Skip to main content

Mästare-priserna uppmuntrar till att beakta företagande, hållbar utveckling samt arbetssäkerhet och arbetshälsa i grenarna

Under Mästare2024 belönades klädsömnad, hästskötsel och rengöringsservice med vandringspriser för gemensamma teman.

Taitaja2024_Juhannustanssit_muotinäytös.jpg

Vaatteenvalmistus, kauneudenhoito, hiusmuotoilu ja floristiikka järjestivät päättäjäisiin muotinäytöksen, jossa esiteltiin kilpailutöitä. Kuva: Skills Finland / Anton Gaudillat (Savon ammattiopisto)

Mästare-tävlingens gemensamma teman är företagande, hållbar utveckling samt arbetshälsa och arbetssäkerhet. De ska vara tydligt specificerade och motiverade i artbeskrivningen, uppgifterna och bedömningskriterierna för alla arter. Dessutom ska de presenteras för de tävlande och publiken.

Med Mästare-priset belönas de grenar där temana förverkligas och syns bäst. Bedömarna som beslutar om priserna går igenom alla grenar och väljer ut de tre bästa till intervju. Dessa intervjuas under finalveckan och en vinnare i de tre kategorierna belönas på avslutningsdagen med ett vandringspris och diplom.

Hållbar utveckling: hästskötsel

Priset för hållbar utveckling gick till hästskötsel, som ordnades på distans vid Ylä-Savon ammattiopistos verksamhetsställe i Ysaon Hingunniemi. Anu Salo från Savon ammattiopisto och Katja Katajamäki från Skills Finland fungerar som bedömare av hållbar utveckling. Bedömarna fäste bland annat uppmärksamhet vid hur djurens välbefinnande hade beaktats i grenen och hur resurseffektiviteten var i skick ända till den sista hästskosömmen.

Läs mer: Grenen för hästskötseln betonade djurens och människornas välbefinnande

Arbetarskydd och arbetshälsa: rengöringsservice

Rengöringservicen fick priset för arbetssäkerhet och välbefinnande. Prisjuryn konstaterade bland annat att man under introduktionen gav handledning i riktiga ergonomiska arbetsmetoder och även gav handledning i hur robotik, maskiner, apparater och ämnen används på rätt sätt. I arbetshälsan hade man fäst uppmärksamhet vid jämlikt bemötande, arbetsklimat och samarbete.

Skills Finland tilldelade priset för arbetssäkerhet och arbetshälsa i samarbete med LokalTapiola. Priset bedömdes av Eeva Koskela från LokalTapiola och Tiina Kammonen från Savon ammattiopisto.

Läs mer: Rengöringsservice medförde ny teknik till tävlingsuppgifterna

Företagande: klädsömnad

Skills Finland tilldelade Mästare-priset för företagande i samarbete med Företagarna i Finland och Mikko Kinnunen från Företagarna i Finland och företagare Eemil Pakarinen från EP Steel & Machine var bedömare av Mästare-priset för företagande.

I motiveringen betonade bedömarna till valet ett intensivt företagssamarbete, en uppgift som betonar kundservice och en bedömning som i stor utsträckning betonar företagande. Även vilohörnan ”hemma hos mormor" fick beröm för det kreativa, experimentella och estetiska grenområdet.

Läs mer: Företagssamarbetet och kreativiteten blomstrade i klädsömnad

Mer information

Katja Katajamäki

Kommunikationschef
040 732 0691
katja.katajamaki@skillsfinland.fi