Skip to main content

MEDDELANDE: Finländsk spetskompetens på världsscenen – Franskheten syns i tävlingsuppgifterna

Finlands yrkeslandslag består av 22 mästare inom sin bransch. Laget möter mästare från resten av världen i tävlingen WorldSkills Lyon 2024 som inleds på onsdagen. På söndagen får vi se hur många medaljer Finland får den här gången.

joukkue lähettämistilaisuudessa.jpg

Finlands yrkeslandslags tävlande och domare. Bild: Laura Luomalehto.

Finland har deltagit i den internationella WorldSkills-tävlingen i yrkesskicklighet sedan 1989. Från tävlingen som ordnas vartannat år har Finland tagit hem medaljer alla utom två gånger.

I år deltar tävlande i Finlands landslag i 20 grenar där man testar färdigheterna inom respektive bransch och yrke under fyra intensiva tävlingsdagar. I uppgifterna tävlar man också mot tiden; högklassiga resultat måste uppnås inom snäva tidsfrister. I flera grenar är uppgifterna hemliga fram till tävlingens början.

Hemliga uppgifter och nästan omöjliga utmaningar

Till exempel i grenen Aircraft Maintenance måste den finländska tävlanden Piia Pirhonen och hennes bakgrundsteam förutseende gissa vad som kommer att hända. Sannolikt är en av de fem uppgifterna att kontrollera ett flygplans kolfiberkonstruktion, där man knackar på skadeområdet med en liten inspektionshammare och skadorna ska upptäckas med hjälp av hörsel- och synsinnet. Därefter slipas skadan upp och repareras.

Även i grenen Chemical Laboratory Technology är uppgiften helt hemlig. Tävlaren Toivo Särkkinens gren är med som WorldSkills-gren först för tredje gången. De tävlande får först i början av varje tävlingsfas en arbetsbeskrivning enligt vilken de börjar utföra uppgiften. De ska bland annat bereda lösningar samt behandla prover för mätningar eller analyser, utföra mätningar med olika analysinstrument, beräkna slutresultaten och rapportera dem. Arbetet ska utföras så perfekt som möjligt på kort tid för att man ska klara sig i tävlingen.

En del av uppgifterna låter också nästan omöjliga att utföra. Eeli Grén, som tävlar i grenen Web Technologies, ställs inför en svår situation, eftersom man inte alls får använda internet eller artificiell intelligens i grenen. En tekniskt fungerande webbapplikation med bra användbarhet ska kodas utifrån det egna minnet och den egna kunskapen. Endast handböcker på programmeringsspråket får användas.

Franskheten syns

I WorldSkills-tävlingarna syns värdlandet ofta i uppgifternas teman. I år har till exempel bagargrenen temat Eiffeltornet.

I grenen Landscape Gardening gör Veeti Lindroth och Pietu Ponkkonen under tävlingsdagarna ett 50 kvadratmeter stort gårdsområde där elementen är sten- och träbyggande, vattenfunktion och plantering. Som förhandsinformation har de tävlande fått bilder som hänvisar till trädgårdar i fransk stil. Tävlingsuppgiften kan alltså visa sig omfatta element i anslutning till trädgårdar i fransk stil.

Grönbyggande är en mycket praktisk och intressant gren att följa. Tävlingsdeltagarnas prägel syns för allmänheten när tävlingsområdet byggs vidare. Spänningen hålls dock på topp ända till slutet, eftersom bedömningen också omfattar mätning och uppgifterna utförs med några millimeters noggrannhet.

Medan grönbyggandet är på millimetern exakt ska konditorerna vara noggranna med gram. Erika Ukkonen, som tävlar i grenen Pâtisserie and Confectionery, har tillsammans med sitt träningsteam skapat recept med 0,1 grams noggrannhet. I tävlingsuppgifterna tillverkas tårtor, bakverk, kex, konfekt samt choklad- och sockerskulpturer. Alla tävlingsarbeten ska byggas upp kring tävlingens tema, som i år är den franska handdocksteatern och dess berömda karaktär Guignol.

Traditionella och nya grenar

Många WorldSkills-grenar är traditionella yrken som är bekanta även för personer som inte är insatta i yrkesutbildning.

Till exempel i fråga om målning och tapetsering (Painting and Decorating) kan även en oinsatt person se och uppfatta vad som händer när väggen täcks av tapet eller målfärg. Tävlande Laura Lampi måste dock fundera på hur arbetet kan utföras effektivt, men felfritt. Ofta är snabbheten det som skiljer de bästa från resten. När grundarbetena utförs effektivt blir det tid över för finslipning.

Även kosmetolog Mirva Alasjärvis gren Beauty Therapy är bekant för många. I den görs alla vårdhelheter inom skönhetsbranschen, från traditionella ansikts-, hand- och fotbehandlingar till trendiga behandlingar av fransar och ögonbryn samt smink. Värdlandets tema kan synas till exempel i nagelkonstens motiv.

Vissa grenar lyfter fram framtidens kompetens, vars termer allmänheten ännu inte känner till. En av de nyaste och mest aktuella grenarna är pargrenen Industry 4.0, i vilken Daniel Alenius och Eeli Pulkkinen tävlar. Inom industrin pågår som bäst en övergång till sådan kompetens som mäts i tävlingsuppgifterna. Under tävlingens gång torde också publiken lära sig hur virtuella tvillingar och virtuella användning kan utnyttjas i framtidens arbeten.

VM i yrkesskicklighet WorldSkills Lyon 10–15.9.2024

  • Tävlingen WorldSkills Lyon 2024 omfattar sammanlagt 62 grenar som representerar olika yrken inom yrkesutbildningen, från närvårdare till svetsare och från kock till elmontör.
  • I största delen av grenarna är de tävlande högst 23 år gamla yrkeskunniga toppexperter. Det deltar totalt 1 500 tävlande från runt om i världen.
  • 250 000 besökare väntas till mässcentret Eurexpo Lyon.
  • Från Finland deltar det officiella yrkeslandslaget med 22 tävlande som deltar i 20 grenar i tävlingen.
  • Varje finländsk tävlande har som mål att uppnå utmärkelsen Medallion for Excellence, som beviljas för en prestation som åtminstone är bättre än genomsnittet för grenen.
  • I varje gren deltar också en finländsk expert som fungerar som domare och sakkunnig för grenen. Experterna är ofta yrkeslärare och de träningen av de tävlande görs som en del av samarbetet mellan yrkesutbildningen och arbetslivet.
  • Skills Finland rf sammanställer och skickar Finlands lag till tävlingen och koordinerar landslagsverksamheten. Föreningen samarbetar intensivt med yrkesläroanstalterna. De tävlande väljs med öppna kval.
  • Utöver WorldSkills-tävlingen deltar också yrkeslandslaget i EuroSkills- och Abilympics-tävlingarna. Nästa EuroSkills-tävling ordnas i Herning, Danmark, 2025 och Abilympics-tävlingen för yrkeskunniga som behöver särskilt stöd ordnas i sin tur i Helsingfors, Finland, 2027.
  • Finländarna har deltagit i internationella tävlingar i yrkesskicklighet sedan 1989 och vunnit sammanlagt över 140 medaljer. Endast 1989 och 2022 har vi blivit utan medaljer.

Mer information

Meddelandet på STT

Lagledare Teija Ripattila, puh. 040 455 2020, teija.ripattila@skillsfinland.fi

Kommunikationschef Katja Katajamäki, puh. 040 732 0691, katja.katajamaki@skillsfinland.fi