Skip to main content

Övningstävlingarna hjälper alla att lyckas – "Vi förverkligar en gemensam passion oberoende av land och plats"

Konditorgrenen ordnade ett internationellt övningsläger vid Saimaan ammattiopisto Sampo, dit alla WorldSkills-deltagarländer i grenen bjöds in. Aktörerna inom grenen har märkt att det lönar sig att träffas och dela information.

kondiittorit2.jpg

Pastry Camp som anordnades av konditorgrenen var en succé. Den tredje från vänster är EuroSkills-huvudexpert Outi Suopanki, den femte från vänster är Skills-grenchef Markku Vengasaho. I mitten utbildaren Guilherme Guise.

Under Mästare-veckan var det liv i luckan på Saimaan ammattiopisto Sampo. På tävlingsveckans fredag anlände en mängd gäster som mer sällan ses där till bagare-konditorernas arbetssalar när veckoslutets övningsläger Pastry Camp Finland som Finland organiserade inleddes.

– Målet med lägret är att få bekanta sig med andra länders tävlande och domare, eftersom det gör det mycket lättare att agera i själva tävlingen. Vår mission är att synliggöra konditoribranschen globalt. Vi förverkligar alla en gemensam passion, oberoende av land och plats, vi kan samlas var som helst, kommenterar Skills-grenchef Markku Vengasaho på Sampo.

Övningslägret ordnades för första gången i fjol och utifrån de goda erfarenheterna beslöt man att fortsätta traditionen. I år skickades inbjudan till alla länder som deltar i grenen Pâtisserie and Confectionery i tävlingen WorldSkills 2024. Det kom till slut deltagare (tävlande och expert) från fem länder: Österrike, Holland, Hong Kong, Schweiz och Taipei i Kina.

– Det här är första gången vi är på läger i Finland. Jag hörde så mycket gott om lägret förra året att vi nu bestämde oss för att delta. Övningstävlingarna är ett bra sätt att bekanta sig med representanter från andra länder och lära sig bland annat stresshantering. Man lär sig alltid något nytt på lägren, kommenterar Cees Bakker, som har varit Hollands expert sedan 2015.

Från Finland deltog tävlande Erika Ukkonen och expert Juliana Hokkanen från Esedu samt grenchef Markku Vengasaho och Euroskills-huvudexpert Outi Suopanki från Sampo i lägret.

 

Träningshelgens tidtabell

kondiittorit3.jpg

Övre raden till höger: Erika Ukkonen från Finland och Yi-Jhen Chen från Taipei i Kina tillreder efterrätter. Nedre raden till vänster: WorldSkills 2024-experterna. Efterrätterna är resultat av fredagens utbildningsdag.

Torsdag
Delegationerna reste till Villmanstrand. Delegationerna betalade själva sina resekostnader, men de övernattade på samma hotell på gångavstånd från utbildningsplatsen.

Fredag
Utbildning i tillverkning av efterrätter och chokladdekorationer, utbildarna Guilherme Guise och Eija Kuningas. På kvällen hade man möjlighet att bekanta sig med andra under en gemensam middag.

Lördag
Möjlighet att bekanta sig med finländsk kultur och finländska smaker. Under ledning av expert Juliana Hokkanen gjordes blåbär i degskal (mustikkakukko) och andra efterrätter med finländska bär. Under ledning av Markku Vengasaho fick gästerna tillverka traditionella karelska piroger och flera av länderna bad om receptet. På kvällen fick gästerna njuta av stugliv, bastubad, simning och finländska smaker.

Söndag
Tävlingen: uppgiften var att göra två marsipanbjörnar och ett sockerarbete med temat olympiska spelen i Paris. Experterna fick också öva på arbetet som domare.

Lägret kostade 250 euro/land för att täcka materialkostnaderna. Varje deltagare bekostade själv sina egna rese- och inkvarteringskostnader.

Atmosfären och arrangemangen fick beröm

kondiittorit_1.jpg

Tävlandena och experterna med färdiga sockerarbeten. Från vänster Schweiz, Österrike, Nederländerna, Taipei i Kina, Finland och Hong Kong.

Lägret blev mycket populärt även i år. Gästerna gav särskilt beröm för den öppna och varma atmosfären och de välskötta arrangemangen. Försommaren i Finland och det vackra vädret under veckoslutet erbjöd en fantastisk tidpunkt för att bekanta sig med Finland.

– Vi fick beröm av experterna också i efterhand, en expert berättade ännu en vecka efter lägret att hen fortfarande är helt förbluffad över vår gästfrihet och nivån på våra lägerarrangemang. Vi fick inbjudningar till svarsbesök och vi kom också överens om framtida samarbetsmönster i form av utbildningar, berättar Outi Suopanki.

Markku och Outi planerar att fortsätta verksamheten och nästa år ordna en egen Pastry Camp för dem som förbereder sig för EuroSkills-tävlingen.

Också tävlandena berättade att de lärt sig mycket nytt.

– Jag är riktigt nöjd med lägret och jag är tacksam för att jag fick delta. Jag minns framför allt hur skickliga de andra tävlandena är! Jag lärde mig särskilt nya sockertekniker och fick massor av inspiration för framtiden. Jag ser verkligen fram emot sommarens träningar och tävlingsgenomgångar, kommenterar Finlands tävlande Erika Ukkonen, som just vann guld i Mästare i grenen bagare-konditor.

Pastry Camp fick stöd av William ja Ester Otsakorven Säätiö.

Läs mer om grenens träning på finska (kondiittorimestarit.fi)

Text och bilder: Anni Ketola