Skip to main content

Arbetet med att utveckla WorldSkills yrkesskicklighetsstandarder fortsätter

WorldSkills-tävlingarnas grenar och deras uppgifter grundar sig på gemensamt fastställda krav på yrkesskicklighet (WorldSkills Occupational Standards). Finland deltar aktivt i utvecklingsarbetet.

De gemensamt fastställda kraven på yrkesskicklighet, dvs. standarderna, ger tävlingsdeltagarna en enhetlig utgångspunkt och hjälper de nationella lagen att förbereda sig inför tävlingarna. WorldSkills standarder publicerades första gången 2012.

Examenskrav är inte samma sak som krav på yrkesskicklighet

Alla av WorldSkills 89 medlemsländer har egna nationella krav på yrkesskicklighet på samma sätt som examensgrunderna i Finland har fastställts av Utbildningsstyrelsen. I WorldSkills-tävlingen ska olika länders krav kombineras så att det är möjligt för alla medlemsländer att delta i tävlingen.

WorldSkills krav på yrkesskicklighet är dock inte samma sak som examenskrav. Båda grundar sig visserligen på kompetensmål, men kraven på yrkesskicklighet betonar i högre grad efterfrågan på arbetsmarknaden och verkliga arbetsuppgifter.

Tutkintovaatimukset vs. ammattitaitovaatimukset  Eri maiden TUTKINTOVAATIMUKSET: Keskittyvät tarjontaan (koulutetut henkilöt). Valmistavat työelämään tai uralle. Korostavat laajoja taitoja ja tietoja. Noudattavat koulutusjärjestelmien viitekehyksiä.  WorldSkills AMMATITAITOVATIMUKSET:  Keskittyvät kysyntään (työn vaatimukset). Kuvastavat todellisia työtehtäviä. Korostavat tiettyihin työtehtäviin liittyviä taitoja. Noudattavat työmarkkinoiden hierarkioita.  Mistä hämmennys johtuu? Ammattitaitovaatimuksia käytetään tutkintovaatimusten suunnittelussa, joten sisällöt voivat olla samankaltaisia. Molemmat perustuvat osaamistavoitteisiin. Tutkintovaatimukset tunnetaan paremmin, joten WSOS voidaan olettaa samanlaiseksi.  Tärkein ero: Ammattitaitovaatimukset keskittyvät työhön. Tutkintovaatimukset sisältävät työn ja laajempia tavoitteita.

Standarderna uppdateras i ett omfattande samarbete

Standarderna uppdateras vartannat år i samarbete med tävlingsexperter, läroanstalter och företag inom olika branscher. I WSOS-arbetsgruppen som koordinerar uppdateringen deltar Jenny Shackleton, Sally Messenger, Eija Alhojärvi och Teija Ripattila.

Gruppen delar ansvaret för att uppdatera standarderna för olika tävlingsgrenar i samarbete med experter från olika länder. I arbetet beaktas olika länders utbildningspraxis samt företagens och branschens framtida behov. Efter varje WorldSkills-tävling skickas dessutom en enkät till de centrala aktörerna i grenen om ett eventuellt behov av att uppdatera standarderna. Grenarnas experter förmedlar sina egna företagskontakters kontaktuppgifter till arbetsgruppen och på så sätt får man också med så många företag som möjligt i utvecklingsarbetet.

Dessutom deltar medlemmarna i WSOS-arbetsgruppen i utredningar om utnyttjandet av artificiell intelligens i utvecklingen av standarder. Till WorldSkills International anställs under 2025 personer som ansvarar för standardarbetet och gruppen deltar i rekryteringen av dem.

Utöver att uppdatera standarderna arbetar WorldSkills samtidigt också med att förnya urvalet av grenar (skills portfolio). Detta innebär förutom att ta med nya grenar, även att besluta vilka grenar man kan avstå från eller vilka grenar som kan slås samman. Arbetsgruppen behandlar som bäst 26 nya grenförslag. De slutliga besluten fattas av WorldSkills generalförsamling. WorldSkills har bett intresserade från olika länder delta i gruppen. Från Finland har Tapio Kattainen anmält sig till gruppen. Han har lång erfarenhet av tävlingsverksamhet i olika roller, till exempel som Mästare2017-tävlingschef, Skill Advisor, expert och Mästare-huvuddomare.

Deltagandet gynnar också Finland

År 2024 har Skills Finlands toppträningschef Teija Ripattila deltagit som expert i utvecklingen av standarderna. För arbetet har Skills Finland fått understöd av Ami-stiftelsen. Från och med början av 2025 har två dagar per vecka reserverats av Teijas arbetstid för WorldSkills-arbetet, varav hälften via anställning av WorldSkills International.

– Finland deltar aktivt, eftersom vårt sätt att förena utveckling av yrkesutbildning och tävlingsverksamhet inte är en självklarhet överallt. Vi kan alltså dela med oss av goda exempel och försök med andra länder, säger Teija.

– Vi vill vara med och påverka hur kraven på yrkesskicklighet fastställs i olika grenar på internationell nivå. Det hjälper yrkeslandslaget att förbereda sig. I det här arbetet har alla våra experter också en viktig uppgift. Via experterna får vi dessutom den senaste informationen till läroanstalter och företag i Finland, vilket stärker tävlingsverksamhetens effektivitet, berättar Teija om fördelarna med att delta i standardarbete.

Lisätietoja

Teija Ripattila

Ansvarig mästartränare
040 455 2020
teija.ripattila@skillsfinland.fi