I det här skedet av livet och karriären har jag redan sett och gjort allt, så man kan ge sig själv rätt att stiga åt sidan. Passionen för arbetet och viljan att betjäna kunderna väl har inte slocknat. Jag bestämde redan som 7-åring att jag vill bli frisör och jag väljer fortfarande lika, säger Pirjo.

Minna är bara i början av sin karriär, men viljan att lära sig nytt är stor. Hon blev färdig dam- och herrfrisör 2019 och frisörmästare 2024. På hösten fortsätter hon studera till estenom vid yrkeshögskolan Laurea på campuset i Dickursby. Samtidigt tänker hon fortsätta arbeta inom den egna branschen vid sidan av studierna.

Information om mentorprogrammet

Mentorprogrammet har genomförts i två år med stöd av Yksityisyrittäjäin säätiö. Möjligheten har erbjudits alla unga som deltagit i tävlingarna WorldSkills 2022 och EuroSkills 2023. Av dem har 12 tagit tillfället i akt och fått en egen företagarmentor via Skills Finland. I samband med anmälan har man bett tävlandena om tilläggsuppgifter, särskilda intressen inom branschen eller intresse att eventuellt grunda ett företag för att hitta lämpliga mentorer.

Programmet innehåller möten antingen ansikte mot ansikte eller via nätet. Mötena och innehållet i dem varierar enligt den ungas behov. I början av programmet funderar mentorn och personen som ska mentoreras tillsammans på vad den unga funderar över och vilka eventuella mål den unga har för mentorskapet. Ingen lön betalas för mentorskapet, utan alla mentorer som deltar i programmet deltar med sin egen frivilliga insats.

Utöver Minna och Pirjo var deltagarna i programmet under säsongen 2023–2024 Heikki Miinalainen, tävlande i webbutveckling, mentor Joni Aaltonen (Inscripta), Eleonora Lehvonen, tävlande i grenen målning och tapetsering, mentor Johanna Oras (Taidekartano Johanna Oras), företagargrenens Axel Asplund, mentor Monika Ahlskog (Nooga), Mirva Alasjärvi inom skönhetsvård, mentor Marjo Fischer (Kauneuskeskus Fenix).