Skip to main content

Tävlingsyran fortsätter i Frankrike i September – "Målet är att lära sig, växa och vinna VM-guld”

I år är Frankrike värd inte bara för de olympiska spelen och paralympiska spelen, utan också för ett tredje internationellt storevenemang. VM i yrkesskicklighet WorldSkills lockar 1500 unga professionella toppexperter från hela världen till Lyon. Från Finland deltar ett yrkeslandslag på 22 tävlande i tävlingen.

Team Finland Tiedote.jpg

Finlands yrkeslandslag 2024. Bild: Laura Luomalehto.

Mirva Alasjärvi, som tävlar i skönhetsgrenen, har vunnit guld i FM i yrkesskicklighet i Mästare 2022 och EM-silver i EuroSkills-tävlingen hösten 2023. Målen är höga i VM-tävlingen.

– Mitt mål är att lära mig, växa och vinna VM-guld. Förberedelserna har gått enligt planerna. Tävlingsresan ger också mycket med tanke på mina framtida yrkesmässiga mål, berättar Alasjärvi. Hon vill även i fortsättningen vara med i tävlingsverksamheten och dela med sig av sin egen kompetens till exempelvis  kommande tävlande. I framtiden skulle ett alternativ vara att jobba som lärare.

Finlands lag till tävlingen har valts ut genom kval som är öppna för alla som studerar inom yrkesutbildningen. De tävlande som valts till landslaget tränar sig vid sina egna läroanstalter och på sina arbetsplatser. Man kan delta i VM endast en gång, men tävlingsdeltagarna har samlat tävlingserfarenhet från den nationella Mästare-tävlingen eller från tävlingar inom sina branscher.
Syftet med tävlingsverksamheten är att utveckla den finländska yrkesutbildningen och arbetslivet.

– Internationella tävlingar är en utmärkt plats att se på vilken nivå yrkesutbildningen i Finland är och att lära sig av andra. När en lärare som deltar i tävlingsverksamheten delar med sig av det hen lärt sig i hemlandet utvecklas hela branschen. De tävlande å sin sida är framtidens kreativa experter som utvecklar arbetslivet, säger Skills Finlands verksamhetsledare Maria Ekroth.

VM i yrkesskicklighet WorldSkills Lyon 10–15.9.2024

  • Tävlingen WorldSkills Lyon 2024 omfattar sammanlagt 62 grenar som representerar olika yrken inom yrkesutbildningen, från närvårdare till svetsare och från kock till elmontör.
  • I största delen av grenarna är de tävlande högst 23 år gamla yrkeskunniga toppexperter. Det deltar totalt 1 500 tävlande från runt om i världen.
  • 250 000 besökare väntas till mässcentret Eurexpo Lyon.
  • Från Finland deltar det officiella yrkeslandslaget med 22 tävlande som deltar i 20 grenar i tävlingen.
  • Varje finländsk tävlande har som mål att uppnå utmärkelsen Medallion for Excellence, som beviljas för en prestation som åtminstone är bättre än genomsnittet för grenen.
  • I varje gren deltar också en finländsk expert som fungerar som domare och sakkunnig för grenen. Experterna är ofta yrkeslärare och de träningen av de tävlande görs som en del av samarbetet mellan yrkesutbildningen och arbetslivet.
  • Skills Finland rf sammanställer och skickar Finlands lag till tävlingen och koordinerar landslagsverksamheten. Föreningen samarbetar intensivt med yrkesläroanstalterna. De tävlande väljs med öppna kval.
  • Utöver WorldSkills-tävlingen deltar också yrkeslandslaget i EuroSkills- och Abilympics-tävlingarna. Nästa EuroSkills-tävling ordnas i Herning, Danmark, 2025 och Abilympics-tävlingen för yrkeskunniga som behöver särskilt stöd ordnas i sin tur i Helsingfors, Finland, 2027.
  • Finländarna har deltagit i internationella tävlingar i yrkesskicklighet sedan 1989 och vunnit sammanlagt över 140 medaljer. Endast 1989 och 2022 har vi blivit utan medaljer.

Mer information

Katja Katajamäki

Kommunikationschef
040 732 0691
katja.katajamaki@skillsfinland.fi