Första erfarenheten som WorldSkills-expert resulterade i en silvermedalj
Petra Gynther deltog för första gången som expert i WorldSkills Lyon 2024 -tävlingen. I sin text berättar Petra vad hon lärde sig av tävlingen, hur hon kombinerade expertrollen med sitt dagliga arbete och hur förberedelserna såg ut för tävlande Toivo Särkkinen. Expertansökan för nästa WorldSkills-omgång är öppen till och med 31.3.2025.
Petra Gynther
- Lärare inom laboratoriebranschen, Omnia, Esboregionens utbildningssamkommun.
- Aktiv inom Taitaja-verksamheten sedan 2023, WorldSkills-expert 2024.
- Utbildad i bioteknologi (FM), Kuopio universitet.
- På fritiden rör hon sig i naturen, paddlar SUP på sommaren och har återupptagit skidåkning efter en lång paus.
Vi var mitt uppe i förberedelserna för Mästare2023 i Esbo när jag hörde från vår dåvarande grenansvariga om möjligheten att ansöka till WorldSkills-tävlingen för att representera laboratoriebranschen i grenen Chemical Laboratory Technology.
Jag var ny inom Mästare-verksamheten men hade precis satt mig in i processen och märkte, i min roll som tävlandes coach, att tävlingsverksamheten gav mig nya insikter i mitt arbete. När min chef och min bakgrundsorganisation gav sitt stöd, beslutade jag mig modigt för att söka rollen som expert – även om jag i efterhand inser att jag då inte riktigt visste vad jag gav mig in på.
Arbetet var krävande men givande
Det mest lärorika för mig personligen var att delta i landslagets läger och utbildningar samt att få en inblick i WorldSkills-processen. Dessutom var erfarenheterna som expert otroliga – att delta i både nationella och internationella tävlingar samt att få träffa representanter från olika yrkesområden och länder.
WorldSkills-tävlingarna var ett fantastiskt evenemang i sin helhet! Stämningen under öppnings- och avslutningsceremonierna påminde om OS. Expertrollen visade sig vara mycket större än jag först hade föreställt mig, men även om arbetet var krävande, var det samtidigt oerhört givande.
Jag har en fantastisk chef som försökte möjliggöra resurser för min roll som expert. Visst blev det mer arbete än planerat under tävlingsperioden, men som tur var kunde jag under själva tävlingsveckorna fokusera 100 % på tävlingen.
Att vara del av tävlingsverksamheten är ett utmärkt sätt att utbyta kunskap om utbildning inom branschen mellan olika läroanstalter och länder. Tävlingarna ger även många nya arbetsinstruktioner och praktiska exempel som vi har kunnat tillämpa i vår egen grundutbildning. Att vara med i Mästare-verksamheten skapar kontakter mellan skolor och har lett till ökad kommunikation och idéutbyte.
Träningstävling i Mästare gav ökad säkerhet
Vi hade ett litet träningsteam för att coacha tävlande Toivo Särkkinen (Tredu): förutom mig själv, även grenansvariga Sanna Matinaho (Omnia) och närtränare Ari Hipeli (Tredu). Vi höll regelbundna Teams-möten där vi planerade närträningens schema och innehåll samt diskuterade aktuella frågor. Som expert hade jag tillgång till WorldSkills-forumet och exempelvis infrastrukturlistan, vilket hjälpte oss att fundera över kommande tävlingsuppgifter.
Jag besökte tävlandens läroanstalt och deltog samtidigt i bedömningen av yrkesprov. Dessutom deltog jag i Storbritanniens nationella yrkesskicklighetstävling som gästexpert.
Jag arrangerade en internationell träningstävling i samband med Mästare2024, där vi fick en motståndare från Österrike och kunde testa våra färdigheter. Erfarenheten lärde oss mycket, särskilt när det gäller att strukturera bedömningskriterier och hantera CIS-systemet. Vid WorldSkills prisceremoni var det fantastiskt att se att båda våra tävlande fick medaljer – Finland tog silver och Österrike brons.
Vår träning inför tävlingen fokuserade, förutom på tidigare tävlingsuppgifter, på laboratoriets grundläggande färdigheter och arbetsmetoder. Tävlingsrutinen stärktes också genom tävlandens sommarjobb. De faktiska tävlingsuppgifterna var hemliga, så instruktionerna behövde förstås snabbt under tävlingens gång.
Silvermedaljen blev tävlingsveckans höjdpunkt
Som expert hade jag 15 minuter varje morgon för att prata med tävlanden, sedan var han på egen hand. Jag tror att en av våra styrkor var förmågan att fokusera på arbetet och utföra det noggrant utan stress. Vi använde även en viss taktik för att hantera tiden under tävlingen.
En viktig del av förberedelserna var att bekanta sig med tävlingsområdet och utrustningen i förväg. Det visade sig att nästan alla apparater på infrastrukturlistan kom från andra tillverkare än vi förväntat oss. Vi diskuterade olika val som tävlanden behövde göra, och det var bra att vi fick prova på hur de olika verktygen och apparaterna fungerade. I framtiden skulle jag fortsätta att betona vikten av att förstå metodernas principer och problemlösningsförmåga i träningen.
Vi fick veta om Toivos silvermedalj först vid prisceremonin. Vår gren var bland de första att tillkännages, så vi hann knappt bli nervösa innan tre flaggor projicerades på den stora skärmen – och en av dem var Finlands! Sedan höll vi andan i en sekund – och så kom silvret! Jag var helt förstummad över vad som hände. Stämningen var otrolig – alla finländare reste sig, viftade med flaggor och skrek ”Finland, Finland!” tills vi tappade rösten. Efter det log vi hela kvällen.
Petras tips till nya experter
- Det finns mycket att gå igenom i tävlingen och träningen, så börja studera allt i god tid – inte i sista minuten (på riktigt).
- Det finns många förkortningar och termer att lära sig, eftersom alla pratar i förkortningar under tävlingen.
- Jag hade behövt träna mer på att använda CIS-bedömningsplattan, så att den första bedömningsdagen skulle ha varit smidigare.
- Man hinner knappt hålla kontakt med sitt tävlingsteam under tävlingen, men en gemensam WhatsApp-grupp är bra för snabba meddelanden.
- Energin och stödet från andra finländska experter var ovärderligt – de gick igenom samma sak som du. Det kommer att vara intensivt, galet, unikt och fantastiskt. En upplevelse jag inte skulle vilja byta bort.