Skip to main content

Nya riktlinjer för träningssystemet

Skills Finlands regering har dragit upp nya riktlinjer för Finlands EuroSkills- och WorldSkills-mästarträningssystem.

Suomen_joukkue_1920.jpg

Med hjälp av mästarträningen för tävlande utvecklas den finländska yrkesutbildningen. Bild från tävlingen EuroSkills Gdansk 2023. Bild: Klaudia Chojnacka / WorldSkills Europe.

Skills Finland har utvecklat ett träningssystem vars mål är att öka arbetskraftens kompetens, utveckla yrkesutbildningens image och kvalitet samt stärka samarbetet mellan företag och läroanstalter.

Det riksomfattande träningsnätverket består av yrkesläroanstalter och företag.
Utbildade Skills-grenchefer och -mästartränare ansvarar för träningen.
Under träningen avlägger de unga yrkesexamina, specialyrkesexamina eller delar av dem.

Målet är att utveckla nya undervisningsmetoder och fördjupa samarbetet mellan yrkesutbildningen och näringslivet.

Träningen för varje gren koordineras av en Skills-grenchef. En expert, dvs. en domare, från Finland åker till de internationella tävlingarna till varje gren dit vi skickar tävlande. Hen deltar i den tävlandes träning tillsammans med närtränarna.

Riktlinjerna för träningssystemet

Skills Finland rf:s styrelse har vid sitt möte den 31 augusti 2023 dragit upp följande riktlinjer.

1. Finland skickar inte experter till tävlingarna utan tävlande

Huvudexperten och vice huvudexperten kan åka till tävlingarna utan en tävlande. Bakgrundsorganisationen till experten i en ny gren kan besluta om experten ska skickas utan en tävlande. I övriga fall kan experten inte åka utan en tävlande.

2. Experten och grenchefen ska vara olika personer

Man vill ha så många olika aktörer som möjligt i träningsringen för att träningen och kompetensen ska fördelas mellan flera lärare och läroanstalter. Om en gren saknar grenchef innebär det att grenen inte har någon fungerande träningsring, och därför deltar Finland inte i dessa grenar i WorldSkills- och EuroSkills-tävlingarna. Om det bara finns en aktör i grenen upphör ofta grenens verksamhet helt när hen slutar. När det finns flera aktörer är kontinuiteten garanterad.

3. Olika personer väljs till EuroSkills- och WorldSkills-experter

Med flera olika aktörer blir kompetensen mer utbredd, och olika personer kan vid behov fungera som varandras ersättare. Om det bara finns en aktör i grenen upphör ofta grenens verksamhet helt när hen slutar. När det finns flera aktörer är kontinuiteten garanterad.

Om det bara finns en sökande kan samma person väljas till expert i den andra tävlingen. Nya experter intervjuas alltid före valet, och dessutom när det är fråga om en erfaren expert bedöms hens prestationer i tidigare tävlingar.

Mer information

Teija Ripattila
ansvarig mästartränare
040 455 2020
teija.ripattila@skillsfinland.fi