Skip to main content

Digital träningsplattform som stöd för träning inför yrkesskicklighetstävlingar

Experten inom grenen Web Technologies, Margit Tennosaar, utvecklade under sina studier ett koncept för en plattform som kan användas i träningen för vilken tävlingsgren som helst.

TENNOSAAR.jpgMargit Tennosaar

  • Lärare, Web Technologies-expert, Business College Helsinki
  • Över 15 års erfarenhet av yrkeskompetenstävlingar som tränare, expert och utvecklare av tävlingsverksamhet. Verksam som expert inom WorldSkills Web Technologies och Skill Advisor vid EuroSkills.
  • Bakgrund från den privata sektorn som UX/UI-designer och front-end-utvecklare, där design och teknologi kombineras.
  • Utmärkelser: Årets handledare i Estland (2015) och Årets lärare i Tartu (2012).
  • Balans i livet genom löpning, vandring och resor samt målning, videospel, läsning och livslångt lärande.

Varför behöver tävlingsträning digitalisering?

Att förbereda sig för yrkesskicklighetstävlingar är en intensiv process som kräver inte bara teknisk kompetens utan också långsiktig träning, effektiv användning av feedback och förmåga att hantera helheten. Jag har på nära håll sett hur engagerade tävlande och tränare är i att uppnå toppkompetens. Samtidigt har jag sett hur utmanande det är att hantera all insamlad information och träningsplaner spridda över olika kanaler. Att utveckla tävlingsträningen har länge varit viktigt för mig, särskilt ur perspektivet att systematisera och klargöra träningsprocessen.

Yrkeskompetenstävlingar som en del av min karriär

Jag arbetar som lärare vid Business College Helsinki, är expert inom grenen Web Technologies vid WorldSkills-tävlingarna och har rollen som Skill Advisor vid EuroSkills. Yrkeskompetenstävlingar har varit en del av mitt liv i över 15 år. Jag har arbetat som tränare och expert samt utvecklat tävlingsinnehåll och träningsprocesser både på nationell och internationell nivå.

Yrkeskompetenstävlingar erbjuder en unik möjlighet att utveckla och tillämpa yrkesfärdigheter i verkliga arbetssituationer. Samtidigt belyser träning och tävling utvecklingsområden som hjälper de tävlande och tränarna att fokusera på det väsentliga. Efter många års erfarenhet av tävlingsträning har jag identifierat ett tydligt behov av digitala verktyg som kan stödja träningen. Hur kan all information om träning, feedback och utveckling samlas på ett och samma ställe så att det tjänar både de tävlande och tränarna på bästa möjliga sätt?

Återgång till högskolestudier

Min väg började med studier inom grafisk design och webbutveckling i Estland. Jag ville förstå hur digitala tjänster designas och byggs, och webbutveckling erbjöd den perfekta möjligheten till detta.

Efter flera år i arbetslivet ville jag slutföra min högskoleexamen och utmana mig själv akademiskt igen. Jag avlade en YAMK-examen (högre yrkeshögskoleexamen) i affärsteknologier vid Haaga-Helia yrkeshögskola med specialisering på digitala affärsmöjligheter. Jag bestämde mig för att studera på finska, även om det inte är mitt modersmål. Detta innebar en extra utmaning, men gav mig samtidigt möjligheten att fördjupa mig i ämnets begrepp på ett nytt sätt.

Det bästa med studierna var den praktiska tillämpningen – att kunna använda det jag lärt mig direkt i verkliga projekt. Jag lärde mig hur teknologi och användarupplevelse kombineras och insåg att det bästa sättet att utvecklas är genom kontinuerlig praktik och lärande.

En digital träningsplattform för tävlande

Mitt examensarbete uppstod ur behovet av att utveckla träningsprocessen för det finska yrkeslandslaget. I mitt examensarbete "Developing a Digital Training Platform Concept for International Vocational Skills Competitions" undersökte jag hur digitala verktyg kan förbättra tävlingsträningen.

Länk till avhandlinge (Theseus.fi)

Träningsprocessen inför yrkeskompetenstävlingar är omfattande och ackumulerar en enorm mängd information, övningar och feedback över tid. Denna information är utspridd på olika plattformar, vilket gör det svårt att följa framsteg. Jag ville undersöka om digitalisering kan göra träningen tydligare, mer systematisk och transparent.

 

customer journey.jpg

Träningsprocessen är långvarig och omfattar faserna före tävlingen, under tävlingen och efter tävlingen, vilka beaktas i träningsplattformens cykel.

I min forskning använde jag tjänstedesignmetoder och intervjuade tävlande, tränare och experter för att förstå deras behov. Utifrån dessa insikter utvecklade jag ett koncept för en digital träningsplattform som samlar träningsplaner, feedback och uppföljning av framsteg i ett och samma system.

 

skills overview.png

Totalt deltog 39 personer från Finlands yrkeslandslag i studien om tävlingsträning.

Hur stöder detta koncept tävlingsträningen?

Plattformen skulle ge tävlande och tränare en tydlig struktur för träningen, hjälpa till att visualisera utvecklingen och stödja lärandet genom att erbjuda en översikt över hela träningsprocessen. Att centralisera all information på ett ställe skulle göra träningen mer målinriktad och effektiv, vilket skulle gynna både tränarna och de tävlande.

 

tracking training progress.png

Den viktigaste egenskapen hos träningsplattformen är en digital dagbok som kombinerar träningsplanen och kalendern och är tillgänglig och spårbar för alla teammedlemmar.

Detta koncept är inte bara teoretiskt – min forskning visade att det finns ett tydligt behov av ett sådant verktyg. Digitalisering av tävlingsträningen kan förbättra transparensen, effektivisera informationsflödet och hjälpa alla parter att följa utvecklingen. Det viktigaste är dock att teknologin fungerar som ett stöd. Den ersätter inte tränarnas och de tävlandes arbete, utan hjälper till att strukturera och tydliggöra träningen.

Nästa steg – Att genomföra konceptet i praktiken

Nästa steg är att vidareutveckla konceptet och undersöka hur det kan implementeras i praktiken som ett stöd för tävlingsträningen. Tävlingsmiljön utvecklas ständigt, och träningen måste hålla jämna steg med denna utveckling. Digitalisering erbjuder fantastiska möjligheter att förbättra träningsprocessen, och jag hoppas att detta koncept i framtiden kan integreras i Finlands tävlingsträning.