Mot en bättre värld genom yrkesskicklighetsstandarderna i WorldSkills
Teija Ripattila, chef för toppträning på Skills Finland, reflekterar i sin blogg över nyttan med yrkesskicklighetsstandarderna inom WorldSkills.
Teija Ripattila
- Chef för toppträning på Skills Finland
- Finlands officiella delegat i WorldSkills Europe
- 27 års erfarenhet av yrkesutbildning
- Med i WSOSD-arbetsgruppen sedan början av 2024
- Intressen: småskalig odling och koloniträdgårdsliv, läsning, hantverk och konst, vinterbad
Vilken konkret nytta har WorldSkills yrkesskicklighetsstandarder (WSOS)?
Den här frågan får jag ofta. Det finns inget entydigt svar, eftersom det beror helt på om man ser på saken med blåvita eller globala glasögon. Jag har ägnat hela mitt arbetsliv åt att utveckla yrkesutbildningen och anser att WorldSkills yrkesskicklighetsstandarder utvecklar både Finland och världen. Med hjälp av dem kan vi också enkelt bidra till att utveckla yrkesutbildningen i utvecklingsländer och därigenom ge alla unga i världen en chans till ett bättre liv.
WorldSkills yrkesstandarder speglar globala yrken eller arbetsroller som representeras i WorldSkills-tävlingen. Yrkesstandarderna inom WorldSkills är inte detsamma som examenskrav i alla länder. Båda grundar sig visserligen på kompetensmål, men yrkesstandarderna betonar mer arbetsmarknadens behov och verkliga arbetsuppgifter.
Standarderna i ett nötskal
För att standarderna ska vara giltiga, tydliga och konsekventa, så:
- omfattar de specialiserade, tekniska och generella färdigheter som utgör medelnivåns arbetsroller världen över
- definierar de vad en kvalificerad yrkesperson behöver veta, förstå och kunna
- utarbetas under ledning av tekniska och yrkesmässiga experter inom WorldSkills
- konsulteras och uppdateras vartannat år i samarbete med industri och näringsliv globalt
- visar varje dels relativa vikt inom standarden
Standardernas primära syften:
- att skapa en grund för verklig yrkeskompetens som referens i WorldSkills-tävlingarna
- att erbjuda jämförelsegrund för nationella och regionala standarder samt för examensgrunder inom yrkesutbildningen
- att stötta unga och vuxna i att klara sig och lyckas i en modern och ständigt föränderlig värld – särskilt i länder där yrkesutbildningen fortfarande är under utveckling. WorldSkills yrkesskicklighetsstandarder erbjuder unga möjlighet till ett yrke, en försörjning och en bättre framtid.
Grenvisa yrkesskicklighetsstandarder inom WorldSkills
Standarderna är även till nytta för Finland
Ur ett finländskt perspektiv hjälper WorldSkills yrkesskicklighetsstandarder oss att utveckla yrkesutbildningen och att träna unga toppförmågor för arbetslivet.
Från Finland deltar vartannat år yrkeslärare som experter, det vill säga domare, i WorldSkills-tävlingarna. Innan tävlingarna ska de bekanta sig med gällande standarder i sin gren och analysera hur dessa motsvarar de behov som finns i Finlands arbetsliv, samt reflektera över hur de relaterar till de finländska examensgrunderna.
Tillsammans med grenens grenledare och tränare tränar experterna tävlande och lär sig samtidigt själva. Den tävlande har då redan avlagt sin grundexamen. I träningen fokuserar man särskilt på det kunnande som saknas på vår grundexamensnivå. Träningsperioden genomförs så att den unga genomför en examen eller examensdel. På så sätt kommer lärdomarna från träningen även andra studerande till godo.
Under tävlingarna ansvarar experten för bedömningen inom grenen tillsammans med experter från andra länder. Efter tävlingarna är deras uppgift att utveckla själva tävlingsuppgiften vidare genom standarderna. WorldSkills yrkesskicklighetsstandarder uppdateras efter varje tävling tillsammans med grenaktörer och företagsrepresentanter. För att finländska arbetslivsbehov också ska synas i standarderna för olika grenar, är det viktigt att varje expert lämnar in lämpliga företagskontakter till WorldSkills, med vilka man börjar uppdatera standarderna.
En stor uppgift för experterna och grenlagen är att sprida det kunnande som samlats i WorldSkills-tävlingarna vidare i den egna läroanstalten och i företag inom branschen. Endast på det sätt sprids den globala yrkeskompetensen i Finland till nytta för så många yrkespersoner som möjligt.