Skip to main content

Utbildningssamkommunen Brahe är Årets Skills-aktör

Skills Finlands belöningskommitté valde Utbildningssamkommunen Brahe till Årets Skills-aktör, som har visat att även en liten utbildningsanordnare aktivt kan utveckla tävlingsverksamheten.

Vuoden Skills-toimija Brahe.jpg

Jari Aitta, lärare inom bilbranschen som ansvarar för Brahes Mästare-verksamhet, och Mira Torvinen-Määtä, kommunikationsansvarig tog emot ett vandringspris och ett diplom. Bild: Anni Ketola / Skills Finland.

Belöningskommittén motiverar sitt val på följande sätt: Årets Skills-aktör har exemplariskt gjort Skills-verksamheten känd för studerande och personal. Läroanstalten har inlett en egen Skills-tävling utan åldersgräns, i vilken alla får delta. Arbetslivet är också starkt involverat i tävlingsverksamheten. Årets Skills-aktör visar med sitt eget exempel att Mästare-verksamheten kan utvecklas aktivt även vid mindre läroanstalter.

Utbildningscentret Brahe har gjort systematiskt arbete för att stärka tävlingsverksamheten

– För drygt fem år sedan definierade vi fem strategiska och funktionella utvecklingsobjekt i Brahe, varav ett var att utveckla Mästare-verksamheten. Internt grundade vi team som stöder utvecklingsobjekt. Teamen består av Brahes lärare, handledare och stödtjänstpersonal. Mästare-teamet inledde sin verksamhet i detta sammanhang och målet var att sprida Mästare-intresset till hela Brahe.

För fem år sedan utgick vi från en situation där utbildningssamkommunen endast hade ett par utbildningsområden, varav det årligen fanns högst en eller två Mästare-tävlingsdeltagare, berättar samkommunens direktör, rektor Jaana Ritola.

Tillsammans fastställdes några mål för utvecklingen av Mästare-verksamheten: Öka ”Mästare-myllret”, de interna BraheSkills-tävlingarna, minst ett utbildningsområde som aktiv Mästare-aktör samt att stärka företagssamarbetet.

– Vårt första mål var att få med lärare och handledare från olika områden i Mästare-teamet i så stor utsträckning som möjligt. Teammedlemmarna fick möjlighet att årligen bekanta sig med Mästare-tävlingarna. När lärarna kunde delta i tävlingarna kunde de bilda nätverk med sina egna kollegor och märkte att de klarar sig i tävlingarna med samma goda undervisningskvalitet som vi också i övrigt gör varje dag. Vi såg tydligt att när lärarnas egen entusiasm och tro på verksamheten uppstod spreds samma entusiasm även till de studerande. För några år sedan fick vi mod att ordna samkommunens första semifinal och 2021 höll vi under ledning av Osao på att ordna de gemensamma Mästare-finalerna i norr, minns Ritola och tänker tillbaka på de första stegen.

braheskills_juliste_pieni.jpgBraheSkills är öppet för alla

Snart var det dags att planera den egna organisationens interna BraheSkills-tävling. Syftet har varit att erbjuda alla studerande möjlighet att i en bekant och trygg miljö granska vad Mästare-verksamheten i praktiken är och vilka uppgifter tävlingarna eventuellt skulle ha. Tävlingarna har också varit utan åldersgräns, så alla har haft möjlighet att delta.

– Under några år har vi lyckats skapa ett gemensamt evenemang för hela samkommunen med BraheSkills som alla utbildningsområden deltar i. Som första mål ställde vi upp att vi inom två år har fått minst ett utbildningsområde från samkommunens alla verksamhetsområden till en aktiv Mästare-aktör. Nu fem år senare befinner vi oss i en situation där vi våren 2024 hade 35 tävlande från 9 olika branscher i Mästare-semifinalerna. Till finalerna fick 6 tävlande från 4 branscher vidare. På fem år har vi cirka 20-faldigat vår Mästare-verksamhet, tackar Ritola personalen och studerandena för deras aktiva deltagande.

– Det har varit ett nöje att notera att företagen i vår region aktivt deltar i utvecklingen av Brahes utbildningar och har visat särskilt intresse även för utvecklingen av Brahes Mästare-verksamhet. Våra arbetslivspartner har bland annat varit med och dömt BraheSkills olika grenar och arrangerat semifinalerna, vid sidan av det dagliga samarbetet, säger Ritola.

– Tack för detta pris tillhör hela personalen och vårt omfattande nätverk av arbetslivspartner, säger Ritola till sist.

Belöning av årets Skills-aktör

Finland väljer årligen Årets Skills-aktör. Priset tilldelas en person eller organisation som i betydande grad utvecklat eller synliggjort tävlingsverksamheten. Priset delas ut vartannat år för inhemsk och internationell tävlingsverksamhet.

Skills Finland utser årligen en belöningskommitté till vars uppgifter det hör att välja årets Skills-aktör. I år bestod kommittén av Patrik Tanner från SAKKI ry, Tuomas Syyrakki från Würth. Mästarens långvariga företagspartner, Tuula Antola från Omnia, expert på särskilt stöd från Skills Finland Juho Viitanen från Yrkesintitut Luovi, Mästare-chef Sari Mäenpää och kommunikationschef Katja Katajamäki.

Tidigare år har Business College Helsinki belönats 2022 för sin aktiva Mästare-verksamhet och 2023 för specialyrkesläroanstalternas Ameo-nätverk för aktivt deltagande i internationell Abilympics-verksamhet.

kollaasi_BraheSkills.jpg

BraheSkills har inspirerat personalen och studerandena till Mästare-verksamheten. Bild: Mira Torvinen Määttä / Koulutuskuntayhtymä Brahe.